Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

(Foto: Microsoft PR)

Ny rekord: Sådan kan Windows 10 installeres på bare 100 sekunder

En Windows-udvikler er lykkedes med at barbere Windows' installationstid til en brøkdel af, hvad det normalt tager.

At installere Windows styresystemet plejer at være en langsommelig affære, hvor systemet skal hente, udpakke og installere flere gigabyte med data, før systemet bliver operationelt.

Hvor det typisk tager 15 til 30 minutter at få en fersk Windows 10 installation på benene, har Windows-udvikleren NTDev sat sig for øje at gøre bedriften på bare 100 sekunder.

På det sociale nyhedsmedie X beskriver han sin proces, hvor han anvender en egenudviklet optimeret version af Windows 10 Enterprise LTSC kaldet ’Tiny10’ som benyttes i samspil med ’den hurtigst tilgængelig lager og hukommelse’.

Den Tiny10 version der anvendes i forsøget, er en tre år gammel variant, som han strippet for alt ud over ’bare bones’ funktionalitet.

Ifølge produktsiden for Tiny10 kan den spartanske Windows-version nøjes med blot at optage 5,2 gigabyte plads i et 32-bit system, hvor Microsoft oplyser, at det kræver 16 gigabyte ledig plads for en standardinstallation. 64-bit versionen af Windows 10 fylder omkring fire gigabyte ekstra i begge tilfælde.

NTDev beskriver rekordforsøget som en potentiel ny verdensrekord, om end der ikke figurerer nogen officiel rangliste over Windows-installationer.

Hele seancen kan ses ved selvsyn på hans YouTube-kanal i videoen nedenunder, hvor man kan følge processen, som ifølge streaming-platformens egen timer tager i alt 104 sekunder.

På Windows-udviklerens kanal figurerer også et lignende ’speedrun’, hvor den nyere Windows 11 installeres på bare tre minutter.