Artikel top billede

Norske myndigheder vil ikke vente på Apple og Google: Laver smittesporings-app uden giganternes corona-teknologi

En norsk smittesporings-app bliver snart taget i brug i kampen mod corona. Den er blevet kritiseret for sin omfattende dataindsamling, og samtidig har de norske myndigheder valgt ikke at gøre bruge Google og Apples api.

Google og Apple er gået sammen om at udvikle en api, der giver myndigheder over hele verden mulighed for at lave en smittesporings-app med en minimal grad af overvågning.

Men i Norge, hvor myndighederne gennem flere uger har arbejdet på deres egen app til smittesporing under corona-epidemien, vælger man dog i første omgang at se stort på it-giganternes api. Det skriver NRK.

Den norske app får navnet Smittestopp, og den er udviklet af it-firmaet Simula på vegne af det norske svar på Sundhedsstyrelsen, Folkehelseinstituttet.

Kyrre Lekve, vicedirektør i Simula, forklarer, at teknologien i appen allerede er færdigudviklet, og derudover har man gennemført både kvalitetssikring og den første testfase.

Derfor vurderer han over for NRK, at appen vil blive forsinket, hvis man udviklede den på baggrund af Apple og Googles api, der først vil blive gjort klar i løbet af de kommende uger

”Simula mener, det vil være mest gavnligt at komme i gang uafhængigt af, hvad der sker med Google og Apples løsning. De norske myndigheder ønsker gradvis at åbne samfundet. Her vil brugen af Smittestop kunne give vigtige erfaringer,” siger Kyrre Lekve ifølge NRK.

Læs også: Sådan kommer Apple og Googles store samarbejde om en API til smittesporing til at fungere

Norsk app kan snart downloades

Det ventes, at udrulningen af den norske app vil være klar til download i løbet af de kommende uger, men i første omgang vil den dog kunne anvendes i en række udvalgte forsøgskommuner. Det ventes, at appen allerede i løbet af maj vil være klar til brug i hele Norge.

Gun Peggy Knudsen, der er områdechef for sundhedsdata og digitalisering hos Folksehelseinstituttet afviser dog ikke, at appen på et senere tidspunkt vil implementere Google og Apples api.

”Vi vil følge nøje med i hvordan initiativet fra Apple og Google kan påvirke og forbedre vores løsning. Det er endnu for tidligt at sige, hvordan det vil kunne ske, men det er vigtigt for os at understrege at vores app er en del af en større løsning for smittesporing,” siger hun til NRK.

Norsk app vil indsamle mange data

Apple og Google har understreget, at de to selskabers api kun vil spore folk ved hjælp bluetooth samt det vil ske i anonymiseret form via krypterede nøgler.

Derudover vil der med Apple og Googles api ikke findes en central database over folk, der har været i kontakt med hinanden, og myndighederne vil ikke blive informeret om borgere, der er blevet smittet.

Men den norske app vil til gengæld ikke blot foretage smittesporing via bluetooth. Ifølge NRK vil appen hvert eneste minut registrere brugernes lokationdata, og brugernes data vil efterfølgende blive gemt i skyen hos et Microsoft-datacenter i Irland.

Ekspert advarer

Den omfangsrige dataindsamling, der er lagt op til med den norske app, har fået persondata-eksperter til at advare folk mod at installere appen.

”Jeg vil ikke anbefale nogen at bruge den, som det ser ud nu. Desværre” siger persondatadvokaten Jon Wessel-Aas til NRK.

Han påpeger blandt andet appens indsamling af lokationsdata bør betyde, at eksempelvis journalister der gør brug kildebeskyttelse samt advokater som underlagt tavshedspligt bør tænke sig om en ekstra gang før, at de installerer den norske app.

Læs også: Netcompany skal levere ny smittesporingsapp til staten