Sådan ser Fugaku-computeren i Kobe i Japan ud.

Her er verdens 10 hurtigste computere lige nu: Verdens stærkeste er tre gange hurtigere end nummer to

Der er knald på, når det gælder de stærkeste computere i verden lige nu. Verdens vildeste supercomputer er lige nu tre gange hurtigere end verdens næst-hurtigste.

Verdens stærkeste supercomputer er lige nu med afstand den hurtigste og vildeste computer i verdens-historien.

Den nye Top 500-liste over verdens 500 hurtigste supercomputere toppes af den japanske Fugaku-supercomputer, der er bygget af Fujitsu.

Dette bæst af en computer står i Kobe i Japan på Riken Center for Computional Science og er opbygget med Arm A64FX-processorer og består sammenlagt af enorme 7,6 millioner kerner.

Fugaku har da også verdensrekorden for tiden, i det computeren kan levere 442 petaflops i regnekraft.

'Flops' står for 'floating point operations per second' og er altså udtryk for hvor mange beregninger per sekund en computer kan udføre.

En petaflop svarer til 1.000.000.000.000.000 flops i sekundet - altså 1.000 billioner.

Det betyder, at Fugaku har stor afstand ned til verdens næsthurtigste supercomputer, som kun i klart vejr og med den bedste vilje kan se skosålerne fra Fugaku, når den japanske krikke for alvor åbner for godteposen.

Hurtigst i USA
Verdens næsthurtigste computer hedder Summit og står i Oak Ridge National Laboratory i den amerikanske delstat Tennessee.

Den er bygget af IBM med Power9-CPU’er og Nvidia Tesla V100-GPU’er og kan levere 148,8 petaflops.

Tredjehurtigste supercomputer i verden står også i USA for tiden, nemlig i Lawrence Livermore National Laboratory i Californien.

Den hedder Sierra og er i sin opbygning næsten magen til Summit-computeren, dog noget mindre, idet den kan levere 94,6 petaflops i regnekraft.

Hurtigst i Kina
På fjerdepladsen finder vi den hurtigste kinesiske computer, nemlig Sunway TaihuLight, der står i National Computing Center i Wuxi i Kina.

Den er opbygget alene med kinesiske Sunway SW26010-processorer og kan levere 93 petaflops.

Den femte-hurtigste supercomputer står hos Nvidia i USA. Den hedder Selene og er bygget med AMD Epyc-processorer og Nvidias nye A100-GPU’er.

Den kan levere 63,4 petaflops regnekraft.

Sjette-pladsen går til kinesiske Tianhe-2A i Guangzho i Kina med 61,4 petaflops på Intel Xeon-CPU’er og Nudt Matrix-2000 DSP.

Hurtigst i Europa
På syvendepladsen har vi den nye Juwels Booster Module, der står i Forschungszentrum Jülich i Tyskland og dermed er den hurtigste europæiske computer i verden.

Den er bygget med AMD Epyc-processorer og Nvidia A100-GPU’er og kan levere 44,1 petaflops i regnekraft.

Lige under den finder vi italienske HPC5, der med 35,5 petaflops er bygget på Dell PowerEdge, Intel Xeon Gold CPU’er og Nvidia Tesla V100-GPU’er.

På niendepladsen ligger amerikanske Frontera, der kan levere 23,5 petaflops.

Og på 10.-pladsen ligger den saudi arabiske Damman-7 computer, der med Intel Gold Xeon CPU’er og Nvidia Tesla V100 GPU’er kan levere 22,4 petaflops.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at blot to af de 10 hurtigste computere er privatejede og bygget til kommercielle formål, mens de øvrige otte alene anvendes til forskning og lignende.

De to kommercielle supercomputere på listen er italienske HPC5, der ejes af det italienske olie- og energiselskab Eni S samt den saudi arabiske Dammam-7, der ejes og drives af selskabet Saudi Aramco (‘Saudi Arabian Oil Company,’ red].

Du kan læse mere om verdens hurtigste computere lige nu på Top500.org

mest debatterede artikler

Premium
Grundfos fyrer to-cifret antal it-medarbejdere i stor omstrukturering
Den store fyringsrunde i Grundfos i september har fået konsekvenser for selskabets it-afdeling, der bliver beskåret. Et to-cifret antal it-medarbejdere er blevet opsagt.
Computerworld
Stein Bagger gør comeback i ny branche: "De lignede et mafiahold, førte sig frem som nyrige og plaprede løs om urealistiske drømme"
Stein Bagger har skiftet navn og fører sig nu frem i store biler i en helt ny branche, skriver en dansk avis.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
Job & Karriere
Se Waoos forklaring: Derfor har selskabet fyret topchef Jørgen Stensgaard med omgående virkning
Waaos bestyrelse opsiger fiberselskabets topchef, Jørgen Stensgaard, der fratræder med omgående virkning. Se hele forklaringen fra Waao her.
White paper
Sådan øger du medarbejdertilfredshed og produktivitet
En af de mest effektive måder at øge medarbejdernes produktivitet og tilfredshed med arbejdspladsen er ved at give frit valg mellem Windows eller Mac, når der skal vælges arbejdscomputer. Samtidig mindskes presset på supporten, mens sikkerhedsniveauet højnes. Med en client-as-a-service aftale kan du lade medarbejderne selv træffe valget, men uden at uden at det behøver at være udfordrende eller ressourcekrævende for virksomheden. Eksempelvis kan du lade partneren håndtere alt fra finansiering, leverance, klargøring og implementering til support og lifecycle-management. Læs mere i denne hvidbog.