Artikel top billede

Google har flyttet 20 milliarder euro ud af Europa og i skattely via hollandsk selskab

Google placerede i 2017 næsten 20 milliarder euro i skattely i Bermuda via sit hollandske datterselskab.

19,9 milliarder euro - eller hvad der svarer til mere end 150 milliarder kroner.

Så mange penge overflyttede Google forrige år til konti i skattelyet Bermuda via sit hollandske datterselskab, skriver Reuters med henvisning til dokumenter indleveret til det hollandske handelskammer lige før jul.

De næsten 20 milliarder euro blev sendt i kølvandet på de fire milliarder euro, som Google Netherlands Holdings BV i 2016 sendte samme vej.

Og selskabet har benyttet sig af en manøvre til at sende penge ud af Europa i mange år.

Ifølge Reuters har Googles moderselskab, Alphabet, således i mere end 10 år anvendt en metode, hvor det hollandske datterselskab anvendes til at sende omsætning landet i den europæiske forretning videre til Google Ireland Holdnings, der trods navnet er registreret i Bermuda.

Selskaber betaler ikke skat i Bermuda.

Manøvren er kendt som ‘double irish, dutch sandwich’ er lovlig.

Google peger da også selv på, at selskabet følge alle love og regler og betaler den skat, som selskabet er forpligtet til.

“Som mange andre multinationale selskaber betaler Google langt størstedelen af dets selskabsskat i hjemlandet. Vi har globalt set haft en skatteprocent på 26 procent over de seneste 10 år,” lyder det fra Google i en erklæring.

EU stoppede egentlig muligheden for at anvende den såkaldte ‘double irish’-model i 2015, men selskaber, der har anvendt metoden, har indtil 2020 til at stoppe helt med manøvren.

Apple var en af pionererne inden for udnyttelsen af ‘double irish, double dutch,’ der i dag anvendes af mange multinationale virksomheeder.

Du kan læse mere om, hvordan ‘double irish, double dutch’ fungerer her:

Har scoret milliarder på smart fidus: Sådan fungerer Google og Apples europæiske skatte-trick.

Google Netherlands Holdings BV betalte ifølge Reuters 3,4 millioner euro i skat i Holland i 2017 - altså 0,17 procent af det beløb, der via selskabet blev sendt til skattelyet Bermuda.

Det hollandske selskab har oplyst en formel omsætning på 13,6 millioner euro i hele 2017.

Herhjemme betalte Google i 2017 4,2 millioner kroner i selsskabsskat.

Google Danmark opgave for 2017 en samlet omsætning på 227 millioner kroner og et samlet overskud på 13 millioner kroner.

Tallet er dog næppe retvisende for Googles samlede danske forretning, da langt hovedparten af selskabets ordrer med danske virksomheder og øvrige kunder faktureres fra Google Ireland Limited i Dublin.

Det er således tidligere blevet anslået, at Googles reelt omsætter for et godt stykke over to milliarder kroner i Danmark om året.

Du kan se, hvor meget it-selskaberne i 2017 betalte i skat i Danmark her: Så meget betaler it-selskaberne i Skat i Danmark: Se hele listen over skattebetalingerne her

Læs også:

Bør vi egentlig ikke droppe alle indkøb af Apples produkter, indtil Apple betaler sin enorme skatteregning?

Apple, Google og Microsoft i skattely: Vi står i et moralsk dilemma

Nyt regnskab: Google tjente kun 12,3 millioner kroner i Danmark i hele 2016

Medie: Google undgik at betale 25 milliarder i selskabsskat i 2015 via kontroversiel skattefidus

Sådan undgår Google europæisk skatteregning: 126 milliarder kroner bogføres som skattefri 'administrations-omkostninger' i Irland
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Drukner din sikkerhed i et hav af falske advarsler?

Der er et konstant våbenkapløb i gang mellem de værktøjer, din IT-sikkerhedsafdeling har til rådighed og et stigende antal komplekse og mangeartede cybertrusler. Men når sikkerhedsinfrastrukturen udbygges, stiger kompleksiteten og mængden af advarsler også. Hermed får du svært ved at skelne mellem et stort antal falsk positive og de få – men reelle og kritiske! – advarsler, du skal prioritere at håndtere. Bliv klogere på hvordan du håndtere det.

15. juni 2021 | Læs mere


Datadrevet forretning 2021: Sæt automatisering og data på den strategiske dagsorden

Ved at anvende data på den korrekte måde, kan du og din virksomhed for alvor sætte skub i konkurrencen. Der ligger en værdifuld viden om kunder, kundeadfærd, konkurrenter, markeder og meget andet i den data, der svæver rundt omkring os. Med den nyeste teknologi er det endda blevet nemmere at automatisere disse processer.

16. juni 2021 | Læs mere


Cloud giver dig fleksibilitet, skalerbarhed og agilitet – men hvordan håndterer man sikkerheden?

Cloudsikkerhed handler om effektiv orkestrering og automatisering for at muliggøre hurtig detektion af og reaktion på incidents. Det handler om at eliminere kompleksitet, det handler om at fortsat sikre smidighed og fleksibilitet. På dette seminar bliver du klogere på hvordan du planlægger, designer, implementerer og kører dit cybersikkerhedsprogram effektivt.

23. juni 2021 | Læs mere


Premium
Test: Duer Samsungs første Pro-pc'er til noget?
Samsung Galaxy Book Pro serien er et bevis på, at de etablerede pc-producenter får sig en formidabel udfordrer i den sydkoreanske supersværvægter.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Indbygget sikkerhed i servermiljøet – her er fordelene
Få et samlet og teknisk velfunderet overblik over alle sikkerhedsfeatures i Dells PowerEdge-servere.