Artikel top billede

Her er lektien fra årets vækstundersøgelse: Det danske it-vækstlag findes blandt software-specialisterne ... men hårdt arbejde vinder til sidst

ComputerViews: Det har generelt været et godt år for årets it-kometer. Tallene viser dog, at én sektor trækker markant fra de andre.

Premium Kun for abonnenter
Denne Premium-artikel er normalt kun for abonnenter

Men vi har valgt at låse den op for at give dig et eksempel på den omfattende viden og de artikler, som du har adgang til som Computerworld Premium-abonnent.

Tak, lad mig læse den OK, fortæl mig mere om Premium

Det går rigtig godt hos de virksomheder, som er udvalgt til Computerworld it-komet 2019 – de danske it-selskaber, som lever op til de økonomiske og regnskabsmæssige krav for at kunne kalde sig vækstkomet.

Overordnet set præsterer de 419 virksomheder nu knap halvanden milliarder kroner mere i resultat før skat, end de gjorde fire år tidligere.

Virksomhederne leverer en gennemsnitlig vækst på 30,3 procent, når der måles på resultatet før skat.

Det svarer til en årlig vækst på 6,9 procent – alene i det seneste regnskabsår er fremgangen på 8,2 procent i snit.

Sammenligner man med Computerworlds it-komet-opgørelse fra 2018, er der tale om en generel fremgang. Dengang lød den gennemsnitlige vækst på 23 procent.

Bedriften bliver ikke mindre af, at der er en anelse færre it-virksomheder i spil blandt årets vækstkometer. I 2018-kåringen deltog 423 virksomheden i oversigten, fire flere end i 2019-årgangen.

Vækstkometerne står i snit for en fremgang på 3,4 millioner kroner på bundlinjen før skat. 2019-opgørelsen viser altså, at det står godt til i det danske it-vækstlag. Årets gevinster er dog langt fra lige fordelt.

En kategori trækker fra

Dykker man ned i tallene, tegner der sig forskellige trends blandt komet-virksomhederne, alt efter de fire overordnede kategorier, de er inddelt i: afsætning, hardware, service og software.

Mens antallet af virksomheder er nærmest uændret, trækker virksomhederne fra en af kategorierne markant fra gennemsnittet i undersøgelsen: software-virksomhederne.

I alt figurerer 154 software-specialister i oversigten, som samlet set leverer et resultat før skat på godt to milliarder kroner.

Bedriften her er, at det svarer til en overordnet fremgang i indtjeningen på over 74 procent set over fire år. Det er det dobbelte af, hvad de øvrige ellers veldrevne vækstkometer mønstrer.

Bag den imponerende vækst er en forlængelse af den tendens, som tegnede sig i sidste års undersøgelse.

Læs også: Den vigtige lære af Computerworlds store vækstbarometer 2018: Den store gevinst ligger i dag i software

Dengang lød lektien, at det ikke længere handler om bare at sikre sig mere effektive og fleksible it-systemer. Det handler om at omstille sig til den enorme bølge af automatisering, kunstig intelligens, IoT, understøttelse af digitale arbejdsprocesser og andre digitaliseringstiltag, der kun tager til i styrke.

Den tendens er altså styrket i år, hvor det er en bred vifte af software-leverandører, der stryger til tops i undersøgelsen.

I software-kategorien er stjernen således ERP-specialisten og sidste års vinder Visma E-conomic. Selskabets seneste fire regnskabsår præsenterer en 35-dobling af indtjeningen.

Alsidigheden afspejler sig i nummer to og tre i software-kategorie. Her finder man branchesoftware-leverandøren Dansk Telemedecin A/S og CRM-leverandøren Vivant ApS.

Årets komet er en undtagelse

Mens den danske softwarebranche har kronede dage, har de øvrige kometer på den danske it-himmel svært ved at matche de tocifrede vækstrater, som software-selskaberne hvert år leverer.

Blandt hardware- og service-leverandørerne er den gennemsnitlige vækst i resultatet på henholdsvis 18,5 og 44,9 procent.

Her fører tele- og internetudbyderen Ipnordic i service-kategorien, mens robotvirksomheden Universal Robots løber med førertrøjen i hardware-kategorien.

Sidste kategori er den, som årets it-komet findes i: afsætning. Men vinderen, Boston Distrubution, udgør en enlig svale i en kategori, som taber terræn til undersøgelsens øvrige dynamiske deltagere.

I kategorien afsætning, som tæller distributører og forhandlere, er det gennemsnitlige resultat før skat faldet en kende over de seneste fire år: Fra 466 millioner til 457 millioner – et fald på to procent.

Afmatningen giver altså indikationer om mere udfordrende markedsomstændigheder for distributørerne. Det har dog ikke afholdt Boston Distribution fra at levere et strålende resultat: En ni-dobling af driften samt en 21-dobling af indtjeningen på fire år.

Hos virksomheden, som har sin danske afdeling i nordsjællandske Farum, forklarer stifter og ejer Christian Banzhaf succesen med klassiske dyder som organisk vækst, godt gammeldags købmandskab og en slank organisation.

”Det er hovedsageligt fordi, vi har en effektiv organisation kombineret med, at vi har købt lidt større ind, når der har været gode aftaler at få.”


Kunne du lide, hvad du netop har læst?

Artiklen er en del af Computerworld Premium

Med Premium får du adgang til eksklusivt indhold for abonnenter

Se mere Premium indhold

Med Computerworld Premium får du

Øget indsigt i it og digitalisering. Premium klæder dig på til at træffe bedre beslutninger.

Et konkret overblik over it-markedet, nye tendenser samt konkrete råd og erfaringer fra danske beslutningstagere.

Råd og erfaringer fra danske CIO'er, analytikere og it-beslutningstagere. Samlet i 10-15 unikke artikler hver uge.

Eksklusivt Premium-indhold for abonnenter


Premium
Den nye kulørte iMac er så Applesk at det næsten gør ondt – og derfor ville jeg ikke selv købe en
Apple-dyderne lever i allerbedste velgående i selskabets nye, lækre og farverige iMac – og det bør få dig til at se dig om efter noget andet.
Computerworld
Efter Windows 11-lækket: Her er de nye elementer - og lanceringsdatoen
Podcast: Hvad kan Windows 11 tilbyde? Hvad kræver det af dit hardware? Hvornår kommer det? Og hvorfor har NNIT indsat Pär Fors som ny topchef? Ham har vi mødt på hans kontor i Søborg. Få svarene i denne episode af Computerworlds nyhedspodcast.
CIO
Der findes ikke noget vigtigere for din virksomhedskultur end psychological safety
Klumme: Forskningen er entydig: Vidensarbejde er mere effektiv, når du tør stille spørgsmål, rejse kritik og indrømme fejl helt uden frygt for at blive straffet eller gjort til grin. Hvis du ikke har fokus på denne del af din virksomhedskultur, så lever din virksomhed og dine medarbejdere ikke op til deres fulde potentiale.
White paper
Servere til finans, avanceret dataanalyse eller forskning? Få hurtigt overblik her
Få viden om nyeste muligheder for at vælge servere til understøttelse af både stabile workloads og særdeles krævende opgaver med behov for eksempelvis AI og ML og tungt træk på GPU.