Storbritannien: Overførsel af persondata til EU kan blive ulovlig - virksomheder bør tage de nødvendige forholdsregler

Det er en risiko for, at den fri dataoverførsel mellem Storbritannien og EU bliver ulovlig, advarer Storbritannien. Den britiske regering opfordrer britiske virksomheder til at tage de nødvendige forholdsregler.

Virksomheder i Storbritannien bør forberede sig på, at det inden for de kommende måneder kan blive ulovligt at overføre persondata mellem Storbritannien og EU.

Sådan lyder det i en advarsel fra den britiske informations-minister, Elizabeth Denham.

Hun opfordrer i en blogpost britiske virksomheder til allerede nu at tage ‘fornuftige forholdsregler,’ hvis det skulle ske, at overførsel af persondata bliver ulovlig.

Advarslen kommer efter, at Storbritannien og EU i sidste time inden Storbritanniens exit fra EU nåede frem til den såkaldte TCA-aftale - Trade and Coorporation Agreement.

TCA-aftalen gør det muligt for britiske virksomheder at fortsætte med at overføre persondata til og fra EU.

Aftalen gælder ikke desto kun til en længevarende aftale er på plads. Både EU og UK er interesserede i, at den falder på plads.

“Men der selvfølgelig ingen garanti for, at EU vil give grønt lys til UK, og virksomheder bør derfor fortsat tage de nødvendige forholdsregler,” lyder det fra Elizabeth Denham.

Hun peger på, at hendes ministerium allerede er klar med råd og vejledning til hvordan man kan sikre, at data fortsat kan overføres mellem Storbritannien og EU - ‘selv uden en aftale,’ som hun skriver.

“Som det er tilfældet med al god data-beskyttelses-praksis, er forberedelse også her afgørende: Datas bevægelighed er for vigtig til ikke at beskytte,” lyder det hende.

En ny og permanent aftale skal være på plads inden udgangen af juni.

Og lykkes det ikke, vil overførslerne blive ulovlige i sig selv, hvilket vil betyde, at de de britiske virksomheder vil være tvunget til at finde andre veje for dataoverførslerne - eksempelvis via individuelle aftaler og kontrakter.

Elizabeth Denham skriver, at EU har forpligtet sig til hurtig behandling af Storbritanniens ønske om en varig og dækkende aftale.

Du finder hele hendes blogpost her.

Læs også:

Schrems II kan få alvorlige konsekvenser for danske virksomheders it-sourcing: "Du har et problem, hvis du outsourcer en funktion, der har adgang til persondata"

IT-Branchen og Dansk Erhverv sender høringsvar til EU i kølvandet på Schrems II-dom: Efterspørger klar overførselsaftale

Danske eksperter: Her er fire konkrete redskaber til at løse GDPR-udfordringer

Nye cloud-regler fra EU har skabt bekymring: Her er Datatilsynets råd til de danske data-ansvarligemest debatterede artikler

Premium
Danmarks bedste CIO havde ét krav til ny topstilling: Derfor afviste han flere internationale topjobs - og sagde ja til Fiskars
Interview: Der har ikke manglet jobtilbud for vinderen af Årets CIO 2020, Peter Cabello Holmberg, der tidligere på året forlod Pandora efter hans stilling blev nedlagt. Han var dog ikke i tvivl om, at den finske produktionsgigant var den rigtige virksomhed for ham.
Computerworld
Intel taber retssag og skal betale to milliarder dollar: "Det er skandaløst"
Chipgiganten Intel har tabt en retsag i USA, og er blevet idømt en bøde på hele 2,1 milliarder dollar. Det er en af de største bøder for en patentsag i USA's historie.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.