Artikel top billede

(Foto: Computerworld)

Morgen-briefing: Tesla skruer ned for sin spritnye tyske mega-fabrik / Kina giver millionbonusser til at hverve udenlandske chip-specialister / Rekordregnskab fra Better Collective – 135 procents vækst

Morgen-briefing: Tesla skruer ned for sin spritnye tyske mega-fabrik / Kina giver millionbonusser til at hverve udenlandske chip-specialister / Rekordregnskab fra Better Collective – 135 procents vækst

Godmorgen og velkommen til torsdagens morgen-briefing fra Computerworld.

Med dagens tidlige nyhedsoverblik er morgenbestyrer Niels de Boissezon.

Tesla skruer ned for sin spritnye tyske mega-fabrik

Den amerikanske bilgigant Tesla skruer ned for produktionen i sin nyopførste tyske mega-fabrik.

Fabrikken som blev åbnet i foråret 2022, skal nu til at drosle sin produktion af Model Y elbiler ned fra 5.000 til 4.350 styk om ugen, erfarer nyhedsbureauet Reuters.

Det svarer til et dyk på 13 procent.

Allerede i juni meldte selskabet, at man ville hyre færre medarbejdere på kortvarige kontrakter, mens interne dokumenter, som kom mediet Business Insider i hænde viser, at man allerede i juli måned begyndte at skrue ned for fremstillingen.

Tesla ’Giga-factory Berlin’ blev indviet i marts 2022, hvor det kort efter lød, at målet skulle være at fremstille en million biler årligt.

Fabrikken fremstiller alene udvalgte modeller af selskabets Model Y, som siden årets start er blevet Danmarks i særklasse bedst sælgende bil.

Kina giver millionbonusser til at hverve udenlandske chip-specialister

Det kinesiske styre har igennem årtiet op til 2018 forsøgt at hente højtuddannede udenlandske specialister hjem igennem sit dyre ’tusind talenters program’ – et program som den amerikanske stat forsøgte at forpurre.

Selvom programmet blev indstillet i 2018, har Kina genoplivet programmet, under et nyt navn kaldet ’Qiming’ eller ’oplysning’ på dansk, skriver nyhedsmediet Reuters.

Mediet erfarer, at eftertragtede kompetencer såsom chip-specialister tilbydes tre til fem millioner yuan, svarende til mellem 2,8 og 4,7 millioner kroner.

Andre specialister indenfor øvrige følsomme og fortrolige industrier hentes også igennem programmet.

”De fleste kandidater udvalgt til Qiming synes at have studeret ved de førende amerikanske universiteter, og har mindst en Ph.D,” lyder det fra en mediets tre kilder med indsigt i programmet.

Millionbonusserne gives i en tid, hvor landets højteknologiske virksomheder presses af stadigt mere omfattende amerikanske sanktioner, navnlig når det gælder avanceret chip-teknologi.

Rekordregnskab fra Better Collective – 135 procents vækst

Betting-virksomheden Better Collective leverer et rekordregnskab, hvor selskabets indtjening i andet kvartal 2023 vokser til 29 millioner euro, svarende til 216 millioner kroner. Det svarer til 135 procents vækst i forhold til samme periode året før.

Målt på omsætningen lyder resultatet for andet kvartal 2023 på en anden rekord med handel for i alt 78 millioner euro. Det svarer til en vækst på 39 procent i forhold til andet kvartal 2022.

Væksten skal findes i 500.000 nye kunder (new depositing customers) over året, næsten en tredjedel flere end året før.

De stærke regnskabstal får virksomheden til at revidere omsætningsmålet for 2023 til mellem 315 og 325 millioner euro, mens indtjeningen regnes med at ligge mellem 105 og 115 millioner euro.

Dansk spilbranche i rivende udvikling: Nu kommer stort eksportfremstød

Aktiviteten i den danske spilbranche bliver stadigt større. Seneste tal fra Producentforeningen viser at antallet af spilvirksomheder er vokset med 38 procent i perioden 2017 til 2021. Samtidig er antallet af årsværk gået 47 procent op i samme periode.

Eksporten er i 2021 alene landet på 2,2 milliarder kroner – en seksdobling i forhold til 2017.

Udviklingen får Dansk Erhverv, Producentforeningen, Vision Denmarl, Game Hub Denmark og Creative til at søsætte spilbranchens hidtil største fremstød ved spilmessen Gamescom.

”Vi har en spilbranche som klarer sig virkelig godt. Vi har knalddygtige virksomheder, som laver rigtige gode spil, som er populære verden over. Det, mener vi, er vigtigt at understøtte, og derfor har vi også et kontinuerligt fokus på eksportfremstød for denne branche, som vi mener, har et har et endnu større vækstpotentiale,” siger adm. Direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen.