Artikel top billede

(Foto: Dan Jensen)

Microsoft skal levere omstridt militær-system til USA for 60 milliarder kroner: Banker Amazon af banen

Det bliver Microsoft, der skal levere det omstridte Jedi-projekt til det amerikanske forsvars-ministerium. Microsoft bliver nu leverandør af cloud-services til det amerikanske militær - lige fra storage til de mest avancerede AI-løsninger.

Det amerikanske forsvarsministeirum udpeger Microsoft som leverandør af et af nyere tids mest omstridte cloud-kontrakter, nemlig som leverandør af det såkaldte Jedi-projekt.

Det står for Joint Enterprise Defence Infrastructure.

Med ordren skal Microsoft opbygge et stort cloud-baseret it-system til det amerikanske militær. Den er 10 milliarder dollar værd over en 10-årig periode.

Du kan læse den korte meddelelse fra Pentagon her.

Slår Amazon

Med beslutningen fra det amerikanske forsvarsministerium slår Microsoft rivalen Amazon af banen.

Microsoft og Amazon har længe været de eneste to kandidater til kontrakten, og pilen har i de seneste månder svinget frem og tilbage mellem de to.

Med i opløbet tidligere var også IBM og Oracle, der dog begge blev siet fra i april. Tidligere har Google selv trukket sig.

Med ordren skal Microsoft levere omfattende cloud-services til det amerikanske militær - lige fra grundlæggende storage af ‘dum data’ og op til de mest avancerede services som kunstig intelligens, machine learning og levering af de mest forretningskritiske workloads i skarpe situationer.

Netop dette har været en årsagerne til den polemik, der har omgærdet aftalen.

For den betyder, at leverandøren - som altså nu bliver Microsoft - får adgang til meget store mængder data med allerhøjeste betydning for den amerikanske, nationale sikkerhed.

Præsident Donald Trump har tidligere givet udtryk for bekymring over udsigten til, at Amazon skulle vinde ordren, da han ikke er meget for avisen Washington Post, som er meget kritisk over for ham.

Denne avis ejes af Amazon-stifter Jeff Bezos, og her ser præsidenten angiveligt en forstyrrende forbindelse.

Amazon er allerede nu cloud-leverandør til den amerikanske efterretningstjeneste CIA, mens Oracle er storleverandør til det amerikanske militærs nuværende it-systemer.

Det er blot få dage siden, at den amerikanske forsvarsminister, Mark Esper, meddelte, at han trak sig fra beslutningen. Han har været under politisk pres i sagen i lang tid.

Det kan du læse mere om her: USA’s forsvarsminister trækker sig fra kæmpe cloud-beslutning til 65 milliarder kroner: Vil ikke være med.

Med ordren bliver der givetvis ballade i Microsoft, hvor tusindvis af medarbejdere tidligere har givet udtryk for samvittighedskvaler ved at levere en ordre af denne type.

De har tidligere i et åbent brev beskrevet, at de ikke har valgt at arbejde for Microsoft for at udvikle produkter, der anvendes til krig og slå ihjel.

Det kan du læse mere om her: Microsofts medarbejdere protesterer: Vil ikke være med til at lægge computerkraft til amerikansk AI-krig.

Læs også:

Trump vil kigge nærmere på cloud-aftale til 65 milliarder: "Nogle af de største virksomheder i verden klager over det"

Pentagon tøver: Udskyder milliardaftale med Amazon

Oracle lægger sag an mod den amerikanske regering: Anklager forsvarskontrakt til 65 milliarder for at være skræddersyet til Amazon