Sådan ser Fugaku-computeren i Kobe i Japan ud.

Her er verdens 10 hurtigste computere lige nu: Verdens stærkeste er tre gange hurtigere end nummer to

Der er knald på, når det gælder de stærkeste computere i verden lige nu. Verdens vildeste supercomputer er lige nu tre gange hurtigere end verdens næst-hurtigste.

Verdens stærkeste supercomputer er lige nu med afstand den hurtigste og vildeste computer i verdens-historien.

Den nye Top 500-liste over verdens 500 hurtigste supercomputere toppes af den japanske Fugaku-supercomputer, der er bygget af Fujitsu.

Dette bæst af en computer står i Kobe i Japan på Riken Center for Computional Science og er opbygget med Arm A64FX-processorer og består sammenlagt af enorme 7,6 millioner kerner.

Fugaku har da også verdensrekorden for tiden, i det computeren kan levere 442 petaflops i regnekraft.

'Flops' står for 'floating point operations per second' og er altså udtryk for hvor mange beregninger per sekund en computer kan udføre.

En petaflop svarer til 1.000.000.000.000.000 flops i sekundet - altså 1.000 billioner.

Det betyder, at Fugaku har stor afstand ned til verdens næsthurtigste supercomputer, som kun i klart vejr og med den bedste vilje kan se skosålerne fra Fugaku, når den japanske krikke for alvor åbner for godteposen.

Hurtigst i USA
Verdens næsthurtigste computer hedder Summit og står i Oak Ridge National Laboratory i den amerikanske delstat Tennessee.

Den er bygget af IBM med Power9-CPU’er og Nvidia Tesla V100-GPU’er og kan levere 148,8 petaflops.

Tredjehurtigste supercomputer i verden står også i USA for tiden, nemlig i Lawrence Livermore National Laboratory i Californien.

Den hedder Sierra og er i sin opbygning næsten magen til Summit-computeren, dog noget mindre, idet den kan levere 94,6 petaflops i regnekraft.

Hurtigst i Kina
På fjerdepladsen finder vi den hurtigste kinesiske computer, nemlig Sunway TaihuLight, der står i National Computing Center i Wuxi i Kina.

Den er opbygget alene med kinesiske Sunway SW26010-processorer og kan levere 93 petaflops.

Den femte-hurtigste supercomputer står hos Nvidia i USA. Den hedder Selene og er bygget med AMD Epyc-processorer og Nvidias nye A100-GPU’er.

Den kan levere 63,4 petaflops regnekraft.

Sjette-pladsen går til kinesiske Tianhe-2A i Guangzho i Kina med 61,4 petaflops på Intel Xeon-CPU’er og Nudt Matrix-2000 DSP.

Hurtigst i Europa
På syvendepladsen har vi den nye Juwels Booster Module, der står i Forschungszentrum Jülich i Tyskland og dermed er den hurtigste europæiske computer i verden.

Den er bygget med AMD Epyc-processorer og Nvidia A100-GPU’er og kan levere 44,1 petaflops i regnekraft.

Lige under den finder vi italienske HPC5, der med 35,5 petaflops er bygget på Dell PowerEdge, Intel Xeon Gold CPU’er og Nvidia Tesla V100-GPU’er.

På niendepladsen ligger amerikanske Frontera, der kan levere 23,5 petaflops.

Og på 10.-pladsen ligger den saudi arabiske Damman-7 computer, der med Intel Gold Xeon CPU’er og Nvidia Tesla V100 GPU’er kan levere 22,4 petaflops.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at blot to af de 10 hurtigste computere er privatejede og bygget til kommercielle formål, mens de øvrige otte alene anvendes til forskning og lignende.

De to kommercielle supercomputere på listen er italienske HPC5, der ejes af det italienske olie- og energiselskab Eni S samt den saudi arabiske Dammam-7, der ejes og drives af selskabet Saudi Aramco (‘Saudi Arabian Oil Company,’ red].

Du kan læse mere om verdens hurtigste computere lige nu på Top500.org


Premium
Ny topchef skal lede det danske it-sikkerhedsfirma CSIS mod nye internationale markeder
CSIS' nye topchef, Daniel Shepherd kommer til at stå i spidsen for selskabets ekspansion i nye markeder.
Computerworld
Apples næste MacOS rummer en potentiel bombe for udvalgte Mac-brugere
Brugere af Apples nyeste Macbooks og Macs kan opleve at visse apps ikke længere vil fungere i udvalgte regioner.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
IBM Danmark trækker tilbud om frivillige fratrædelser tilbage for stort antal ansatte: "IBM har taget røven på sine ansatte"
Som led i IBM Danmarks store fyringsrunde fik 130 ansatte grønt lys til at forlade selskabet på en frivillig fratrædelsesordning. Men nu har IBM Danmark trukket det oprindelige tilbud tilbage for størstedelen af de ansatte.
White paper
IDC Nordic Cloud Survey 2020
IDC Nordic Cloud survey blev gennemført i efteråret 2020 med over 200 deltagende virksomheder. Det viser at multicloud er fremtidens løsning for digital infrastruktur blandt nordiske virksomheder. Det skyldes blandt andet en stigende interesse for private cloud løsninger til edge computing og innovation. Samtidig er det tydeligt at hvor de fleste virksomheder før enten brugte public cloud eller private cloud er fremtidens løsning multicloud.