Photo by Cory Checketts on Unsplash

Tyskland vender på en tallerken: Vil bruge Apple og Googles løsning til corona-app

Europæiske lande har krydset klinger med Apple og Google i arbejdet med at finde en standard for de mange smittesporings-apps, der bliver udviklet i øjeblikket. Men nu vender tyskerne på en tallerken og bakker op om Apple og Googles tilgang.

De tyske myndigheder vender nu på en tallerken i tilgangen til landets kommende smittesporings-app, der skal bruges i kampen mod corona-virussen

Tyskerne vælger nu at bakke op om den tilgang, som it-giganterne Apple og Google har udstukket, og bryder dermed med en række andre europæiske lande.

Det skriver den tyske tv-station ARD på sin hjemmeside.

Hidtil har en række europæiske lande med Tyskland og Frankrig i spidsen ellers haft et ønske om at indsamle flere data om brugerne, end det som Google og Apple tillader.

I øjeblikket arbejder Netcompany på at udarbejde en tilsvarende dansk app med navnet Smittestop, og de dansker myndigheder og Netcompany har ligeledes et ønske om at indsamle flere data.

Læs også: Sådan kommer Apple og Googles store samarbejde om en API til smittesporing til at fungere

Europæisk standard
De europæiske lande er gået sammen om fælles europæisk standard med navnet PEPP-PT (Pan-European Privacy-Preserving Proximity Tracing), der indebærer, at sundhedsmyndighederne skal have mulighed for at lagre de indsamlede data centralt.

Det vil give sundhedsmyndighederne mulighed for at analysere på data og dermed få større indsigt i smittespredningen.

Men Apple og Google, der for få uger siden lancerede en særlig API, som myndighederne kan benytte sig af lægger op til en decentral-løsning.

Her vil brugernes data ikke blive samlet på centrale servere hos hverken myndigheder eller it-giganterne selv.

I stedet vil brugerne blot få en notifikation, hvis de har været i tæt kontakt med en person, som efterfølgende har oplyst, at vedkommende er smittet.

Læs også: Frankrig vil have Apple til at fjerne blokering for corona-apps - men Apple tøver

IPhone-sikkerhed står i vejen for europæisk løsning
Vælger landene ikke at anvende den decentrale løsning, som Apple og Google har stillet til rådighed, så vil det særligt på en iPhone blive svært at få appen til at fungere efter hensigten.

Smittesporingen fungerer ved, at telefonens bluetooth-forbindelse konstant skanner omgivelserne for at finde andre brugere af smittesporings-appen.

Brugerne af appen vil herefter få en notifikation, hvis det viser sig, at de har været i kontakt med en, som er blevet testet positiv.

Den helt store knast i udarbejdelsen af appen har været, at det uden Apple og Google API ikke vil være muligt for en smittesporings-app at gøre brug bluetooth-forbindelse på en iPhone, når telefonen er i standby-tilstand.

Apple sidder på knap halvdelen af smartphone-markedet i Danmark, og dermed vil effektiv smittesporing i praksis være umulig.

Læs også: Norske myndigheder vil ikke vente på Apple og Google: Laver smittesporings-app uden giganternes corona-teknologi

Tysk kursskifte
Ved en pressebriefing fredag, som Computerworld deltog i, lød det diplomatisk fra talspersoner fra Google og Apple, at selskaberne lytter til ønskerne fra de lande, som ønsker en meget centraliseret tilgang.

Men ifølge nyhedsbureauet Reuters kommer den tyske kursændring dog efter, at Apple har afvist at imødekomme de europæiske landes ønsker om en udvidet adgang til smittesporing.

Søndag oplyste den tyske sundhedsminister, Jens Spahn, og forbundsminister for særlige anliggender, Helge Braun, således ifølge ARD, at tyskerne i stedet nu vil forfølge en ”en stærkt decentraliseret løsning.”

Læs også: Danmarks nye corona-app kommer til at hedde ‘Smittestop’ - vil blive lanceret i to etaper

Google og Apple styrker sikkerheden
Google og Apple oplyste ligeledes ved pressebriefingen fredag, at de to selskaber i API’en havde valgt at styrke privatlivsbeskyttelsen.

Det sker blandt andet ved, at de krypterede identifikationsnøgler, som bliver brugt i forbindelse med smittesporingen, nu konstant bliver udskiftet.

Derudover vil Apple og Google også kryptere bluetooth meta-data. Alt sammen med det formål at gøre det sværere at identificere den enkelte bruger.

I midten af maj vil Apple og Google efter planen udrulle første etape af deres API. Her vil iPhone og Android-telefoner trådløst få muligheden for at udveksle informationer via apps fra sundhedsmyndigheder i de enkelte lande.

Anden etape vil blive lanceret i de efterfølgende måneder, og den vil indebære, at teknologien bliver integreret direkte i iOS og Android.

Dermed kan brugerne aktivitere smittesporingen direkte på telefonen uden at downloade en app. Noget som sandsynligvis vil have den effekt, at flere brugere gør brug af funktionen.

Læs også: Opskrift: Sådan kan man indbygge stensikker privacy i dansk overvågnings-appmest debatterede artikler

Premium
Oracle er med til at sikre TikToks overlevelse i USA: Køber 12,5 procent af selskabet og indgår kæmpe cloud-kontrakt
It-giganten Oracle er blevet medejer af TikTok i USA, hvilket er med til at sikre det sociale medies overlevelse på amerikansk jord. Præsident Donald Trump har foreløbigt godkendt aftalen, der også sikrer medejerskab til supermarkedskæden Walmart.
Computerworld
Så kom der pris og dato på de nye PlayStation 5-modeller
Sony slipper de nye PlayStation 5 konsoller løs blot halvanden uge efter lanceringen af Microsofts Xbox-kollektion.
CIO
Torben Fabrin og Arla måtte på få dage omstille hele deres produktion da coronaen ramte
Da coronaen ramte verden måtte mejerigiganten Arla på få dage omstille sin produktion. Samtidig voksede salget massivt til supermarkeder mens institutioner og restauranter gik næsten i stå. Hør hvordan Arla kom gennem krisen ved blandt andet være klar med realtime analytics.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
How to understand the email threat landscape
There is already a large number of organizations transitioning to more cost efficient cloud based solutions as of now. According to recent research by Gartner, "by 2021, Gartner expects 70 % of public and private companies to be using cloud email services.” But unfortunately this is also bad news, as the attackers’ methods also evolve, and there is a market increase in number of attacks against cloud based email services such as MS Office 365. In this whitepaper we will discuss the common email security threats that are faced by organizations and how to keep your organization safe from these attacks.