Artikel top billede

Undersøgelse: Blockchain dumper i lange baner i praktisk brug - otte barrierer skal fjernes, inden teknologien for alvor kan anvendes

Blockchain dumper i lange baner i praktisk brug, viser stor undersøgelse - og er nu også dukket op i Gartner-sumpen ‘through of disillusionment’, hvor teknologier, der skuffer, befinder sig. Otte barrierer skal fjernes, inden blockchain for alvor kan anvendes.

Blockchain er på alles læber for tiden. Men i praksis kan teknologien ikke bruges til meget.

Det viser en stor gennemgang af i alt 43 blockchain-projekter, som en række researchere har udarbejdet under MERL-konferencen i USA.

Her er konklusionen klar: Samtlige blockchain-projekter leverede ikke de ønskede resultater.

Folkene bag undersøgelsen peger på, at der findes en overflod af pressemeddelelser, white papers og artikler, der peger på blockchain-teknologiens lyksaligheder.

“Men vi har ikke været i stand til at finde den mindste dokumentation for, at blockchain-projekterne har leveret på ønskerne,” lyder det fra forskerne i denne blogpost.

De peger desuden på, at ingen af de blockchain-leverandører, som de har henvendt sig til, har været indstillet på at dele data med dem.

Og det undrer dem.

“På trods af al hypen om, at blockchain vil føre til transparens i processer og operationer, er selve industrien uigennemsigtig,” skriver de.

De konkluderer deraf, at den manglende dokumentation for, at blockchain kan levere varen, udgør en alvorlig barriere for de organsationer, der i dag overvejer at gå i gang med blockchain.

Urealistiske forventninger

Vurderingen af blockchain får opbakning fra analysehuset Gartner, der til Computerworlds amerikanske nyhedsbureau peger på, at marketing-hypen, der har omgærdet blockchain, har skabt urealistiske forventninger.

Samtidig ved virksomhederne endnu ikke, hvordan de skal anvende blockchain.

Ifølge Gartner blev 99 procent af blockchain-projekterne reelt ikke til noget for et år siden - og var her mest af alt et udtryk for topchefernes ‘FOMO’ - fear of missing out.

“Men når det er sagt, så er blockchain en meget værdifuld teknologi. Folk er bare begyndt at anvende teknologien, inden den var helt moden,” lyder det fra Gartner.

Gartner har nu placeret blockchain i den store sump på selskabets kendte hype cycle, nemlig ‘through of disillusiment.’
Hype cyclen består af fem faser, som de fleste teknologier skal igennem inden de for alvor bider sig fat.

De to første er‘innovation trigger’ og ‘peak of inflated expectations’ - som blockchain har været igennem.’

Herefter følger ‘through of disillusionment,’ ‘slope of enlightment’ og dernæst ‘plateau of productivity,’ som er her, hvor de forskellige teknologier for alvor kommer i drift.

Du kan se hele modellen her..

Gartner har tidligere påpeget, at kun 3,3 procent af verdens virksomheder for tiden er i gang med blockchain i et produktionsmiljø.

Otte ting står i vejen

Gartner skriver i denne blogpost, at især otte barrierer står i vejen for udrulning og værdiskabelse med blockchain lige nu.

Herunder manglen på effektive skaleringsmuligheder - inklusive muligheden for at flytte data ud af kæden og over i separate databaser - samt manglen på datafortrolighed og muligheden for at identificere informationer uden at afsløre de informationer.

Indtil disse barrierer er fjernet, vil blockchain have svært ved at komme ud af udviklings-stadiet, mener Gartner.

Læs også:

Hele industrien holder øje med Amazon Web Services i piskende innovations-tempo: Her rykker selskabet for alvor

Blockchain i praksis: Her er seks lovende pilotprojekter

I 2018 er krypto-mining ikke længere en spændende nyhed: Det er et mareridt for virksomheder

Mærsk har et blockchain-projekt, der rent faktisk virker: Ny platform skal aflive engelsk papirnusseri fra 1600-tallet

Seagate bygger kæmpe blockchain-løsning til tracking af harddiske
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Cybersecurity Excellence Day 2023

Sikkerhed er et vidt begreb, og antallet af produkter og services nærmest eksploderer i takt med, at trusselsbilledet bliver stadig mere mudret og faretruende. På årets Cybersecurity Excellence Day kommer vi hele vejen rundt, så du får et solidt grundlag for at skelne mellem de aktuelt mest værdifulde teknologier fra buzzwords og ny vin på gamle flasker.

07. juni 2023 | Læs mere


Årets CIO 2023

Vi skal finde Årets CIO 2023 og den kvinde eller mand, som i et helt år kan bryste sig af at være landets bedste CIO og løfte arven efter Årets CIO 2022 Ann Fogelgren fra GN og de 16 andre, der løb med prisen før hende.

08. juni 2023 | Læs mere


B2B automatisering

Globale software- og udviklerhuse såsom Microsoft, IBM, Salesforce og SAP mangedobler i disse år deres investeringer i udvikling af teknologi, der integrerer automatisering i ERP-platforme og andre forretningskritiske services. Du får konkret viden om, hvordan stadig flere koncerner samt mindre og mellemstore virksomheder allerede i dag konverterer processer, så langt de fleste sager håndteres automatisk, mens kun et mindretal behandles manuelt.

14. juni 2023 | Læs mere