Artikel top billede

Bog: Du bliver, hvad du spiser – og det er ikke rart

Millioner af mennesker lever af mad, som har været forbi et laboratorium og et samlebånd. Kunstigt skabt føde er et globalt sundhedsproblem, viser bogen Ultra-Processed People.

For første gang i menneskets historie får vi flere kalorier fra kunstige fremfor naturlige fødevarer. Det er dilemmaet i den engelske doktor Chris van Tullekens ”Ultra-Processed People”.

I bogen afdækker, hvordan videnskab og forskning hjælper fødevarebranchen til at skabe indpakning og smagsstoffer designet til at kilde hjernens belønningssystem.

Hvordan kan vi forbrugere vide, at vi har lagt denne type fødevare ned i indkøbskurven? Er det indpakket i plastik og indeholder ingredienser, du ikke kan udtale eller har i dit køkken, så er det sandsynligvis kunstig fremstillet eller forbedret mad. Amerikanerne har et ord for konceptet: UPF eller Ultra-Processed Food.

Tulleken gennemgår, hvad definitionen på mad egentlig er. Skræmmende nok er det meste af UPF ikke i nærheden af at møde kriteriet for ”ægte” mad. Det vil sige, at kunstige føde- og drikkevarer er tilsat unaturlig smag, og konsistensen er blevet manipuleret til at lyde rar, når vi tager en bid, og føles godt i munden.

UPF er djævelsk nemt at gå til, for maden i den knitrende plastik eller farverige pap-boks belønner vores medfødte dovenskab. Ofte er fødevarerne lige til at smide i micro-ovnen, men livsstilen har konsekvenser. Plastikmad fremmer risikoen for stofskiftesygdomme, depression og kræft. For nu at tage et lille udpluk.

Chris van Tulleken har gjort det til en mission at fortælle om farerne ved den kunstige mad. Lægen har flere bøger bag sig om samme emne. Med ”Ultra-Processed People: The Science Behind Food That Isn't Food” løfter Tulleken sløret for hvilken avanceret forskning, som ligger bag de kunstige fødevarer.

Titel: Ultra-Processed People: The Science Behind Food That Isn't Food / Forfatter: Chris van Tulleken