Artikel top billede

Hver fjerde af de små og mellemstore danske virksomheder er alt for dårlige til basal it-sikkerhed: Opdaterer ikke og tager ikke backup

Små og mellemstore virksomheder skriver i virkeligheden under på sderes n egen dødsdom, når de ikke har it-sikkerheden i orden, lyder det fra en chefkonsulent i IT-Branchen. Det gjorde hver fjerde SMV i 2019, viser ny rapport.

40 procent af de små og mellemstore virksomheder i Danmark har et "utilstrækkeligt sikkerhedsniveu i forhold til deres risikoprofil."

Sådan lyder dommen over de danske virksomheder i Erhvervsstyrelsens nyeste rapport om it-sikkerhed i SMV-landskabet. Rapporten er et overblik over cybersikkerhedsniveauet og truslen fra 2019.

24 procent af SMV'erne anvendte ikke dét, som Erhvervsstyrelsen kalder de to mest basale it-sikkerhedsforanstaltninger, nemlig opdatering af styresystemer og backup af data. Og zoomer man ind på de SMV'er, der arbejder specifikt med teknologi, er dette tal 15 procent.

Hos interesseorganisationen IT-Branchen er bekymringen om disse tal stor.

”Uden at vide det, kan flere danske virksomheder ufrivilligt være ved at underskrive deres egen dødsdom. Manglende it-sikkerhed kan nemlig betyde kæmpe økonomiske tab og i sidste ende decideret lukning af danske virksomheder," siger Troels Johansen, chefkonsulent i IT-Branchen.

Han fortsætter:

"Derfor er det bekymrende, at så mange virksomheder lukker øjnene og håber på det bedste, mod en så åbenlys trussel mod deres forretning.”

Ifølge Erhvervsstyrelsens tal var 10 procent af danske SMV'er ude for en it-sikkerhedshændelse i 2019.

Dog havde 62 procent af SMV'erne tegnet en forsikring i forhold til it-sikkerhedshændelser i 2019, hvilket var en stigning på over 50 procent fra året før.

Copenhagen Economics har for Erhvervsstyrelsen undersøgt, hvilke effekter en øget investering i it-sikkerhed har for SMV'ernes økonomi. De fandt disse tre effekter:

- Nedsat sandsynlighed for et cyberangreb og mindre konsekvenser ved eventuelle angreb.

- At virksomhederne er mere attraktive i markedet, herunder overfor eventuelle leverandører og kunder.

- At virksomheden får et bedre overblik over deres data og digitale processer, hvilket kan bidrage til at effektivisere forretningen.