Artikel top billede

(Foto: Tom Levasseur)

Canadas cyberlandshold begyndte som en græsrodsbevægelse - i dag står virksomhederne i kø

Det canadiske cyberlandshold begyndte som en græsrodsbevægelse. Men så begyndte virksomhederne at stå i kø til de unge talenter. Mød manden, der har bygget Canadas mest koncentrerede cybersikkerhedstalentpulje.

I Canada er det canadiske cyberlandshold noget, som hele den canadiske tech-branche følger tæt, og kan man skrive titlen som medlem på CV'et, står man mere end ekstra stærkt i feltet af ansøgere hos virksomhederne.

Det er Tom Levasseur, der tilbage i begyndelsen af 2010'erne indledte en længere rejse til det, der skulle munde ud i et nationalt cyberteam.

"Det begyndte som ren græsrodsarbejde," forklarer landstræneren, der selv både har siddet med fingrene nede i maskinen og på ledergangen i cybersikkerheds-branchen gennem mere end 20 år.

I 2011 gik cybersikkerhedsspecialisten fra universitet til universitet i Canadas hovedstad Ottawa og arrangerede konkurrencer i cybersikkerhed for at skabe opmærksomhed om emnet og få flere unge til at interesserer sig for det.

På et tidspunkt kommer Tom Levasseur til at tale med nogle it-ledere i et af Canadas største teleselskaber om konkurrencerne, og de var parat til at hyre vinderne på stedet.

"Jeg tænket, at det var en god idé. Så jeg gik videre til andre virksomheder, og talte med dem om konkurrencerne."

Derfra begyndte Tom Levasseur at organisere en større konkurrence, som involverede alle Ottawas skoler på én gang. Til konkurrencen, der fandt sted i 2016, var de virksomheder til stede, som Levasseur havde inviteret.

"De interviewede de studerende og ansatte fem personer alene dén dag," husker Tom Levasseur.

Det var efterfølgende en leder i en af de tilstedeværende virksomheder, der opfordrede Tom Levasseur til at udbygge arbejdet med hvervelsen af de unge cybertalenter.

Levasseur begyndte at arrangere flere større konkurrencer på samme måde i andre af de store byer i landet. I dag afholdes konkurrencerne i seks storbyer i Canada, og vinderen af disse konkurrencer ender med at udgøre det canadiske cyberlandshold.

Den store afstand mellem spillerne betyder, at holdet inden EM ikke har trænet sammen fysisk, men klaret holdtræningen online.

Der er i alt 10 spillere med til konkurrencen samt en udskifter, der sidder sammen med Tom Levasseur og medtræner Matthew Graves.

Hvilke evner indenfor cybersikkerhed lægger virksomhederne vægt på hos de unge talenter?

"Det er forskelligt fra virksomhed til virksomhed, hvad de har særligt fokus på i de unges kompetencer. Nogle af de store virksomheder, som har et sikkerhedscenter eller en SOCK, bruger de unge til at tage nattevagter og holde øje med skærmene og den slags let arbejde," forklarer Levasseur.

"Andre virksomheder, der yder avanceret research, leder efter studerende med matematiske og videnskabelige egenskaber. Der er mange virksomheder, der er små pentest-selskaber, som bare gerne vil have unge medarbejdere på holdet, som de tager ind og træner op."

Det er andet år, at Canada deltager i EM. De deltager som gæsteland, da De Europæiske Cybersikkerhedsmesterskaber er et EU-projekt, der er startet tilbage i 2015.

Hvorfor ønsker Canada at deltage i de Europæiske Cybersikkerhedsmesterskaber?

"Det giver meget præstige. Og så er det en oplevelse at komme til Europa og vise sine egenskaber, som vi kan give team-medlemmerne, der også gør det attraktivt at søge mod holdet."

Og hele dette formål, siger Tom Levasseur er naturligvis at booste cybersikkerheden i Canada.

Siden 2011 er der sket meget med den generelle forståelse af cybersikkerhed i Canada, og de studerende, der kommer ud fra universiteterne ved allerede mere om cybersikkerhed, end nogen andre generationer før dem.

"I 2011 skulle man forklare it-studerende, hvad cybersikkerhed var. I dag er langt de fleste, jeg møder, langt foran mig i deres udvikling," lyder det fra landsholdstræneren.