Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Microsoft Azure-supercomputer blandt verdens 10 mest kraftige

En Microsoft Azure-supercomputer har opnået mere end 30 petaflops i sekundet, hvilket gør den til verdens tiendehurtigste supercomputer i verden.

Microsoft Azure banker på hos verdenseliten af supercomputere.

Et system fra Azure kaldet Voyager-EUS2 er nu den tiende mest kraftige supercomputer i hele verden, skriver Windowscentral.

Nu er Microsoft Azure oppe og have fem pladser på top500-listen over supercomputere.

Systemarkitekturen for Voyager-EUS2 er baseret på AMD EPYC-processor med 48 kerner og en NVIDIA A100 GPU. Hertil kommer 80GB RAM og en Mellanox HDR Infiniband til dataoverførsel, fremgår det.

Supercomputeren fra Azure har opnået 30,05 petaflops i sekundet (Pflop/s). Det er nok til at placere den i top 10 af de hurtigste, selvom den er langt fra topkandidaterne.

Helt til tops på listen findes Fugaku, som er bygget af japanske Fujitsu, der har opnået 442 Pflops/s.

Denne computer står i Kobe i Japan på Riken Center for Computional Science og er opbygget med Arm A64FX-processorer og består sammenlagt af enorme 7,6 millioner kerner.

Fugaku er tre gange så kraftigt hvad angår Pflops/s som IBM's supercomputer ved navn Summit, der nåede op på 148 Pflops/s.

'Flops' står for 'floating point operations per second,' og er altså udtryk for hvor mange beregninger per sekund en computer, kan udføre.

En petaflop svarer til 1.000.000.000.000.000 flops i sekundet - altså 1.000 billioner.