Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Niels de Boissezon / Niels de Boissezon)

Apple på vej med kæmpe opdatering til iPaden: Skal fungere som en regulær bærbar

Apples kommende system-opdatering til iPadens styresystem gør enheden langt mere troværdig, som hybrid mellem en bærbar og tablet.

Det er ingen hemmelighed, at Apple længe har forsøgt at løfte sin iPad-kollektion af tablets til at være mere end bare en håndholdt medie- og spilmaskine til adspredelse.

Lige siden Pro-serien kom i 2015 og iPad familien i 2019 fik sit eget dedikerede iPad-styresystem, har Apple for alvor intensiveret ambitionerne om at skabe tablets, der kan bestilles noget på.

Senere på året vil udviklingen dog ekstra fart, når et væld af nye features vil debutere samtidigt med næste version af iPad OS, kaldet iPadOS 17.

Når denne lander, formentlig i midten af september 2023, vil der følge så mange vigtige overhalinger, at iPaden for alvor kan kalde sig for en regulær erstatning til en bærbar.

Den afgørende nyhed: Stage Manager

Nok den vigtigste nyhed i iPadOS 17 hedder ’Stage Manager’ og bringer med sig en regulær måde at multitaske på en iPaden.

Her kan der omsider åbnes flere app-vinduer af samme app på en gang, hvor vinduer samtidig kan flyttes eller justeres i størrelsen – som på en ’rigtig’ pc med MacOS eller Windows.

Samtidig kan apps grupperes i klynger, hvor de fire senest anvendte hurtigt kan genskabes, når man hiver ens seneste apps frem.

Eksterne skærme

Takket være Stage Manager kan du omsider arbejde med flere skærme på en gang med din iPad.

Dermed er du ikke længere begrænset til det areal som iPadens 10 til 13 tommer skærme tilbyder.

Apple har tidligere understøttet eksterne skærme til iPaden, men så har der alene være tale om dublering af, hvad den lille skærm viser.

Tastatur og mus

Hvordan musen opfører sig er altafgørende særligt for et styresystem, som skal vokse sig ud af sin rødder som et touch-baseret styresystem.

Den feedback som eksterne mus eller touchfelter giver bliver i iPadOS 17 fintunet, så det i højere grad opfører sig som på en regulær desktop eller laptop-maskine.

Dertil optimeres Apples ’Kontinuitet’ feature, så tilbehør såsom tastaturer og mus kan skifte mellem at styres både iPad og Mac enheder.

Fintunede apps

At få en iPaden til at fungere som en ægte hybrid-enhed kræver også apps, der kan udnytte den ellers stærke hardware, man finder i særligt iPad Pro modellerne.

Her har Apple selv leverer til professionelle økosystem med stærkt reviderede apps til musik og videoredigering i form af Logic Pro og Final Cut Pro til iPad.

Samtidig kan apps give et større overblik eller styres direkte i form af de kommende widgets, som bliver langt mere anvendelige end hidtil – i stil med dem, man finde i MacOS.

Udvidet udvalg

For borgere i EU, bringer det kommende iPadOS 17 også en unik mulighed for at hente apps udenfor Apples egen App Store.

Det sker fordi Apple inden 5. marts 2024 skal efterleve unionens krav om åbenhed på digitale platforme, hvorfor andre app-butikker vil kunne tilbyde apps til Apples iPhones og iPads. Alternativt skal Apple åbne op for at hente apps udenom app-butikker eller kaste sig ud i en juridisk tvist med unionen.

Hvilke app-butikker, der vil debutere på iPaden er endnu uvist, men kommer disse, baner det muligvis vejen for apps, som af forskellige årsager ikke har været at finde i Apples butik.

Enterprise-muligheder

Apples iPad vil med iPadOS 17 også være bedre rustet til at indgå i større organisationer, som erstatning for kontormaskiner.

Fremover vil styresystemet yde fuld support til Apples ’Managed ID’, heriblandt iCloud Keychain synkronisering af adgangskoder, sikkerhedsnøgler og logins.

Dertil udvides Apples ’Kontinuitet’ økosystem, til at udvide sammenspillet med øvrige Apple-enheder, så iPadens kamera fremover kan anvendes som webcam for ens Mac-computer.