Artikel top billede

(Foto: Fotograf Sine Fiig Læssøesgade 14,bagh.3sal 2200 København N. mail:fotograf@sinefiig.dk mobil:21492627 / Sine Fiig)

Datatilsynet: Stor dansk feriefond i alvorligt brud på GDPR

Datatilsynet udtaler ‘alvorlig kritik’ af Arbejdsmarkedets Feriefond for brud på GDPR.

Datatilsynet udtaler alvorlig kritik af Arbejdsmarkedets Feriefon for overtrædelse af GDPR-reglerne.

Det sker efter en klage fra en borger, der for et år siden modtog brev fra fonden med krav om tilbagebetaling af nogle penge, som den pågældende borger havde fået udbetalt for meget i feriepenge.

I brevet gjorde Arbejdsmarkedets Feriefond desuden opmærksom på, at den havde registreret den pågældende kvindes cpr-nummer, navn, adresse og andre personfølsomme oplysninger.

Dette klagede hun efterfølgende over, men blev afvist af fonden.

“Arbejdsmarkedets Feriefond oplyste, at det ikke kræver samtykke, når Arbejdsmarkedets Feriefond registrerer personoplysninger for at forfølge et krav, som en højere instans har truffet afgørelse om skal indbetales til fonden. Som følge heraf kan et samtykke heller ikke tilbagekaldes,” hedder det i sagsfremstillingen fra Datatilsynet.

Brevet blev fulgt af flere breve til den pågældende kvinde fra Arbejdsmarkedets Feriefond.

Hun har klaget til Datatilsynet over, at fonden ikke har oplyst hende ordentligt om, hvad den har anvendt hendes persondata til.

“Klager har overordnet anført, at Arbejdsmarkedets Feriefond ikke har iagttaget sin oplysningspligt ved kun at oplyse hende om, hvilke personoplysninger fonden behandler om hende. Klager har hertil tilføjet, at oplysningspligten indebærer, at den dataansvarlige – foruden at oplyse den registrerede om, hvilke oplysninger der behandles om den registrerede – ligeledes skal give den registrerede en række oplysninger om behandlingen,” lyder det fra Datatilsynet.

Desuden mener hun, at hendes samtykke ikke blev givet frivilligt, da hun ikke havde mulighed for at sige nej.

Alvorlig kritik

Datatilsynet anfører i sin kritik af Arbejdsmarkedet Feriefond, at fonden ikke har givet et samlet overblik over brugen af data, som istedet er blevet leveret drypvist.

Fonden har således ikke ‘ givet oplysningerne i en samlet form og på en kortfattet, gennemsigtig, lettilgængelig og letforståelig form,” og det skal man ifølge GDPR, lyder det.

“Herudover udtalte Datatilsynet kritik af, at Arbejdsmarkedets Feriefond havde anmodet klager, hvis personoplysninger allerede blev behandlet af Arbejdsmarkedets Feriefond i forbindelse med den konkrete sag om feriepenge, om at give samtykke til behandling af personoplysninger, da klager forsøgte at rette henvendelse til fondens databeskyttelsesrådgiver,” lyder det fra Datatilsynet.

Du finder hele Datatilsynets gennemgang af sagen her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategisk IT-sikkerhedsdag 2022 - identificer, beskyt og forsvar

IT-sikkerhedstruslerne mod virksomhederne er i takt med tiden blevet større og værre, fordi virksomhederne er mere end nogensinde før afhængige af data og IT. Det stiller krav til de IT-ansvarlige, der konstant skal tage bestik af det skiftende trusselniveau. Det kræver blandt andet, at it-sikkerhed bliver sat på den strategiske dagsorden i virksomhederne – men hvordan?

25. januar 2022 | Læs mere


Hjemmearbejdets påvirkning på trivsel, helbred og arbejdsmiljø

Fremtidens arbejdsplads er hybrid, det er der ingen tvivl om. Men hvad fører det egentlig med sig? Og hvordan omstiller du og din arbejdsplads sig til det? Det kan du blive klogere på, på denne digitale konference.

02. februar 2022 | Læs mere


GDPR - persondatabeskyttelse i praksis

Håndteringen af persondata og GDPR er for længst blevet hverdag hos de danske organisationer, men derfor er det til stadighed vigtigt og altafgørende, at den løbende overholdelse af GDPR er på plads. Vær med og hør, hvordan du ved hjælp af processuelle greb, værktøjer og systemer kan sikre dette.

08. februar 2022 | Læs mere






CIO
Sådan tager top-CIO Pernille Geneser livtag med 40 år gamle it-systemer i Stark Group med 10.000 medarbejdere