Artikel top billede

(Foto: Robert Hendel)

Nye teledata-fejl opdaget: Telemast stod i Vestjylland, men var registreret i Østjylland

En telemast ved Vejers Strand i Vestjylland var registreret i Østjylland. Det er bare en af en lang række af markante fejl i registreringer af teledata, og de kan få jorden til at ryste under hele straffesagsprocessen, lyder det fra en ekspert.

I august kom det frem, at en fejl i Rigspolitiets it-systemer har fejlplaceret telemaster med op til 200 meter, hvilket kan få konsekvenser i retssager, hvor teleoplysninger bliver brugt som bevis.

Men nu viser det sig ifølge Politiken, at der er endnu større fejl i registreringen af masternes placeringer.

For ifølge avisen er der i nogle tilfælde kilometerstore afvigelser i teleselskabernes egne registreringer af masternes placering og så den reele placering af masterne.

Eksempelvis er en telemast fra Telia og Telenor på Vejers Stand i Vestjylland registreret i Hornsyld i Østjylland. En afgivelse på 109 kilometer.

Læs også: Ny udvikling i teledataskandalen kan blive benspænd for efterforskning: It-system har placeret telemaster forkert

Ifølge Politiken er der intet mindre end 25 tilfælde, hvor der er mere end én kilometer mellem mastens fysiske placeringer og den officielle registrering.

"Jorden ryster"

Fejlene er så markante, at det kan det få betydning for sager, hvor teledata er brugt som bevis, lyder det fra Lene Wacher Lentz, der er tidligere offentlig anklager og i dag er ansat på Aalborg, hvor hun forsker i politiets brug af teledata.

”Oven i alt det andet, så ryster jorden under hele straffesagsprocessen nu, fordi man ved, hvor mange sager de her mastedata er indgået i,” siger hun til Politiken.

Det har tidligere været fremme, at 10.700 sager er berørt af fejlene i politiets behandling af teledata. Det drejer sig om retssager i en syvårig periode fra 2012 til 2019.

Læs også:

Flere danskere end først antaget kan være ramt af alvorlig tele-fejl hos politiet

Fem dømte vil have sager til at gå om efter teleskandale: Rocker kan få millionerstatning

29 personer nu løsladt fra danske fængsler efter teleskandale




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
JN Data A/S
Driver og udvikler it-systemer for finanssektoren.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere