Artikel top billede

(Foto: Microsoft/PR)

Datacentre er kæmpe klimasyndere: Sådan vil Microsoft reducere sit vandforbrug med 95 procent

Det er ingen hemmelighed af cloud-computing kan være en stor klimasynder, men Microsoft lover nu, at selskabet frem mod 2024 vil begrænse vandforbruget i sine datacentre med 95 procent

Cloudtjenester står for en stor andel af verdens energiforbrug og dermed også for co2-udledningen.

Men Microsoft forsøger i lighed med en række andre it-giganter i disse år at begrænse CO2-udslippet.

Den amerikanske gigant har en ambition om at blive CO2-negativ i 2030, og nu meddeler selskabet desuden, at det i 2024 vil reducere vandforbruget i sine datacentre med 95 procent, hvilket svarer 5,7 milliarder liter.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse.

Servere nedkøles med vand

Vand spiller en central rolle i datacentre, hvor det bruges til at nedkøle serverne, men Microsoft forklarer, at selskabet gennem omfattende analyse af de lokale temperaturforhold, de steder hvor datacentrene er placeret, har gjort det muligt at reducere vandforbruget.

Samtidig arbejder Microsoft på alternative former for væskekøling, der kan fungerer som et alternativ til vand.

”Vi etablerer i disse år flere og flere datacentre ude i verden, i Skandinavien og her i Danmark. Den udvidelse af kapaciteten skal ske uden en tilsvarende forøgelse af vores klimaaftryk, og derfor følger der med udvidelsen også enorme investeringer i energieffektivisering og sikring af ny vedvarende energi til datacentrene. De indsatser er afgørende for, at vi kan matche efterspørgslen samtidig med, at vi arbejder os hen mod vores klimamål,” siger Nana Bule, administrerende direktør for Microsoft Danmark, i en pressemeddelelse.

Vil opføre 50 til 100 nye datacentre

Microsoft oplyser ligeledes, at selskabet på globalt plan forventer at opføre mellem 50 og 100 nye datacentre årligt, og alene i Danmark har selskabet meddelt, at det planlægger at opføre tre nye datacentre.

Ambitionen er at energien skal komme fra vedvarende energikilder, og er via en stribe aftaler med energiselskaber over hele kloden - her i blandt med danske Ørsted - blevet verdens største kommercielle indkøber af grøn energi.

Det er svært at sætte tal på, hvor præcis co2-udledningen er fra de enkelte cloud-løsning.

Men Leif Katsuo Oxenløwe, professor i optisk kommunikation ved DTU og forsker i it-giganternes CO2-udledning, har tidligere forklaret til Computerworld, at det anslås at hele it- og telesektoren udleder lige så meget co2 som hele flyindustrien.

Læs mere om det her: