Sådan ser Fugaku-computeren i Kobe i Japan ud.

Her er verdens 10 hurtigste computere lige nu: Verdens stærkeste er tre gange hurtigere end nummer to

Der er knald på, når det gælder de stærkeste computere i verden lige nu. Verdens vildeste supercomputer er lige nu tre gange hurtigere end verdens næst-hurtigste.

Verdens stærkeste supercomputer er lige nu med afstand den hurtigste og vildeste computer i verdens-historien.

Den nye Top 500-liste over verdens 500 hurtigste supercomputere toppes af den japanske Fugaku-supercomputer, der er bygget af Fujitsu.

Dette bæst af en computer står i Kobe i Japan på Riken Center for Computional Science og er opbygget med Arm A64FX-processorer og består sammenlagt af enorme 7,6 millioner kerner.

Fugaku har da også verdensrekorden for tiden, i det computeren kan levere 442 petaflops i regnekraft.

'Flops' står for 'floating point operations per second' og er altså udtryk for hvor mange beregninger per sekund en computer kan udføre.

En petaflop svarer til 1.000.000.000.000.000 flops i sekundet - altså 1.000 billioner.

Det betyder, at Fugaku har stor afstand ned til verdens næsthurtigste supercomputer, som kun i klart vejr og med den bedste vilje kan se skosålerne fra Fugaku, når den japanske krikke for alvor åbner for godteposen.

Hurtigst i USA
Verdens næsthurtigste computer hedder Summit og står i Oak Ridge National Laboratory i den amerikanske delstat Tennessee.

Den er bygget af IBM med Power9-CPU’er og Nvidia Tesla V100-GPU’er og kan levere 148,8 petaflops.

Tredjehurtigste supercomputer i verden står også i USA for tiden, nemlig i Lawrence Livermore National Laboratory i Californien.

Den hedder Sierra og er i sin opbygning næsten magen til Summit-computeren, dog noget mindre, idet den kan levere 94,6 petaflops i regnekraft.

Hurtigst i Kina
På fjerdepladsen finder vi den hurtigste kinesiske computer, nemlig Sunway TaihuLight, der står i National Computing Center i Wuxi i Kina.

Den er opbygget alene med kinesiske Sunway SW26010-processorer og kan levere 93 petaflops.

Den femte-hurtigste supercomputer står hos Nvidia i USA. Den hedder Selene og er bygget med AMD Epyc-processorer og Nvidias nye A100-GPU’er.

Den kan levere 63,4 petaflops regnekraft.

Sjette-pladsen går til kinesiske Tianhe-2A i Guangzho i Kina med 61,4 petaflops på Intel Xeon-CPU’er og Nudt Matrix-2000 DSP.

Hurtigst i Europa
På syvendepladsen har vi den nye Juwels Booster Module, der står i Forschungszentrum Jülich i Tyskland og dermed er den hurtigste europæiske computer i verden.

Den er bygget med AMD Epyc-processorer og Nvidia A100-GPU’er og kan levere 44,1 petaflops i regnekraft.

Lige under den finder vi italienske HPC5, der med 35,5 petaflops er bygget på Dell PowerEdge, Intel Xeon Gold CPU’er og Nvidia Tesla V100-GPU’er.

På niendepladsen ligger amerikanske Frontera, der kan levere 23,5 petaflops.

Og på 10.-pladsen ligger den saudi arabiske Damman-7 computer, der med Intel Gold Xeon CPU’er og Nvidia Tesla V100 GPU’er kan levere 22,4 petaflops.

Det er i øvrigt værd at bemærke, at blot to af de 10 hurtigste computere er privatejede og bygget til kommercielle formål, mens de øvrige otte alene anvendes til forskning og lignende.

De to kommercielle supercomputere på listen er italienske HPC5, der ejes af det italienske olie- og energiselskab Eni S samt den saudi arabiske Dammam-7, der ejes og drives af selskabet Saudi Aramco (‘Saudi Arabian Oil Company,’ red].

Du kan læse mere om verdens hurtigste computere lige nu på Top500.org


Premium
Fremtiden har aldrig set mere usikker ud for Intel: Her er det, der kan redde – og dødsdømme chip-kæmpen
Computerviews: Intels nyslåede topchef Pat Gelsinger står overfor en stribe rigtig svære beslutninger. Hvis han ikke træder varsomt, vil chip-giganten sandsynligvis sygne hen.
Computerworld
Akut mangel på chip tvinger verdens største bil-producenter til at drosle ned for produktionen af biler
Flere af verdens største bil-producenter er tvunget til at drosle ned for produktionen på grund af mangel på chip, som de ikke kan få leveret.
CIO
Podcast: Hos Viking Life-Saving Equipment er it gået fra at være backend til at være noget, som kunderne spørger aktivt efter
Podcast, The Digital Edge: Viking leverer en stadig større del af deres produkt som en tjeneste. Som en del af tjenesten tager Viking ansvar for sikkerheden ved at levere, dokumentere og vedligeholde det nødvendige sikkerhedsudstyr. Hør hvordan Henrik Balslev senior digital director hos Viking har løftet den opgave.
Job & Karriere
Microsoft i kæmpe dansk satsning - åbner tre store datacentre i Danmark
Microsoft lancerer kæmpe satsning fra hovedkvarteret i Lyngby. Selskabet åbner tre store bæredygtige datacentre på Sjælland.
White paper
Optimér produktiviteten og lad din printer følge med ud i skyen
De fleste virksomheder investerer betydelige beløb i den digitale transformationsproces, men skriver alligevel dokumenter ud som aldrig før, og medarbejdere opfatter decideret print som en forudsætning for at kunne arbejde effektivt. Alligevel er virksomhedens printstruktur ofte et systemmæssigt stedbarn, der er sammenstykket af mange forskellige enheder og platforme – hvilket skaber forvirring og betydeligt tidsspilde. Print passer heller helt ind i hverken den eksisterende digitale infrastruktur eller i den cloudbaserede infrastruktur, virksomheden sigter mod. Det udfordrer både sikkerhed, produktivitet og digital strategi som hele. I denne hvidbog kan du læse om udfordringerne og om, hvordan du håndterer dem mest effektivt som et led i den digitale transformationsproces.