EU-domstol sætter stopper for medlemslandes høst af mobildata

Kun i helt særlige situationer er det tilladt for EU’s medlemslande ubegrænset at høste internet- og lokationsdata fra borgerne, lyder det i en ny kendelse fra EU-domstolen.

EU-domstolen, der er EU’s højeste juridiske myndighed, fastslår, at det ikke er lovligt for medlemslandene at foretage ubegrænset indhentning og opbevaring af internet- og lokationsdata.

Ifølge domstolen er dataindsamling af denne type kun tilladt i tilfælde, hvor en stat står overfor en “alvorlig trussel mod den nationale sikkerhed.”

I denne form for nødsituationer kan det være tilladt at få fuld adgang til borgernes telefon og internetdata i en begrænset periode, hvor det anses for at være strengt nødvendigt.

Det er en række privacy-forkæmper, der har fået domstolen til at tage stilling til sagen, og den tager udgangspunkt i sager fra Frankrig, Belgien og Storbritannien, hvor regeringerne har udvidet deres overvågningsbeføjelser i et forsøg på at beskytte borgerne mod kriminalitet.

Læs også: Microsoft vil fremover udvikle software, der passer til Europa: Nye systemer skal bygges 'med respekt for europæiske værdier"

Teleindustrien kræver handling
Dommen kan også få indflydelse på indsamlingen af tele- og internetdata i Danmark, og derfor kræver den danske telebranche ifølge Berlingske nu handling fra justitsminister Nick Hækkerup.

Ifølge Jakob Willer, der er direktør i telebranchens interesseorganisation Teleindustrien, er det nødvendigt med en revision af de danske regler på området

“Nu må justitsministeren komme i arbejdstøjet og få revideret de danske regler. Nu kan vi simpelt hen ikke udsætte den revision længere. Det er et must, når regeringen fremlægger sit lovprogram," siger han til Berlingske.

Kan få konsekvenser for Brexit
Dommen ventes også at få store konsekvenser for Storbritannien, der ellers står til at forlade EU.

Men landet må rette sig efter dommen i det næste år, hvor landet stadigvæk er i en overgangsperiode før den endelige afsked med EU.

Derudover betyder det, at Storbritannien, hvis landet fastholder sin ret til dataindsamling, vil kunne få problemer med at indgå en aftale med EU, der sikrer, at persondata også efter et brexit vil kunne flyde frit mellem Storbritannien og EU-landene.

En sådan aftale kræver, at det pågældende land har datasikkerhedsregler, som i tilstrækkelig grad er på linje med EU-reglerne.

Ifølge mediet Politico er det tvivlsomt, om det vil være tilfældet, hvis Storbritannien ikke indretter sig efter EU-dommen.

“Ethvert håb om at indgå en sådan aftale vil forsvinde på tirsdag, hvis det EU-domstolen bekræfter, at de britiske myndigheders adgang til kommunikationsdata er i strid med EU-loven,” sagde Estelle Massé fra den digitale NGO Access Now til Politico i mandags.

Du finder hele afgørelsen fra [url=EU-Domstolen her.

Læs også: Kritisabel opbevaring af persondata fører til kæmpe hovedrengøring i staten: Sådan vil landets ministre øge kontrollen med outsourcing-aftaler


mest debatterede artikler

Premium
Se kortet: Disse steder i Danmark er der ingen mobildækning
Danmark har generelt god mobildækning sammenlignet med andre lande, alligevel er der fortsat områder uden dækning. Se dem her.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan sælger du nemt IT-sikkerhed og backup som en service – og styrker din indtjening
Den klassiske forhandlermodel med salg af produkter er under pres. Som IT-forhandler er du enormt konkurrenceudsat og de kunder der køber, er ikke altid loyale. Den hårde konkurrence giver samtidig stærkt begrænsede margener. For kunden er det er mere besværligt købe produkter end det er at købe services og du risikerer derfor, at kunden smutter over til en nemmere og mere fleksibel løsning - det vil sige til nogen, der sælger services. Nøglen til vækst er ofte at påtage sig rollen som managed service provider. Her tilbyder du en pakke af services, der komplementerer primærproduktet og løser en udfordring for kunden – og styrker dit salg og din indtjening. Du opnår en løbende indtægt, en tættere relation til dine kunder og en fleksibilitet og skalerbarhed, som kun skyen kan tilbyde. Et oplagt eksempel er en kombination af salg af services som cyberbeskyttelse og backup. I denne hvidbog får du konkrete råd til, hvordan du kommer i gang med at optimere din forretningsmodel.