Artikel top billede

(Foto: Kagenmi / Kagenmi)

Rusland på vej med ny censur-lov: Nu vil Putin have fuld kontrol over internettet

En ny lov skal gøre det muligt for de russiske myndigheder at kontrollere og bremse informationer, som flyder gennem russiske cyberspace. Ifølge en ekspert er målet at sikre sig mod, at regeringskritiske protester udvikler sig.

Ruslands præsident Vladimir Putin ønsker at gennemføre en ny såkaldt ”internetsuverænitets-lov,” der vil give de russiske myndigheder fuld kontrol over landets internet.

Den russiske regering vil derfor indføre en central internet-kommandopost, der giver de russiske myndigheder mulighed for at kontrollere og stoppe de informationer, der flyder gennem det russiske cyberspace.

Det skriver det amerikanske erhvervsmedie Bloomberg.

Dermed lader det til at Rusland lader sig inspirere af Kina, der gennem mange år har haft en usædvanlig hård censur af indholdet på internettet.

Læs også: Rusland vil slukke for internettet i hele landet i stor test

Kina indtager censur-førsteplads

En analyse fra organisationen Freedom House viser ifølge Bloomberg, at Rusland i dag kommer ind på 13. plads over lande med mindst internet-frihed, mens førstpladsen indtages af Kina.

Ifølge Bloomberg forsøger den russiske regering dog at sælge den nye lov, som et defensivt tiltag, der skal sikre, at Rusland er i stand til forsvare sig mod USA, der netop har gennemført en ny cyber-strategi, som åbner for en øget brug af offensive tiltag mod fremmede magter som eksempelvis Rusland.

Andrei Soldatov, der er forfatter til bogen ”The Red Web” som handler om den russiske regerings cyber-strategi, afviser dog ifølge Bloomberg, at den nye lov skal være et digitalt forsvar mod fremmede magter.

”Det handler ikke om fremmede trusler eller om muligheden for at blokere Facebook og Google. Det tillader den russiske lov allerede i dag. Det handler derimod om, at det skal være muligt at lukke ned for særlige typer trafik i særlige områder, hvis der opstår civile uroligheder,” siger han til Bloomberg.

Læs også: Rusland slår ned på VPN: Putin har underskrevet kontroversiel lov mod anonym internetbrowsing

Lukkede for internettet under protester

Ifølge Bloomberg er der allerede i dag eksempler på, at de russiske myndigheder har blokeret for borgernes internetadgang i forbindelse med regerings-kritiske protester og demonstrationer.

Så sent som i oktober lukkede Rusland for det mobile internet i den russiske del af kaukasus-regionen efter, at regionen gennem flere uger havde været prægest af protester fra tusindvis af russsere med muslimsk baggrund.

Ifølge Bloomberg var det nødvendigt at lukke for hele det mobile internet, fordi Rusland i dag ikke har samme muligheder for filtrere og censurere indhold på internettet, som de kinesiske myndigheder har. Og det er ifølge det amerikanske medie en af årsagerne til, at de russiske myndigheder nu ønsker at gennemføre den nye lov.

Læs også: Mød de to russiske hackergrupper, der spreder skræk og rædsel




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere