Derfor crasher lufthavne og it-systemer:Opdatering fra Crowdstrike har ramt Microsofts systemer i hele verden

Artikel top billede

(Foto: Nvidia)

Alt om Nvidias afsindige nye grafikkort: Sluger 700 watt og er ’det største generationelle spring nogensinde’

Nvidias kommende grafikkort-kollektion bliver nogle fyrrige sager.

Grafikkortspecialisterne fra Nvidia løfter denne uge sløret for sin næste grafikchip-arkitektur, der fra senere på året skal danne grundlag for klodens mægtigste grafikkort.

Ved årets GTC 2022 gaming-messe tog direktør Jensen Huang scenen og præsenterede ’Hopper’ – den arkitektur, der ifølge den administrerende direktør udgør ’det største generationelle spring’ nogensinde.

Den blev præsenteret i samspil med grafikchippen ’H100’ en afsindig sag, der gemmer på hele 80 milliarder transistorer, er først med den lynhurtige HBM3 hukommelse og samtidig udbygger Nvidias NVLink teknologi der sikrer kortet massiv båndbredde til de dataset, der skal bearbejdes.

Går Hopper de tidligere arkitekturer som Ampere, Volta og Pascal i fodsporene, ved først af fremvise potentialet til datacentriske opgaver, men for siden at udgøre grundlaget for gaming-rettede produkter såsom Nvidias Geforce RTX serie.

Et eventuelt RTX 4080 grafikkort står dog til at tage udgangspunkt i en anden arkitektur, døbt ’Lovelace’ ifølge nogle rygtebørser, skriver PCWorld.

Hopper-præsentationen giver dog allerede nu klare idéer om, hvad der kan forventes i kommende grafikkort-produkter fra Nvidia.

Herunder følger de tre vigtigste pointer:

1. Ny fremstillingsteknologi

Hopper er et bæst af en processor, med over halvanden gange så mange transistorer som foregængeren, den Ampere-baserede A100 og sine 54 milliarder transistorer.

Sammenlignet med Volta V100 og dennes 21 milliarder transistorer, er der tale om en firedobling.

Derfor søger Nvidia mod taiwanske TSMC’s spritnye N4-printteknologi, som er en mere strømeffektiv version af den N5-proces, som Nvidias ærkerival, AMD, anvender i sin nyeste RX 6000 familie. Ifølge TSMC yder den nye fremstillingsproces omkring fem procent højere alene på grund af den nye teknologi.

2. Totalt udboret

At Nvidia sigter efter en af de nyeste og mest strømeffektive fremstillingsprocesser er afgørende, da Nvidia i forvejen synes at være indstillet på at slippe tøjlerne, for at få maksimal med ydelse ud af sin nye GPU-chip.

En H100-chip vil ifølge selskabet kunne trække helt op til afsindige 700 watt, svarende til cirka en hestekraft, og 300 watt mere end hvad A100 kunne driste sig til at sluge af strøm.

Hvorvidt RTX 4000-serien bliver lige så strømhungrende er ikke til at sige, men Nvidias synes at indikere, at et mådeholdent strømforbrug ikke er den første prioritet.

3. Rigelig båndbredde

Mens der forventes at blive leveret nye performance- og forbrugsniveauer, kræver de mange regnekræfter samtidigt, at der kommer og går tilstrækkeligt med data.

Det sikres her ved at tage den nye PCI-e 5.0 standard i brug, som fjerner en potentiel flaskehals mellem CPU og grafik-chip.

Dertil bliver Nvidias NVlink teknologi til at knytte grafik-enheder sammen opdateret til version 4.0, hvilket løfter båndbredden fra 600 til 900 GB/sekund i forhold til A100.

Selve arbejdshukommelsen bliver af den for nyligt offentliggjorte HBM 3.0 type, som kan levere ekstreme båndbredder i terabyte-klassen, hvis de anordes over en 1.024 bit bus, skriver netmediet Tomshardware.

Til efteråret

Mens Nvidia har lagt i kakkelovnen til store og fyrrige sager, skal der ventes lidt endnu, før vi får herlighederne at se i aktion.

H100-baserede produkter er sat til at debutere en gang i tredje kvartal 2022, mens det fortsat er uvist, hvornår en eventuel RTX 4080 står til at debutere.

Sommeren og efteråret danner også rammen om Intels kommende grafikkort-satsning, hvilket giver håb om et spændende efterårsudvalg i sigte.