Artikel top billede

Datatilsynet: Stor dansk feriefond i alvorligt brud på GDPR

Datatilsynet udtaler ‘alvorlig kritik’ af Arbejdsmarkedets Feriefond for brud på GDPR.

Datatilsynet udtaler alvorlig kritik af Arbejdsmarkedets Feriefon for overtrædelse af GDPR-reglerne.

Det sker efter en klage fra en borger, der for et år siden modtog brev fra fonden med krav om tilbagebetaling af nogle penge, som den pågældende borger havde fået udbetalt for meget i feriepenge.

I brevet gjorde Arbejdsmarkedets Feriefond desuden opmærksom på, at den havde registreret den pågældende kvindes cpr-nummer, navn, adresse og andre personfølsomme oplysninger.

Dette klagede hun efterfølgende over, men blev afvist af fonden.

“Arbejdsmarkedets Feriefond oplyste, at det ikke kræver samtykke, når Arbejdsmarkedets Feriefond registrerer personoplysninger for at forfølge et krav, som en højere instans har truffet afgørelse om skal indbetales til fonden. Som følge heraf kan et samtykke heller ikke tilbagekaldes,” hedder det i sagsfremstillingen fra Datatilsynet.

Brevet blev fulgt af flere breve til den pågældende kvinde fra Arbejdsmarkedets Feriefond.

Hun har klaget til Datatilsynet over, at fonden ikke har oplyst hende ordentligt om, hvad den har anvendt hendes persondata til.

“Klager har overordnet anført, at Arbejdsmarkedets Feriefond ikke har iagttaget sin oplysningspligt ved kun at oplyse hende om, hvilke personoplysninger fonden behandler om hende. Klager har hertil tilføjet, at oplysningspligten indebærer, at den dataansvarlige – foruden at oplyse den registrerede om, hvilke oplysninger der behandles om den registrerede – ligeledes skal give den registrerede en række oplysninger om behandlingen,” lyder det fra Datatilsynet.

Desuden mener hun, at hendes samtykke ikke blev givet frivilligt, da hun ikke havde mulighed for at sige nej.

Alvorlig kritik

Datatilsynet anfører i sin kritik af Arbejdsmarkedet Feriefond, at fonden ikke har givet et samlet overblik over brugen af data, som istedet er blevet leveret drypvist.

Fonden har således ikke ‘ givet oplysningerne i en samlet form og på en kortfattet, gennemsigtig, lettilgængelig og letforståelig form,” og det skal man ifølge GDPR, lyder det.

“Herudover udtalte Datatilsynet kritik af, at Arbejdsmarkedets Feriefond havde anmodet klager, hvis personoplysninger allerede blev behandlet af Arbejdsmarkedets Feriefond i forbindelse med den konkrete sag om feriepenge, om at give samtykke til behandling af personoplysninger, da klager forsøgte at rette henvendelse til fondens databeskyttelsesrådgiver,” lyder det fra Datatilsynet.

Du finder hele Datatilsynets gennemgang af sagen her.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Edgemo A/S
Salg af hardware, software, konsulentydelser og services inden for virtualiseret infrastruktur, cloud, datacenteret og unified communication.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Brand din forretning og skab nye leads med Microsoft Dynamics 365 til marketing

Vidste du, at Microsoft Dynamics også byder på stærk funktionalitet til marketingafdelingen? På kun 1 1/2 time inspirerer vi dig til, hvordan du kan bruge Dynamics 365 Marketing til at brande din forretning og skabe nye leads.

17. maj 2021 | Læs mere


Vælg den rigtige infrastruktur og it-arkitektur

Få indblik i, hvordan du kan sikre sammenhæng og overblik i et it-landksab, der konstant ændres. Dette kan blandt andet gøres med de rette strategisk og teknologiske vlag, så effektiviteten, stabiliteten og sikkerheden opretholdes. Den rigtige infrastruktur og it-arkitektur kan uden tvivl hjælpe dig med at skabe overblikket over dit it-landskab.

18. maj 2021 | Læs mere


Digital transformation og innovation: Inspiration til digitale succeshistorier

Kom ind bag facaden hos nogle af Danmarks bedste it-folk, og lær hvordan de arbejder med digital transformation og innovation. Du får muligheden for at høre, hvordan du kan bruge den nye teknologi til at få etableret det mest effektive udviklings- og innovationsmilø.

19. maj 2021 | Læs mere






Premium
Sikkerhedsekspert: Derfor har Colonial været nødt til at betale hackere ransomware på 30 millioner kroner - vil sagtens kunne ske i Danmark
Interview: Hvorfor har mægtige Colonial Pipeline valgt at betale ransomware til hackere trods anbefalinger fra myndigheder og sikkerhedsmiljøet? "Det er ikke helt sort og hvidt," siger sikkerheds-ekspert Leif Jensen fra Eset.
Computerworld
Nye informationer om det største iPhone-hack nogensinde ser dagens lys: 128 millioner brugere blev ramt
Hidtil hemmeligholdte detaljer om verdens største iPhone-hack er kommet frem under retssagen mellem Apple og Epic Games. 128 millioner brugere blev ramt, og mere end 4.000 apps blev inficeret. Se detaljerne her.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Sådan: Ryd forhindringerne af vejen på cloudrejsen
IBM Cloud gør det lettere at lægge kritiske applikationer i skyen eller på en hybrid platform samt bevare kontrol og ejerskab – med fuld understøttelse af SAP og VMware.