Artikel top billede

(Foto: Ditte Vinterberg Weng)

Flag og jubel da det danske cyberlandshold landede i Danmark - se her alle de store øjeblikke fra EM: "Det er simpelthen så vildt, det I har gjort"

EM i Cybersikkerhed, Wien: De vandt guld i EM i Cybersikkerhed. Nu er de landet i Danmark, og det var en heltemodtagelse som de 10 landsholdspillere og tre trænere modtog, da de landede i København. Se her alle de store øjeblikke i billeder ved EM-kåringen og hjemkomsten.

Fredag 16. september

Hele det danske cyberlandshold sidder bænket ved et selskabsbord mellem rækker og atter rækker af Europas og den øvre klodes andre hacker-landshold.

De er glade, nervøse, trætte og urolige på samme tid. De griner, snakker og joker.

Visti Malik Brandt-Sørensen, Mikkel Broni Simonsen, Daniel Norhøj Nielsen-Castrillón, Polly, Felix Andersson, Alexander, Oliver Lind Nordestgaard, Frederik Schmidt, Sebastian, Oliver Lyak, Jens Myrup Pedersen, Adam Blatchley Hansen og Michael Dyremose.

Hele rummet summer. Der er drink og snacks på bordet, og den sidste taler inden selve afsløringen af årets vindere er lige gået af scenen.

Så toner 23 flag frem på storskærmene oppe på scenen. Dannebrog er ikke ét af dem. Holdene ser rundt. Det er endnu ikke helt klart, hvad listen betyder.

"Men det er nok et godt tegn," mumler landstræner Jens Myrup Pedersen. Roen sænker sig over salen.

Ét for ét toner de sidste landeflag op på skærmen. Polen på femte-pladsen. Italien på fjerde-pladsen.

Så Frankrig på tredje-pladsen.

Nu begynder det danske hold at se forvirrede på hinanden. Ingen kender det faktiske resultat endnu, men der er blevet diskuteret mulige udfald det sidste døgn. Og Jens Myrup regnede med, at det var Frankrig, der var Danmarks største konkurrent til sejeren.

Artiklen fortsætter under billedet...

Det franske hold går på scenen og modtager medaljer og klapsalver fra salen. Man kunne ikke tro, det kunne lade sig gøre, men nu stiger spændingen endnu en oktav ved det danske bord.

Hvis det er det tyske flag, der toner frem nu, så er der kun førstepladsen tilbage.

Artiklen fortsætter under billedet...

"Jeg håbede, at andenpladsen," begynder værten fra scenen og holder så, hvad der føles som en flere minutter lang kunstpause.

"... at denne plads vil gå til team Tyskland - og det sker," lyder det så. Og salen, og ikke mindst det danske hold, bryder ud i et jubelråb.

Artiklen fortsætter under billedet...

Det er afgjort. Nu er der kun én plads tilbage at indtage.

"Så de nye mestre af European Cyber Security Challenges er Danmark!"

Artiklen fortsætter under billedet...

Lørdag 17. september

Det er dagen derpå for EM-vinderne. Det danske cyberlandshold er på vej til gate F26, hvor de skal boarde 15.10.

Der er meldt om forsinkelser på flyafgangen. Der er smil på de trætte ansigter.

Den omtrent tre laptop høje guld-pokal (når man sætter dem på højkant) er tjekket ind ved skranken, inden gruppen går gennem lufthavnens security check.

Klokken cirka 16.50, når holdet lander i Københavns Lufthavne, skal gruppen direkte afsted til Aalborg Universitet, hvor andre unge cybersikkerhedsentusiaster venter på at modtage holdet og fejre sejren med de 10 guld-vindere.

"Det her har været som en vild feberdrøm," siger Felix Andersson ved tanken om, at om få timer er holdet igen hjemme i Danmark.

Artiklen fortsætter under billedet....

Selv om samtalen i dag er helt afdæmpet efter fire dages forberedelser, kamp og kåringscermoni, så grines og jokes der stadig.

Oliver Nordestgaard og Oliver Lyak drømmer højlydt om næste års EM, hvor Norge skal være vært for eventet.

20 minutter senere på flyet, da holdet har indfundet sig i flyets midterste sæder, kommer en medpassager gennem den samme flygang.

"Min søn Gorm er helt oppe at køre. Kan han få jeres autografer på hans iPad-cover," spørger en smilende mor, og rækker en iPad med turkis cover frem.

Felix Andersson, der tager imod den, griner højt og nikker. Andre i gruppen ler også.

Det er tydeligt at betydningen af den digitale kraftpræstation, som teamet har overkommet de sidste to dage, ikke helt har ramt holdet eller de tre trænere endnu.

IPaden går fra hånd til hånd mellem spillerne. Det er syrealistisk.

Artiklen fortsætter under billedet....

Ved kuffertbåndene i lufthavnen i København bliver den vigtigste baggage pakket ud, klar til præsentation for skaren, der står klar på Aalborg Universitet.

"Kan vi skaffe en pose," spørger landstræner Jens Myrup Pedersen, da det går op for ham, at de mange flamingo-stykker, som beskyttede trofæet under flyveturen, kommer til at fylde hele venteområdet, hvis de ender på gulvet.

Jeg kommer i tanker om, at jeg har et regnslag i min taske.

Hurtigt bliver der bundet knuder på de huller, der er lavet til arme og hoved, og så går folk i gang med at grave flamingo fra kassen og over i den blå improviserede affaldspose.

Artiklen fortsætter under billedet....

Da pokalen er gravet frem, og de skinnende guldmedaljer hænger om halsen, går cyberlandsholdet mod udgangen.

Og allerede i indgangshallen bliver holdet mødt af flag og jublen af familie og venner, der har samlet sig for at byde de 13 spillere og trænere velkommen hjem.

Artiklen fortsætter under billedet....

Derfra går turen med to store taxaer til Aalborg Universitet i København. Og det er ikke en lille forsamling, der var dukket op for at modtage landsholdet.

Endnu engang bliver der jublet og klappet, og endnu engang regner guld-konffetti ned over de 13 smilende ansigter, der får stukket både champagneflasker og papkopper i hænderne.

På et tidspunkt får Jens Myrup Pedersen ordet.

"Det er simpelthen så vildt, det I har gjort," lyder det fra den stolte landstræner.

"Og så er det super fedt, at der er så mange mennesker her. For det viser, at vi har bygget et fællesskab, som ikke bare er et landshold, men et stort miljø for cybersikkerhed."

"Det er første gang, at et land på Danmarks størrelse har vundet de europæiske mesterskaber. Det viser, at vi i et lille land, når vi står sammen, kan nogle ting."

Artiklen fortsætter under billedet....

Derefter går ordet videre til holdkaptajn Oliver Lind Nordestgaard:

"Der er ingen tvivl om, at noget af det, som vi i Danmark har lagt vægt på er, at vi får et landshold hvert år, der kan arbejde sammen. I stedet for at samle en masse solister, der er gode til at løse CTF'er selv, så har vi et kæmpe stort community, som kan arbejde sammen," lyder det for holdføreren.

"Det er de færeste af de challenges, som vi løste til konkurrencen, som er blevet løst kun af en enkelt person. Vi har siddet og arbejdet sammen for at få løst en opgave, fordi at få den løst hurtigere eller overhovedet."

Læs alle detaljer om Em i Cybersikkerhed her: