Stort galleri:Tag med til kåringen af Årets CIO 2021 - og se hvordan Morten Holm Christiansen blev udnævnt

Artikel top billede

Undersøgelse: Blockchain dumper i lange baner i praktisk brug - otte barrierer skal fjernes, inden teknologien for alvor kan anvendes

Blockchain dumper i lange baner i praktisk brug, viser stor undersøgelse - og er nu også dukket op i Gartner-sumpen ‘through of disillusionment’, hvor teknologier, der skuffer, befinder sig. Otte barrierer skal fjernes, inden blockchain for alvor kan anvendes.

Blockchain er på alles læber for tiden. Men i praksis kan teknologien ikke bruges til meget.

Det viser en stor gennemgang af i alt 43 blockchain-projekter, som en række researchere har udarbejdet under MERL-konferencen i USA.

Her er konklusionen klar: Samtlige blockchain-projekter leverede ikke de ønskede resultater.

Folkene bag undersøgelsen peger på, at der findes en overflod af pressemeddelelser, white papers og artikler, der peger på blockchain-teknologiens lyksaligheder.

“Men vi har ikke været i stand til at finde den mindste dokumentation for, at blockchain-projekterne har leveret på ønskerne,” lyder det fra forskerne i denne blogpost.

De peger desuden på, at ingen af de blockchain-leverandører, som de har henvendt sig til, har været indstillet på at dele data med dem.

Og det undrer dem.

“På trods af al hypen om, at blockchain vil føre til transparens i processer og operationer, er selve industrien uigennemsigtig,” skriver de.

De konkluderer deraf, at den manglende dokumentation for, at blockchain kan levere varen, udgør en alvorlig barriere for de organsationer, der i dag overvejer at gå i gang med blockchain.

Urealistiske forventninger

Vurderingen af blockchain får opbakning fra analysehuset Gartner, der til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau peger på, at marketing-hypen, der har omgærdet blockchain, har skabt urealistiske forventninger.

Samtidig ved virksomhederne endnu ikke, hvordan de skal anvende blockchain.

Ifølge Gartner blev 99 procent af blockchain-projekterne reelt ikke til noget for et år siden - og var her mest af alt et udtryk for topchefernes ‘FOMO’ - fear of missing out.

“Men når det er sagt, så er blockchain en meget værdifuld teknologi. Folk er bare begyndt at anvende teknologien, inden den var helt moden,” lyder det fra Gartner.

Gartner har nu placeret blockchain i den store sump på selskabets kendte hype cycle, nemlig ‘through of disillusiment.’
Hype cyclen består af fem faser, som de fleste teknologier skal igennem inden de for alvor bider sig fat.

De to første er‘innovation trigger’ og ‘peak of inflated expectations’ - som blockchain har været igennem.’

Herefter følger ‘through of disillusionment,’ ‘slope of enlightment’ og dernæst ‘plateau of productivity,’ som er her, hvor de forskellige teknologier for alvor kommer i drift.

Du kan se hele modellen her..

Gartner har tidligere påpeget, at kun 3,3 procent af verdens virksomheder for tiden er i gang med blockchain i et produktionsmiljø.

Otte ting står i vejen

Gartner skriver i denne blogpost, at især otte barrierer står i vejen for udrulning og værdiskabelse med blockchain lige nu.

Herunder manglen på effektive skaleringsmuligheder - inklusive muligheden for at flytte data ud af kæden og over i separate databaser - samt manglen på datafortrolighed og muligheden for at identificere informationer uden at afsløre de informationer.

Indtil disse barrierer er fjernet, vil blockchain have svært ved at komme ud af udviklings-stadiet, mener Gartner.

Læs også:

Hele industrien holder øje med Amazon Web Services i piskende innovations-tempo: Her rykker selskabet for alvor

Blockchain i praksis: Her er seks lovende pilotprojekter

I 2018 er krypto-mining ikke længere en spændende nyhed: Det er et mareridt for virksomheder

Mærsk har et blockchain-projekt, der rent faktisk virker: Ny platform skal aflive engelsk papirnusseri fra 1600-tallet

Seagate bygger kæmpe blockchain-løsning til tracking af harddiske
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Daxiomatic ApS
Salg, udvikling, implementering og servicering af software til ERP

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Webinar: Tør du håndtere cyberberedskabet på egen hånd?

Der er akut behov for at øge visibilitet, indsigt og overblik, hvis man som virksomhed skal have en chance for at afværge og minimere skaden ved cyberangreb. Trusselsbilledet udvikler sig imidlertid så hastigt, at opgaven let vokser selv større virksomheder, med en eller flere dedikerede IT-sikkerhedsansvarlige, over hovedet. Bliv klogere på dette seminar.

22. september 2021 | Læs mere


GDPR i dagligdagen: Vedligeholdelse og tilsyn

Det er efterhånden ved at være noget tid siden, at vi blev introduceret til GDPR, og alle organisationer har med tiden fået styr på dataflow og håndteringen af persondata i organisationen. Mange valg har skulle træffes og det har krævet mange ressourcer. Få overblik over de seneste nye tiltag og udmeldinger fra Datatilsynet samt overblik over de seneste regler, og hvordan du håndterer dem.

23. september 2021 | Læs mere


Årets CISO 2021

I både offentlige og private organisationer er der behov for at uddanne, rekruttere og fastholde de bedste it-sikkerhedsfolk, fordi sikkerhedsudfordringerne konstant forandres. Derfor sætter vi fokus på best practice inden for it-sikkerhed, og vi vil samtidig fremhæve de personer i Danmark, der gør et ekstra stykke arbejde for at styrke den digitale sikkerhed. Vi hylder derfor årets CISO 2021 på denne konference.

05. oktober 2021 | Læs mere


Premium
Kæmpe it-problemer i det danske skattevæsen: Har kun kortlagt it-beredskabet for syv ud af 230 it-systemer
Statsrevisorerne skyder en sønderlæmmende kritik af Skatteministeriets it-beredskab af sted. It-beredskabet for kritiske forretningsprocesser "er utilfredsstillende og utilstrækkeligt," lyder det. I værste fald kan det ende med, at staten ikke kan opkræve skatter og afgifter, udbetale løn, SU, sociale ydelser og pension.
CIO
“Der har simpelthen været for få gråhårede medarbejdere involveret i den her udviklingsproces. Folk der ved, hvad der skal til”
"Vi havde ansat nogle unge mennesker i sandaler og med langt skæg for at bryde med det traditionelle it-setup. De her vakse unge mennesker fik også ret hurtigt bygget en supersmart applikation til virksomheden. Men den brager ned, da vi ruller den ud, og den fylder cirka 1,5 procent af alle transaktioner."
Job & Karriere
35-årig kvinde gik amok på hjemmekontoret efter fyring: ”De fjernede ikke min adgang, så jeg slettede p-drevet lol”
En 35-årig kvinde står anklaget for at have slettet 21,3 gigabyte data fra fællesdrevet efter, at hun blev fyret. Nu risikerer hun op til 10 års fængsel.
White paper
Ryk VMware i skyen og kom videre på den digitale rejse
Det er blevet langt lettere at rykke dit VMware-miljø til Microsoft Azure – få den korte og præcise forklaring her.