Artikel top billede

(Foto: Apple PR)

Macbook Pro serien får mægtig overhaling – og nu er det endegyldigt slut for Apples særlige ’Touch Bar’

Apples nye Macbook Pro kollektion bliver mindre. Nu tilbydes kun to modeller, men udvalget af processorer bliver større og stærkere.

Apple spenderede natten til Halloween med at lancere et nyt kuld Macbook Pro enheder sammen med en kraftig overhaling af selskabets M-processorer, som nu hedder M3.

Her blev det til to spritnye Macbook Pro enheder og nogle store omvæltninger i maskinrummet.

Ny vin, gamle flasker

Dem, der havde håbet en visuel opdatering af Mac-enhederne må vente lidt endnu, eller nøjes med, at Macbook Pro nu udkommer i en ny, mørkere ’Space Black’ variant der tenderer mod det mørkegrå.

Faktisk bliver udvalget samtidig mindre herhjemme, med et farvel til den mindste version Macbook Pro 13, som dermed betyder et farvel til den sidste Mac-enhed med den særlige touchbar

Serien byder nu kun på to størrelser: 14 og 16 tommer, som i praksis henholdsvis byder på 14,2” og 16,2” skærme i 14:9 format og med en ’Liquid retina XDR’ teknologi, som sikrer at alt står skarpt samt kontrast- og farverigt, mens de enkelte skærme tilbyder 20 procent mere lysstærke skærme, der kan ramme 1.600 nits ved HDR-brug.

Svingende M3-kræfter

Hele kollektionen udstyres nu med M3 processorer i forskellige afskygninger.

Grundmodellen får dog alene en M3 processor at rute med, hvilke på flere punkter vil betyde en nedgradering i forhold til den tidligere 14” eller 16” grundmodel med M2 Pro-processor.

Ekviperes ens Macbook Pro med M3 Pro vil man også få en til to performance-kerner mindre at arbejde med, om end det samlede antal kerner fortsat er op til 12, da antallet af strømeffektive kerner går op til seks. Hukommelsesbåndbredden er dog her reduceret til 150 gbps mod 200 tidligere.

Grafikchippen er dog styrket, så den til trods for samme eller færre antal regnekerner kan opnå bedre grafisk ydelse, lover selskabet.

Den store performance-fordel følger med topmodellen M3 Max, der får 16 kerner i en 12+4 konfiguration mod forgængerens 8+4 konfiguration i M2 Max. Her kan en topmodel ekviperes med mægtige 128 gigabyte hukommelse og otte terabyte lager – en konfiguration til 65.299 kroner.

Fælles for alle maskiner er, at Apple lover en times ekstra driftstid, svarende til op til 22 timers drift. 14” varianten med M3 Pro og Max kan dog kun klare op til 18 timer på en opladning.

Sådan håndterer topmodellen svære opgaver

Hvor M3 og M3 Pro-processoren på papiret ikke altid vil kunne tåle sammenligning med sin forgængere, er den stærke M3 Max i en liga over sine processor-søskende.

Apples giver i sin pressemeddelelse nogle konkrete regneopgaver, som ifølge selskabet vil kunne afvikles langt hurtigere på den nye topmodel Macbook Pro 16:

Simulation af dynamiske systemer i MathWorks MATLAB er op til 5,5 gange hurtigere end på den hurtigste Intel-baserede MacBook Pro5 og op til 2 gange hurtigere end på 16" MacBook Pro med M1 Max.

Renderingsydeevnen i Maxon Redshift er op til 5,3 gange hurtigere end på den hurtigste Intel-baserede MacBook Pro5 og op til 2,5 gange hurtigere end på 16" MacBook Pro med M1 Max.

Støjreduktion i Blackmagic DaVinci Resolve Studio er op til 2,7 x hurtigere end på den hurtigste Intel-baserede MacBook Pro5 og op til 65 procent hurtigere end på 16" MacBook Pro med M1 Max.

Pris og tilgængelighed på den nye Macbook Pro

Apples nye processorkollektion kan forudbestilles nu forud for salgsdebuten 7. november.

Den nye serie debuterer ved lavere prislejer end sine direkte forgængere. Billigst bliver 14” grundmodellen med M3-processor, 512 gigabyte lager og blot otte gigabyte hukommelse til 14.999 kroner.

Næste performance-trin er 14” med 11-kernet M3 Pro og 18 gigabyte hukommelse til 18.999 kroner – samme pris som den afgående Macbook Pro 14 i sin grundmodel med M2 Pro. Billigste M3 Max konfiguration koster her 27.999 kroner.

Vil du op i 16” klassen debuterer prisen ved 22.999 kroner for en maskine med 12-kernet M3 Pro, 18 gigabyte hukommelse og 512 gigabyte lager. Billigste M3 Max maskine her koster 31.999 kroner, men får også dobbelt op på ram og lagerplads.