Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Skarp kritik for manglende konkurrence på bredbånd / Cloud-løsning til professionelle køkkener fra Randers tager fart / Belgien stopper salg af spilvalutaen FIFA-point

Morgen-briefing: Skarp kritik for manglende konkurrence på bredbånd / Cloud-løsning til professionelle køkkener fra Randers tager fart / Belgien stopper salg af spilvalutaen FIFA-point / Rusland tvinger Apple til at opbevare brugerdata inden for landets grænser / Norwegian lancerer betalings-højhastigheds-WiFi på europæiske ruter / Ny version af indberetningssystem er gået i luften

Godmorgen, og velkommen til ugens første hurtige it-nyhedsoverblik fra Computerworld.

Skarp kritik for manglende konkurrence på bredbånd

I dagens udgave af Finans lufter både Forbrugerrådet og Dansk Industri meget skarp kritik af konkurrencetilstanden på det danske bredbåndsmarked. TDC dominerer i de store byer, og elselskaberne har skabt lokale monopoler, som alt i alt betyder, at selskaberne hæver priserne uden problemer, lyder kritikken.

Som eksempel nævnes, at de TDC-ejede selskaber Fullrate og Hiper har skruet prisen op med 15 procent.

TDC siger, at prishoppet skyldes årlige milliardinvesteringer, og Dansk Energi afviser monopolsnakken med, at elselskabernes udbygning af fibernettet netop er et monopolbrud i forhold til TDC’s kobbernet.

Cloud-løsning til professionelle køkkener fra Randers tager fart

Den Randers-baserede producent af udstyr til professionelle køkkener Hounös har vundet den prestigefyldte pris German Design Award for sin cloudbaserede løsning kaldet Let’s Cook, skriver Børsen.

Systemet gør ovnene fra Hounös til IoT-enheder og giver kunderne mulighed for at overvåge dem i realtid via det cloudbaserede system.

“Vi er lykkedes med at udvikle os fra en traditionel produktionsvirksomhed af ovne til at være markedsleder inden for Internet of Things og cloud-teknologi i det professionelle køkken og fødevareindustrien," siger Morten Nielsen, direktør for Hounös.

Systemet er i dag solgt til store kæder i flere lande, og ifølge Morten Nielsen har Hounös nu adgang til markeder, som selskabet ikke var i nærheden af uden cloudløsningen.

Belgien stopper salg af spilvalutaen FIFA-point

Spilgiganten EA retter nu ind efter pres fra myndighederne i Belgien og er stoppet med at sælge såkaldte FIFA-point, da salget er i strid med belgisk spillovgivning, skriver Ekstra-Bladet. Andre spilselskaber har allerede lukket for tilsvarende muligheder i Belgien.

Den beslutning får Socialdemokratiet til at foreslå, at den danske lovgivning på området skal undersøges.

“Computerspilsfirmaer som EA og Steam må hjertens gerne tilbyde gambling, de skal bare sørge for, at dem, der bruger det, de er over 18, så de opfylder den gældende spillelovgivning i Danmark, siger psykolog hos Center for Ludomani, Johan Eklund, til Ekstra-Bladet.

Rusland tvinger Apple til at opbevare brugerdata inden for landets grænser

Apple bøjer sig nu for pres fra russiske myndigheder, og fremover vil data fra russiske Apple-brugere blive lagret på infrastruktur inden for landets grænser, skriver mediet Foreign Policy.com

Russiske antiterrorlove betyder desuden, at disse data kan blive forlangt udleveret til de russiske myndigheder i dekrypteret tilstand, skriver mediet.

Det er dog usikkert, hvor omfattende det russiske lagringskrav er.

Norwegian lancerer betalings-højhastigheds-WiFi på europæiske ruter

Lavprisselskabet Norwegian er begyndt at installere højhastigheds-WiFi på selskabets kortrute-fly af typen Boeing 737-800, skriver selskabet i en pressemeddelelse.

Norwegian tilbyder allerede gratis WiFi på de europæiske flyvninger, men den nye betalingsjeneste gør det muligt at streame musik, film og tv-serier. Næsten alle flyene i Norwegians europæiske netværk vil tilbyde den opgraderede WiFi-tjeneste fra i slutningen af februar i år.

Fremover vil Norwegian have tre WiFi-tilbud til kunderne. Det gratis men langsomme WiFi fortsætter, mens en hurtigere udgave koster 5 Euro. Den hurtigste forbindelse, der kan bruges til streaming, vil koste 12 Euro.

Ny version af indberetningssystem er gået i luften

Version 2 af Sundhedsdatastyrelsens Elektroniske Indberetningssystem (SEI) er nu blevet søsat. SEI2 er en moderniseret og webbaseret udgave af det tidligere SEI, som gør det nemmere og hurtigere at indberette data, skriver styrelsen i en pressemeddelelse

SEI er et generelt indberetningssystem, der gør det muligt for sundhedsfagligt personale at indberette data elektronisk til Sundhedsdatastyrelsen. Systemet håndterer en bred vifte af indberetninger herunder dødsattester, aborter, cancer, genoptræning, tvang i psykiatrien og LPR data.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Enterprise Architecture Day 2023: Strategi styring og sikkerhed

Mange it-afdelinger har de seneste år har oprustet på it-arkitektursiden. Både gennem individuelle ansættelser og med oprettelse af egentlige arkitektafdelinger. Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu?

30. marts 2023 | Læs mere


Seminar: Optimér databasen og styrk kritiske processer på tværs af platform, cloud og on-premise

Det er lettere sagt end gjort at optimere databasemiljøet i en hybrid, distribueret infrastruktur, hvor funktionalitet og stabilitet er afhængig af en lang række integrationer med platforme og teknologier fra talrige leverandører. Derfor sætter vi fokus på, hvordan du som DBA’er, infrastrukturspecialist eller IT-chef får de bedste forudsætninger for at lykkes med indsatsen. Du får konkret og opdateret viden om værktøjer og kompetencer, der gør det muligt at løfte opgaven i din virksomhed. Uanset om I satser på Oracle DB, Microsoft SQL eller PostgreSQL på eksempelvis IBM Cloud – eller en blanding heraf.

30. marts 2023 | Læs mere


SAP Excellence Day 2023

På SAP Excellence Day 2023 får du det fulde overblik, der gør det lettere at prioritere mellem de mange muligheder og informeret grundlag for at vælge til og fra. Du får viden om, hvilke muligheder de nye tilbud og services giver – men også om risikoen ved at vælge de nyeste løsninger fra. Samtidig får du senest opdaterede indsigt i SAPs egne planer for de kommende 2-3 år.

13. april 2023 | Læs mere