Studerende fremmaner spøgelser på ITU

Hvis det står til forskere og studerende på IT-Universitetet, så kommer der snart spøgelser i æteren. Trådløse teknologier, talesyntese og kunstig intelligens skal skabe spøgelser - elektroniske assistenter, der kan hjælpe alle universitetets brugere i hverdagen.

Betonen er knapt nok størknet i den futuristiske bygning, som er den nye fysiske ramme om IT-Universitetet, før der tales om spøgelser på gangene.

Vi taler ganske vist ikke om spøgelser som den grønne bussemand fra filmen Ghostbusters eller Den Hvide Dame, som findes på ethvert slot med respekt for sig selv.

Spøgelserne er helt elektroniske og kan ikke kaste rundt med møbler eller rasle med rustne lænker.

Faktisk findes der slet ikke spøgelser på IT-Universitetet. Endnu.

Spøgelserne skal nemlig skabes af universitetets forskere og studerende i løbet af de næste år.

Og nej, i modsætning til hovedløse riddere og poltergejster, så kommer det til at ske uden vold.

Det er i hvert fald ikke planen, at spøgelserne skal opstå ved at mure en laserprinter inde i kælderen eller drukne en mainframe i kanalen, som løber langs universitetsbygningen.

Tjenende ånder

Spøgelserne er derimod computerskabte hjælpere, som kan vise vej, finde den nærmeste printer eller fortælle, hvad dagens menu er i kantinen.

Det er meningen, at de elektroniske tjenende ånder skal tage imod studerende, forskere og alle andre, som bevæger sig rundt på universitetets område.

Med tiden er der endda planer om at udvide spøgeriet til også at dække naboområderne DR-Byen, Tietgenkollegiet og de nye lejlighedskomplekser, som opføres omkring universitetet på Amager ved København.

Det er trådløse teknologier, som danner fundamentet for hele spøgeriet. Ved hjælp af GSM-telefoni, trådløst lokalnetværk og Bluetooth kan brugernes position i bygningen fastslås, og spøgelserne kan komme i kontakt med brugerne.

I første omgang vil det derfor kræve en avanceret mobiltelefon, en lommepc eller en bærbar computer for at få universitetets spøgelser i tale.

Hvis man søger efter en bestemt bog på biblioteket, kan man kommunikere med bibliotekarspøgelset gennem sin mobiltelefon.

Individuel personlighed

Spøgelserne vil have specifikke funktioner og hver deres personlighed. Selvom brugerne kan ignorere spøgelserne, så er netop personligheden både en vigtig del af projektet og en udfordring.

Skal sundhedsspøgelset for eksempel nægte en person adgang til elevatoren og i stedet anbefale trappen, hvis personen ikke har forbrændt nok kalorier i løbet af dagen?

Kommunikationen er noget mere simpel end at lege Ånden i Glasset. Grænsefladen er talesyntese og ?genkendelse, så brugerne blot taler med spøgelserne, ligesom Dave taler med rumskibets computer HAL i filmen Rumrejsen 2001.

Faktisk har spøgelsesprojektets bagmænd planer om at lade en plejehjemsmoden udgave af HAL med den karakteristiske blinkende røde lampe og nu en knirkende stemme tage i mod universitetets besøgende.

Triste i regnvejr

For at få brugerne til at tage imod spøgelserne arbejder forskerne med at finde de rigtige stemmer og forsøger også at udvikle spøgelsernes personlighed, gerne med humor.

For eksempel overvejer de at koble spøgelserne til universitetets vejrstation, så deres humør kan skifte sammen med vejret.

Endnu er den kunstige intelligens dog begrænset til, at spøgelserne kan hente det, de siger, fra en database med faste sætninger. Senere er der ambitioner om at udvide det, så spøgelserne selv kan sætte nye sætninger sammen.

Netop mulighederne for at udvide og ændre systemet er helt centralt i projektet. For at de studerende selv skal kunne udvikle deres egne spøgelser, er systemet bygget op af afgrænsede moduler.

Dermed kan en enkelt del udskiftes, hvis der eksempelvis er behov for en ny trådløs teknologi, eller man finder ud af, at positionsbestemmelsen ikke virker godt nok.

IT-Universitetet slår officielt dørene op fredag d. 3. september og bliver Danmarks 12. universitet.

Relevante link

IT-Universitetet

Spøgelsesprojektet




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Højer og Lauritzen ApS
Distributør af pc- og printertilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere