Artikel top billede

Dansk professor: Kan vi overhovedet løse noget som helst ved at kræve gennemsigtighed i data og algoritmer?

Interview: Ny bog stiller spørgsmålstegn ved om GDPR-synlighed, privacy-kontrolpaneler og mere information om algoritmer giver os reel kontrol - eller om vi bare har individualiseret kontrollen med vores privatliv.

Premium Kun for abonnenter
Det får du i artiklen
  • Hvorfor Mikkel Flyverbom stiller spørgsmålstegn ved om GDPR-synlighed, privacy-kontrolpaneler og mere information om algoritmer giver os reel kontrol
  • Indsigt i hvorfor vigtigere at styre dine synligheder som organisation og privatperson i fremtiden
1.231
6:15 min
”Hvis du har gjort noget, som du ikke vil have, at andre skal kende til. Så skulle du måske ikke have gjort det i første omgang.”

Ordene er Eric Schmidts og faldt i 2009, da han efter otte år i spidsen for Google blev interviewet af den amerikanske tv-station CNBC.

Og udsagnet var ikke mere kontroversielt end at Schmidt fortsatte i chefstillinger hos søgegiganten og dets moderfirma Alphabet Inc. frem til 2017.

Men selv om Eric Schmidts 10 år gamle konstatering af, at man forventes at leve sit liv som en åben bog fik det til at løbe koldt ned af ryggen på mange, så har årene siden været gode mod ham.

Schmidt rygtes til at være god for over 11 milliarder dollar - og firmaer som Google, YouTube, Facebook, Twitter og TikTok har kunnet hive 100 gange det beløb ind ved at bearbejde, forfine og sælge data om brugerne.

De har været godt hjulpet af os selv hver gang vi deler, anmelder, køber, klikker på annoncer, surfer, søger og uploader tilsyneladende uskyldige brudstykker af vores liv.

Og uden at de fleste af os tænker for meget over det.

For den fremherskende ideologi er, at åbenhed, deling og gennemsigtighed er godt - en ideologi, som man kan sige selve internettet er bygget på.

Ny bog af dansk professor udfordrer den radikale åbenhed
Men som CBS-professor Mikkel Flyverbom argumenterer i sin netop udkomne bog ”The Digital Prism - Transparency and Managed Visibilities in a Datafied World”, sker den stadig større åbenhed uden at hverken privatpersoner, samfundet eller organisationerne har overvejet, hvad konsekvenserne er af den radikale åbenhed.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Martin Christensen har levet af at hacke virksomheder siden 2018 - og begyndte at tjene penge på hacking som 19-årig

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Stockholm siger nej, mens København siger ja til Microsoft 365: Hvor ligger den store forskel?

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Microsoft ramt af verdenshistoriens måske største DDoS-angreb: Blev iværksat fra 10.000 kilder på en gang med kæmpekraft

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

NNIT-chef Pär Fors er forsigtig optimist selv om NNIT har tabt millioner af kroner i 2021: “Vi er på vej igennem en transformation"

Artikel teaser billede 0 Premium-indhold

Når Netcompany kaster sig ind i et udbud, vinder it-selskabet tre ud af fire gange


CIO
Sådan tager top-CIO Pernille Geneser livtag med 40 år gamle it-systemer i Stark Group med 10.000 medarbejdere