Artikel top billede

(Foto: morten fauerby)

Regeringen vil skære Datatilsynet med millioner: Nu kaldes finansminister i samråd

I finanslovsudspillet foreslår regeringen millionbesparelser på en række it-området. Nu kaldes finansminister Nicolai Wammen i samråd af Venstre, der er bekymrede over nedskæringerne.

Med regeringens finanslovsudspil lægges der op til markante millionbesparelser på en række it-områder.

Besparelserne vil blandt andet ramme Datatilsynet. Det vækker bekymring hos oppositionspartiet Venstre, der nu har kaldt finansminister Nicolai Wammen (S) i samråd torsdag.

Det skriver Berlingske.

"Det er noget af en gråzonelov med trusler om meget høje bøder for at overtræde reglerne, men samtidig kan man ikke få nogen svar, når man spørger, og det skal man kunne få. I dag tør rigtigt mange ikke udnytte data af frygt for, at man går over stregen. Derfor må der følges op med flere midler til Datatilsynet i stedet for at skære ned," sagde Christoffer Melson, Venstres it- og teleordfører, mandag på den danske telebranches årsdag, Tele2020, ifølge mediet.

Computerworld kunne i efteråret i fjor fortælle, at regeringen havde planer om at skære voldsomt ned for blandt andet Datatilsynets budgetter.

Det kan du læse mere om her: Regeringen foreslår markante millionbesparelser på flere it-områder: Se dem her

Ordføreren mener, det det truer Danmarks digitale førerposition, hvis offentlige myndigheder og virksomheder ikke tør nytænke og udnyte digitaliseringens mulighed for at komme i klemme.

Som Computerworld tidligere har beskrevet, så lægger finanslovsudspillet for 2021 op til, at Datatilsynet lægger op til en lille budgetforøgelse til 44,6 millioner kroner i 2021, men derefter står den på nedskæringer.

Datatilsynets bevilling var på 43,3 millioner kroner i 2020.

Efter 2021 er planen, at Datatilsynets bevilling årligt skal skæres frem mod 2024, hvor regeringen foreslår en bevilling på 39,9 millioner kroner.

Erhvervslivet langer ud efter besparelser

Hos IT-Branchen gør Mette Lundberg, direktør for politik og kommunikation, det klart, at regeringen ikke skal se digitaliseringen af samfundet som en udgift.

"Dansk erhvervsliv og det offentlige efterspørger, at Datatilsynet får flere ressourcer, så de kan løfte vejlednings- og rådgivningspligten bedre. At spare på dette område er derfor den helt forkerte vej at gå. Særligt hvis Datatilsynet skal bemyndiges til en mere proaktiv indsats, nytter det jo ikke at beskære tilsynet," fortalte Mette Lundberg til Computerworld i september.

Udover regeringen vil droppe bredbåndspuljen, har finansminister Nicolai Wammen også foreslået millionbesparelser i Digitaliseringsstyrelsen og Styrelsen for It og Læring (STIL).

Særligt STIL står til at blive hårdt ramt af finansministerens sparekniv, da styrelsen står over for en besparelse i 2024 på omkring 60 millioner kroner sammenlignet med 2020, ligesom STIL i 2024 skal have reduceret medarbejderstaben med 55 årsværk sammenlignet med 2020, ifølge regeringens forslag.

Læs også:

Datatilsynet lukker sin tilsynsenhed: Vil skrue op for vejledning om GDPR fremover

Datatilsynet bliver mødt af advokater og kritiske spørgsmål når tilsynet tager på besøg: Har blot afsluttet 200 GDPR-sager

Datatilsynet på vej med nye databaserede tilsynsformer efter skarp kritik: "Tilsynene har altid været risikobaserede. Men det har vi ikke kunnet dokumentere"