Artikel top billede

Foto: Christoffer Lund-Hansen (Foto: Christoffer Lund-Hansen)

Mandag tiltræder 300 KMD-medarbejdere hos IBM: Åbner nye kontorer i Aalborg og Odense

Mandag er dagen, hvor hundredevis af KMD-ansatte tiltræder som nye medarbejdere hos IBM. Det sker på tre forskellige lokationer i Danmark. I løbet af oktober venter et stort slagsmål om de forhold, som medarbejderne skal ansættes under.

Mandag 1. oktober.

Siden 15. juni, hvor Computerworld afslørede, at KMD ville outsource driftsopgaver og infrastruktur til IBM, har datoen rumsteret i hovederne på de 300 KMD-medarbejdere, der skal flyttes over til det amerikanske selskab.

Det sker mandag, hvor også omkring 30 Tech Mahindra-medarbejdere, som det indiske selskab overtog fra KMD i 2015, skifter til IBM.

Men hvad er det, der møder de nye medarbejdere 1. oktober?

Læs den oprindelige historie her: KMD tæt på milliardaftale med IBM: Klar til at outsource infrastruktur og hundredevis af medarbejdere

IBM får to nye danske adresser

De nye IBM-medarbejdere skal mandag møde ind på tre forskellige lokationer landet over, hvor de vil blive budt velkommen.

Størstedelen møder ind hos IBM på Prøvensvej i Brøndbyvester, men de resterende medarbejdere får - i hvert fald for en stund - lov til at blive på deres arbejdsplads rent fysisk.

Fra 1. oktober har IBM lejet sig ind på KMD's adresser på Lauritzens Plads i Aalborg og Niels Bohrs Allé i Odense.

Læs også: Så er milliardaftalen officiel: KMD outsourcer infrastruktur og 300 medarbejdere til IBM

IBM overtager ikke alle 300 medarbejdere

Ifølge Computerworlds oplysninger overtager IBM dog ikke alle 300 medarbejdere fra KMD i praksis.

Flere af de KMD-ansatte, der skulle overflyttes som del af den to milliarder kroner store outsourcing-aftale, har nemlig valgt at opsige deres stillinger forud for overdragelsen til IBM.

KMD har ikke ønsket at oplyse, hvor mange af de medarbejdere, der overgår til IBM, som har indgivet deres opsigelse.

"Som tidligere oplyst omfatter aftalen mellem KMD og IBM, at 300 stillinger overflyttes. Vi har løbende medarbejdere, der siger op og medarbejdere, der bliver ansat. Vi har ikke oplevet noget usædvanligt i forhold til opsigelser eller nyansættelser, siden aftalen med IBM blev offentliggjort," skriver selskabet i en mail til Computerworld.

Læs også: IBM-boss overtager 300 fyringstruede KMD-medarbejdere: "Om to til tre år vil mange af dem lave noget helt andet"

Tryghedsaftaler er opsagt

Årsagen til, at flere af de overflyttede medarbejdere har valgt at indgive deres opsigelse på forhånd, skal sandsynligvis findes i, at IBM allerede har varslet, at der efter nytår vil ske nedskæringer blandt de nye medarbejdere.

"Vi har også været ret åbne om, at vi forventer, der vil kunne ske reduktioner ved udgangen af året," lød det eksempelvis fra IBM's direktør for Norden, Henrik Tang Hedegaard, i et interview med Computerworld fra i sommers.

En fyring vil ramme flere af de overflyttede medarbejdere særligt slemt, da KMD og Tech Mahindra i foråret forud for outsourcing-aftalen opsagde to såkaldte tryghedsaftaler, der sikrede nogle af medarbejderne op til 10 måneders fratrædelsesgodtgørelse udover medarbejdernes individuelle opsigelsesvarsel.

Det kan du læse mere om her: KMD opsagde tryghedsaftaler med medarbejderne få måneder før 300 medarbejdere blev outsourcet til IBM

Læs også: Tech Mahindra opsagde tryghedsaftaler for kommende IBM-ansatte syv uger efter KMD: Fra nytår forsvinder 10 måneders fratrædelsesperiode

IBM har allerede gjort det klart, at selskabet ingen planer har om at indføre tryghedsaftaler.

Det kan du læse mere om her: IBM efter overtagelsen af 300 KMD-medarbejdere: "Vi har ikke planer om at indføre tryghedsaftaler"

Skal forhandle om overenskomst i oktober

Indtil videre har de nye IBM-medarbejdere ikke modtaget ansætelseskontrakterne fra det amerikanske selskab.

Ansættelseskontrakterne beskriver under hvilke vilkår medarbejderne bliver ansat, herunder om de vil være omfattet af en eventuel overenskomst.

IBM har fire uger fra 1. oktober til at overlevere ansættelsesbrevene til medarbejderne, men selskabet skal inden for tre uger efter 1. oktober oplyse om, selskabet vil fraskrive sig de overenskomstforpligtelser, som de outsourcede medarbejdere har haft hos KMD og Tech Mahindra.

Læs også: Tech Mahindra missede outsourcing for to milliarder og mistede sin landechef: Nu venter den store oprydningsplan

Foretager IBM sig ingenting, vil selskabet automatisk blive omfattet af de eksisterende overenskomstforpligtelser, men det udfald er næppe sandsynligt.

Ifølge Computerworlds oplysninger er der allerede planlagt møder mellem it-fagforbundene HK Privat samt Prosa og IBM i første halvdel af oktober.

Her skal de to parter prøve at finde fælles fodslag i forhold til hvilke vilkår, de outsourcede medarbejdere skal arbejde under fremover.

Det bliver næppe let.

Læs også: Indsigt: IBM og fagbevægelsen på kollisionskurs om vilkår for 300 KMD-medarbejdere: Her er svarene på fem centrale spørgsmål

Fagforbundene har nemlig allerede krævet, at de nye medarbejdere bliver omfattet af en overenskomst, der svarer til den de hidtil har haft.

"Vi vil sikre, at der bliver rejst de fornødne krav i forbindelse med overdragelsen. Det vil blandt andet indebære, at de 300 medarbejdere bliver sikret med en overenskomst og får en behandling, der svarer til den, som de i dag får fra KMD’s side," siger John Jørgensen, faglig konsulent hos Prosa, til Computerworld i midten af juli.

Det kan du læse mere om her: It-fagforbund rasler med sablerne over for IBM: Kræver overenskomst til 300 fyringstruede KMD-medarbejdere

IBM ønsker ikke at oplyse, hvor mange medarbejdere, der skal sidde på de tre kontorer i Brøndbyvester, Aalborg og Odense, ligesom selskabet heller ikke vil fortælle, hvor mange medarbejdere den amerikanske virksomhed reelt overtager fra KMD og Tech Mahindra.

I stedet har IBM skrevet følgende mailsvar til Computerworld.

"I IBM ser vi frem til at modtage de nye medarbejdere, der hidtil har arbejdet for KMD. Mange af dem vil fortsat arbejde fra deres nuværende lokation, mens andre flytter til en IBM-lokation i nærheden."