Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Danske konsulenter bygger norsk forsvars-it

I Norge er forsvaret indtil nu sluppet billigere end budgetteret fra udviklingen af et nyt gigantisk it-system. Til projektet har IBM brugt flere af de samme konsulenter, som var med til at udvikle Danmarkshistoriens største og dyreste it-projekt, det danske forsvars Demars-system.

Mens det danske forsvars gigantprojekt, it-systemet Demars, blev 116 millioner kroner dyrere end forventet, så har nordmændene med flere af de samme konsulenter på holdet fået en lidt mindre regning end budgetteret.

Det er blandt andet sket, fordi leverandøren IBM har kunnet trække på de konsulenter, der har været med til at udvikle Danmarkshistoriens måske største og dyreste it-projekt, det danske forsvars Demars-system.

IBM er leverandør på både Demars og det tilsvarende norske projekt, Program Golf, og begge systemer er baseret på SAP.

Det norske projekt er dog kun nået gennem første fase, mens Demars er afsluttet og er et langt mere omfattende system, understreger IBM i Danmark.

Hidtil dyreste projekt

Demars er det hidtil største og dyreste offentlige danske it-projekt. Projektet tog længere tid og blev dyrere end beregnet, men ikke mere end både Rigsrevisionen og Forsvarskommandoen fandt rimeligt.

Rigsrevisionen konkluderede i sin gennemgang af projektet sidste år, at ekstraudgiften til eksterne konsulenter var nødvendig for at holde projektet på ret kurs. I alt løb regningen for Demars op i godt 1,1 milliard kroner.

IBM i Danmark købte rettighederne til kildekoden, dokumentationen og de værdifulde erfaringer fra Demars-projektet af det danske forsvar for 10 millioner kroner og en aftale om royalties.

I den første fase af det norske Golf-projekt har IBM trukket på de samme konsulenter, som blev brugt i Danmark.

Det har dog ikke udløst nogen royalties til det danske forsvar, da Golf og Demars ifølge IBM er forskellige.

- Vi har ikke indhentet kode fra Demars, kun menneskelige ressourcer. Vi har inddraget de samme konsulenter, som har specialkompetencer, forklarer kommunikationschef Per Vassbotn fra IBM Norge.

Hos Forsvarskommandoen i Danmark er man tilfreds med aftalen med IBM, men vil ikke kommentere, om Demars-projektet har kastet royalties af sig i andre lande.

IBM er nemlig en af tre tilbudsgivere på en stor udliciteringskontrakt, som forsvaret skal forhandle på plads i løbet af efteråret.

Mangler penge

Selv om det norske projekt hidtil har holdt sig inden for tidsrammen og under budgettet, så er det ikke ren medvind, der blæser ind fra fjordene.

Program Golf risikerer at blive både forsinket og dyrere, fordi der endnu ikke er bevilliget penge til projektets næste fase. Det skriver Computerworld Norge.

Der skal formentligt afsættes yderligere 450 millioner kroner for at gennemføre fase 2, men selvom pengene er medtaget i årets finanslovsberegninger, så har beslutningen endnu været oppe i Stortinget.

Fase 2 skal efter planen erstatte to særskilte it-systemer til styring af logistik og indkøb i flyvevåbnet og hæren.

De har i dag hver deres system, men efter planen skal Program Golf erstatte de to systemer med et SAP-baseret system.

Ifølge Computerworld Norges kilder vil den endelige regning for Program Golf løbe op i 1,35 milliarder kroner. Indtil nu har projektet ifølge en rapport fra den norske rigsrevision kostet omkring 750 millioner kroner.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere