Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing:Hvem tager opvasken hjemme hos dig? Ny app vil skabe mere ligestilling i hjemmet / Dansk krypto-gateway rejser 45 millioner kroner / Dansk e-handelsplatform: Krigen i Ukraine har skabt et genbrugsboom

Hvem tager opvasken hjemme hos dig? Ny app vil skabe mere ligestilling i hjemmet. Dansk krypto-gateway rejser 45 millioner kroner. Dansk e-handelsplatform: Krigen i Ukraine har skabt et genbrugsboom. På lørdag skal Danmarks bedste hackere findes. Dansk fodboldrobot krydser magisk grænse, og så er det i dag 61 år siden, at den første amerikaner blev sendt ud i rummet.

Gute Morgen, Freunde.

Det er i dag torsdag den 5. maj, og her kommer Computerworlds morgen-briefing. Serveret skoldhed og frisk fra kanden.

Den første nyhed, som vi skænker til dig i dag handler om et emne, der givetvis kan bringe sindende i kog i mange parforhold.

Men en norsk udvikler har skabt en app, der forsøger at løse problemet.

Hvem tager opvasken hjemme hos dig? Ny app vil skabe mere ligestilling i hjemmet

Den norske app Choreful vil hjælpe med at skabe mere ligstilling på hjemmefronten.

Appen hjælper nemlig med at synliggøre, hvem der løser hvilke opgaver i husstanden, og på den måde kan den være med til at sikre at arbejdet bliver mere fordelt mere ligeligt og retfærdigt.

Ifølge Choreful oplyser 92 procent af de danske kvinder i dag, at de på daglig basis udfører husarbejde, mens det kun er 59 procent af mændene, der oplyser det sammme.

Robert Havre, der har udviklet appen, oplyser i en pressemeddelelse, at han oprindeligt appen appen for sjov efter, at han havde en diskussion med sin kæreste.

”Jeg var sikker på, at det var mig der lavede mest derhjemme, men min kæreste var uenig og derfor udvikelde jeg appen. Det var oprindeligt ment som en spøg,” siger han i pressemeddelelsen.

Appen kan findes i Apples App Store via dette link og i Google Play via dette link.

Dansk krypto-gateway rejser 45 millioner kroner

Den danske krypto-gateway Januar, har rejst seks millioner euro eller lige knap 45 millioner kroner i en kapitalrunde.

Selskabet oplyser selv, at det er den største danske seed-runde nogensinde, og blandt deltagerne i runden er det britiske venturekapitalfirma Element Ventures samt den danske venturefond FoundersByFounders.

Betegnelsen seed-runde bruges om en meget tidlig kapitalrunde.

”Vi bygger den finansielle infrastruktur, som i fremtiden kommer til at hjælpe krypto-selskaber med at få et stabilt fundament, der giver mulighed for, at de kan innovere og servicere deres kunder med fred i sindet. I mange år har traditionelle finansielle virksomheder fejlet i deres forsøg på at servicere krypto-selskaber og efterladt dem med risikoen for at blive lukket med få dages varsel,” siger Simon Ousager, topchef og medstifter af Januar.

Dansk e-handelsplatform: Krigen i Ukraine har skabt et genbrugsboom

Efter krigen er brudt ud i Ukraine er danskerne i stigende grad begyndt at købe genbrug, når de handler på nettet.

Det er i hvert fald den tendens, som de ifølge Finans mener at kunne spore hos den danske e-handelsplatform Coolrunner.

”I vores branche, som hænger meget tæt sammen med e-commerce, er der opstået et nyt begreb, der hedder re-commerce . Det betyder direkte oversat ”genhandel”,” siger Per Imer, administrerende direktør hos Coolrunner til Finans.

På lørdag skal Danmarks bedste hackere findes

De Danske Cybermesterskaber 2022 løber af stablen lørdag den 7. maj, hvor der bliver dystet i discipliner som kryptografi, websikkerhed og penetrationstest.

Cybermesterskaberne afholdes i samarbejde mellem Industriens Fond, Forsvarets Efterretningstjeneste og en række danske universitetet.

Professor på Aalborg Universitet Jens Myrup Petersen, der også er landstræner for det danske cyberlandshold, lægger da heller ikke skjul på, at deltagerne ikke blot skal hacke og penetrere netværk for sjov.

Mesterskaberne handler også om at skabe en større talentpøl, som it-sikkerhedsbranchen og de danske myndigheder kan rekruttere fra.

”Mangel på kvalificeret arbejdskraft er en af de største udfordringer det danske samfund og de danske virksomheder har i forhold til cybersikkerhed. Mesterskaberne er med til at løfte det generelle kompetenceniveau blandt unge og samtidig skabe et fællesskab om deres interesser,” siger han ifølge en pressemeddelelse.

Dansk fodboldrobot krydser magisk grænse

Det danske robotfirma TinyMobileRobots, der udvikler robotter til opstregning af fodboldbaner og andre sportsbaner, har netop afsluttet opstregning af bane nummer én million.

Det oplyser selskabet i en pressemeddelelse, hvor selskabet også oplyser, at det var den amerikanske fodboldklub FC Dallas, som kridtede bane nummer én million op.

”Vi har løbende forbedret teknologien, så vi i dag udgør en bæredygtig erstatning for de millioner af liter maling, der før blev brugt på opgaven. Samtidig er det ekstremt nemt at komme i gang, da vi allerede har lagt alverdens baner ind i systemet. Det gør, at man er i gang på nogle få minutter, og det er en af grundene til, at vi netop har opstreget bane nummer 1 million”, siger Jens Peder Kristensen, grundlægger og administrerende direktær i TinyMobileRobots, ifølge en pressemeddelelse.

Om dagen i dag: Alan Shepard bliver den første amerikaner i rummet

I dag for 61 år siden blev Alan Shepard den første amerikaner i rummet, da ombord på Freedom 7-kapslen bliver sendt 185 kilometers ud i verdensrummet.

Han opholder sig alt 15 minutten i rummet og opnår fem minutter med vægtløshed.

Opsendelsen af Shepard sker lidt mindre end måned efter, at sovjetiske Yuri Gagarin bliver det første menneske i rummet, da han den 12. april 1961 gik ombord i Vostok 1-kapslen.