Artikel top billede

Vestager på trapperne med ny konkurrencesag mod Apple

Apple kan i den kommende uge forvente endnu en sag mod selskabet fra EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager. Det er Apples udskældte betalingsmodel, der endnu engang bliver sat under lup fra de europæiske myndigheder.

EU's konkurrencekommissær Margrethe Vestager vil i denne uge præsentere en sag mod Apples udskældte betalingsmodel bag App Store.

Modellen har været under kritik i årevis fra flere sider, og nu ser det ud til, at EU er klar til at rejse en sag mod selskabet.

Det skriver Financial Times, der har talt med flere anonyme kilder tæt på processen.

Sagen udspringer af en to år gammel klage fra den svenske streaminggigant Spotify. Selskabet er - på linje med en stribe andre udviklere - utilfredse med, at Apple tager op imod 30 procent af indtjeningen fra køb gennem App Store.

Læs mere her: Spotify og Tinder anklager Apple for magtmisbrug:"’I skylder os hver eneste krone I har tjent"

Derfor mener udviklerne, at Apple misbruger sin dominerende position til at opkræve et uhørt højt gebyr for, at udviklerne kan bruge Apples platform.

Det er som bekendt ikke muligt at hente apps til sin iPhone på andre måder end gennem App Store.

Flere udviklere utilfredse

Ifølge finansavisen er denne sag mod Apple en af de største, EU har taget fat på over for amerikanske it-giganter.

Vestager har ellers ikke holdt sig tilbage med bøder mod amerikanske tech-giganter.

Læs også: Google ændrer udskældt betalingsmodel: Halverer gebyret for udvalgte udviklere

Sagen startede officielt i juni måned, hvor EU indledte en undersøgelse af Apples betalingsmodel. Det er den, der nu fører til, at Margrethe Vestager forventes at åbne en konkret konkurrencesag mod selskabet.

I løbet af de seneste år har en lang række prominente profiler beklaget sig over Apples App Store.

Mest markant har selskabet bag det populære onlinespil Fortnite også klaget til en række myndigheder i både USA og Storbritannien over Apples betalingsmodel.

Den danske udvikler David Heniemeier har også kritiseret App Store for at gøre det alt for svært for udviklere at skabe en forretning med udgangpunkt i softwarebutikken til alle verdens iPhones.

Heinemeier har tidligere beskyldt Apple for at bruge mafialignende metoder over for udviklere, der gerne vil være til stede på platformen.

Læs mere her: Apple holder fast i udskældt betalingsmodel: Afviser nu endeligt danske David Heinemeiers mail-program

Både Apple og EU-Kommissionen afviser at kommentere på historien over for Financial Times.
Premium
Konsulenthuset 7N med rekordoverskud: "For os var det ‘den store prøve’"
Konsulenthuset 7N formåede at drive vækst sidste år på trods af pandemien. Omsætningen bevæger sig minimalt, mens overskuddet når rekordniveau. "Vi så ind i mørke og uvished, men vores forretningsmodel har endnu engang bevist sin styrke," siger CEO Jeppe Hedaa.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
Eva Berneke stopper som topchef i KMD og flytter til Paris: Her er KMD's nye topchef
Efter syv år på posten som topchef for KMD forlader Eva Berneke selskabet. Nu flytter hun med familien til Paris, hvor hun vil fortsætte sit bestyrelsesarbejde. KMD har allerede afløser på plads.
White paper
Har du både dine applikationer og dit hoved i skyen?
Kan du nikke ja til en eller flere af disse situationer? • I bruger mange cloud-applikationer • I logger ind fra flere lokationer • I logger ind fra flere forskellige typer af devices Så kan du få stort udbytte af at læse dette whitepaper … Hver dag tilgår, navigerer og arbejder jeres medarbejdere i de applikationer, I har liggende i ”skyen”. Antallet af cloud-baserede applikationer stiger eksplosivt, så hvordan sikrer I ADGANGEN til dem og til de data, som applikationerne indeholder? Vel at mærke uden at gå på kompromis med BRUGERVENLIGHEDEN? Løsningen er Access Management, som er hovedtemaet for dette whitepaper.