Artikel top billede

Ant Group-stifter Jack Ma klar til at forære del af sit milliard-imperium til Kina efter politiske problemer

Den kinesiske it-milliardær Jack Ma er klar til at gå langt for at redde sit forhold til den kinesiske regering. Rigmanden er klar til at forære del af Ant Group til Kina.

Den kinesiske it-milliardær Jack Ma er klar til at forære en del af sit kæmpe fintech-selskab Ant Group til Kina, hvis det kan bedre hans forhold til den kinesiske regering.

Jack Ma, der er en af Kinas rigeste personer, har ellers været kendt for sin evne til at dyrke politiske kontakter og netværk i Kina, og det har været regnet for en af de vigtige ingredienser i opbygningen af hans store imperium.

Men i oktober faldt han i unåde, da han i en tale langede ud efter præsident Xi Jinping, som han beskyldte for at bremse innovation med sin kontrol af den finansielle og digitale sektor.

Det ramte hans fintech-selskab Ant Group, der ellers stod over en af historiens største børsnoteringer.

Det kan du læse mere om her: Den gigantiske børsnotering af Ant Group er aflyst: Kinesiske myndigheder trækker håndbremsen

Ifølge Wall Street Journal forsøgte Jack Ma at klinke skårene få dage før børsnoteringen på et møde i november, hvor han tilbød at overdrage en del af Ant Group til Kina.

“I kan tage hvilken som helst af de platforme, som Ant ejer, hvis landet har brug for det,” skulle han her have sagt.

Tilbuddet var dog ikke nok til at formilde Kina, der efterfølgende har lanceret en række forskellige initiativer, der sigter mod at bremse det, som Kina kalder for ‘platforms-økonomi’.

Initiativerne minder på flere måder om dem, som også EU for tiden er i gang med at udarbejde som middel til at bremse de store internet-giganternes dominans på store markeder.

De store kinesiske techfirmaer som Alibaba - som Jack Ma også ejer - Tencent og andre har ellers i mange år nydt godt at relativ lille regulering fra de kinesiske myndigheder

Ifølge Wall Street Journal var det præsident Xi Jinping, der personligt beordrede en undersøgelse af Ant Group igangsat. Det var også ham, der ifølge avisen personligt blokerede for børsnoteringen af selskabet.

Ifølge Wall Street Journal har Kina ikke truffet nogen beslutning om, hvordan landet forholder sig til Jack Mas tilbud.

Læs også:

USA overvejer at blackliste Ant Group forud for kæmpe børsnotering

Alibaba-stifter Jack Ma er ikke længere Kinas rigeste: Se hans overmand her

Alibaba-stifter Jack Ma sigter mod at slå alle rekorder ved børsnotering af fintech-selskab