Artikel top billede

(Foto: Povl D. Rasmussen)

Så meget betaler it-selskaberne i Skat i Danmark: Se hele listen over skattebetalingerne her

Fujitsu betalte i 2017 fortsat ikke en krone i skat i Danmark, mens TDC betalte mere end en halv milliard kroner, Google 4,2 millioner og Simcorp 75 millioner kroner. Se her, hvor meget it-firmaer har betalt i skat i 2017.

De fleste af de store it-selskaber betaler selskabsskat i Danmark, men spørgsmålet er, om de betaler nok.

Det viser den nyeste opgørelse over selskabernes skattebetalingerne i Danmark, som dækker over deres skat i 2017.

Det er sjette gang, at Skat offentliggør listerne, hvoraf det fremgår, hvor store - eller små - beløb, danske virksomheder betaler i selskabsskat til den danske statskasse.

Af listen fremgår det, at stort set alle de store it-selskaber nu betaler millioner af kroner i selskabsskat. Flere af dem har ellers i årevis været nul-skatteydere.

Undtagelsen er Fujitsu, der fortsat ikke betaler skat i Danmark. Det er tredje år i træk, at Fujitsu ikke har lagt en krone i selskabsskat, da selskabet trækkes med underskud - i 2017 på 3,2 millioner kroner.

Skatteminister Karsten Lauritzen kritiserer i Berlingske de store tech-selskaber, der tjener meget store summer på det europæiske marked.

"Når man tjener penge, skal man huske, at man skal betale noget tilbage til det samfund, hvor man har tjent dem, og der hvor værdien er skabt. Og det kniber gevaldigt for nogle tech-giganter at forstå den samfundskontrakt," siger han til avisen.

TDC betaler kassen

Den største skatteyder fra tech-branchen er TDC, der i 2017 i alt betalte mere end halv milliard kroner i selskabsskat.

Microsoft betalte 57,8 millioner kroner, mens Simcorp betalte 75,4 millioner i skat. Atea betalte 16 millioner kroner, mens Systematic 70 millioner kroner.

Vi kan desuden se på listen, at Accenture og IBM nu er godt i gænge. Disse to selskaber har tidligere været nul-skatteydere, men vendte bøtten i 2016.

I 2017 betalte IBM 26,4 millioner, hvilket er under det halve af skattebetalingen i 2016, mens Accenture betalte 33 millioner kroner i selsskabsskat. Accenture betalte i 2016 25,8 millioner kroner i skat.

Selsskabsskatten er herhjemme 22 procent af den skattepligtige indkomst, men der findes en række afvigelser - eksempelvis hvis selskabet også betaler skat i udlandet, hvilket er tilfældet for en række af de multinationale selskaber.

Ligeledes kan underskud modregnes over en årrække.

Det fremgår af listen, at Google i 2017 lagde 4,2 millioner kroner i selskabsskat herhjemme.

Google opgiver for 2017 en samlet omsætning på 227 millioner kroner og et samlet overskud på 13 millioner kroner.

Tallet er dog næppe retvisende for Googles samlede danske forretning, da langt hovedparten af selskabets ordrer med danske virksomheder og øvrige kunder faktureres fra Google Ireland Limited i Dublin.

Det er således tidligere blevet anslået, at Googles reelt omsætter for et godt stykke over to milliarder kroner i Danmark om året..

Flere af de store it-giganter som Apple og Google har i de senere år været indbladet i flere skattesager i EU-regi.

Det kan du læse mere om her: Forstå fiduserne: Derfor er det så svært for EU at gribe ind overfor it-giganternes smarte skattetrick

Vi kan se på listen, at Apple i 2017 betalte 19,7 millioner kroner i skat herhjemme.

Apples danske forretning hører under den svenske division og opgiver en dansk indkomst på blot 89,7 millioner kroner.

Det er tidligere blevet påvist, at Apple er blandt de selskaber i verden, der har flest penge placeret i skattely, ligesom selskabet har flere indtjeningsrekorder som det selskab, der nogensinde har tjent flest penge inden for forskellige tidsrum.

Jobindex, der ejer Computerworld, betalte 22,6 millioner kroner i skat i 2017.

Til næste år vil OECD udarbejde en samlet liste over skattebetalinger på tværs af alle OECD-landene.

EU arbejder fortsat på en plan om at beskatte de store amerikanske tech-selskaber på en eller anden måde. Det kan du læse mere om her: Trods dansk modstand: Stadig liv i planer om EU-beskatning af Amazon, Apple og de andre giganter

Du kan selv gå på opdagelse i skattelisten her.

Læs også:

Apple, Google og Microsoft i skattely: Vi står i et moralsk dilemma

Milliarder kanaliseret ud: Sådan undgår Google at betale milliarder af kroner i skat i Europa med smart fidus