Topnyhed:Kæmpe fyringsrunde i Region Hovedstadens it-organisation

Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Google har flyttet 20 milliarder euro ud af Europa og i skattely via hollandsk selskab

Google placerede i 2017 næsten 20 milliarder euro i skattely i Bermuda via sit hollandske datterselskab.

19,9 milliarder euro - eller hvad der svarer til mere end 150 milliarder kroner.

Så mange penge overflyttede Google forrige år til konti i skattelyet Bermuda via sit hollandske datterselskab, skriver Reuters med henvisning til dokumenter indleveret til det hollandske handelskammer lige før jul.

De næsten 20 milliarder euro blev sendt i kølvandet på de fire milliarder euro, som Google Netherlands Holdings BV i 2016 sendte samme vej.

Og selskabet har benyttet sig af en manøvre til at sende penge ud af Europa i mange år.

Ifølge Reuters har Googles moderselskab, Alphabet, således i mere end 10 år anvendt en metode, hvor det hollandske datterselskab anvendes til at sende omsætning landet i den europæiske forretning videre til Google Ireland Holdnings, der trods navnet er registreret i Bermuda.

Selskaber betaler ikke skat i Bermuda.

Manøvren er kendt som ‘double irish, dutch sandwich’ er lovlig.

Google peger da også selv på, at selskabet følge alle love og regler og betaler den skat, som selskabet er forpligtet til.

“Som mange andre multinationale selskaber betaler Google langt størstedelen af dets selskabsskat i hjemlandet. Vi har globalt set haft en skatteprocent på 26 procent over de seneste 10 år,” lyder det fra Google i en erklæring.

EU stoppede egentlig muligheden for at anvende den såkaldte ‘double irish’-model i 2015, men selskaber, der har anvendt metoden, har indtil 2020 til at stoppe helt med manøvren.

Apple var en af pionererne inden for udnyttelsen af ‘double irish, double dutch,’ der i dag anvendes af mange multinationale virksomheeder.

Du kan læse mere om, hvordan ‘double irish, double dutch’ fungerer her:

Har scoret milliarder på smart fidus: Sådan fungerer Google og Apples europæiske skatte-trick.

Google Netherlands Holdings BV betalte ifølge Reuters 3,4 millioner euro i skat i Holland i 2017 - altså 0,17 procent af det beløb, der via selskabet blev sendt til skattelyet Bermuda.

Det hollandske selskab har oplyst en formel omsætning på 13,6 millioner euro i hele 2017.

Herhjemme betalte Google i 2017 4,2 millioner kroner i selsskabsskat.

Google Danmark opgave for 2017 en samlet omsætning på 227 millioner kroner og et samlet overskud på 13 millioner kroner.

Tallet er dog næppe retvisende for Googles samlede danske forretning, da langt hovedparten af selskabets ordrer med danske virksomheder og øvrige kunder faktureres fra Google Ireland Limited i Dublin.

Det er således tidligere blevet anslået, at Googles reelt omsætter for et godt stykke over to milliarder kroner i Danmark om året.

Du kan se, hvor meget it-selskaberne i 2017 betalte i skat i Danmark her: Så meget betaler it-selskaberne i Skat i Danmark: Se hele listen over skattebetalingerne her

Læs også:

Bør vi egentlig ikke droppe alle indkøb af Apples produkter, indtil Apple betaler sin enorme skatteregning?

Apple, Google og Microsoft i skattely: Vi står i et moralsk dilemma

Nyt regnskab: Google tjente kun 12,3 millioner kroner i Danmark i hele 2016

Medie: Google undgik at betale 25 milliarder i selskabsskat i 2015 via kontroversiel skattefidus

Sådan undgår Google europæisk skatteregning: 126 milliarder kroner bogføres som skattefri 'administrations-omkostninger' i Irland
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

28. marts 2023 | Læs mere


Nye muligheder - ny værdi. Få mere ud af Microsoft Dynamics 365 CE - med særligt fokus på kunstig intelligens (AI)

Kunstig intelligens, stemmegenkendelse, Open AIs meget omtalte ChatGPT, integrationer til Outlook, Teams og meget mere. Microsoft Dynamics 365-platformen byder på masser af muligheder for at øge produktiviteten, forbedre kundeservicen, få bedre indsigt i forretningen og i det hele taget rykke fra konkurrenterne.

29. marts 2023 | Læs mere


Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere