Offentlig ejer på vej til ulovligt Læsø-kamera

Det omdiskuterede web-kamera ved Vesterø Havn på Læsø fortsætter trods en dom muligvis optagelserne under offentligt ejerskab. Indehaveren Peter Jensen overvejer at overdrage ejerskabet til det lokale færgeselskab.

El-installatør Peter Jensens omdiskuterede web-kamera over Vesterø Havn på Læsø fortsætter muligvis optagelserne under en ny ejer.

Efter tre gange at have fået kendt kameraet ulovligt på grund af systematisk overvågning overvejer Peter Jensen nu at overdrage ejerskabet af kameraet til det lokale færgeselskab.

Kamera bliver hængende

Selve kameraet skal blive, hvor det er, og fortsætte optagelserne.

Færgeselskabet har offentligt ejerskab, og Peter Jensen mener, at det vil have indflydelse på lovligheden af kameraet.

- Det er en mulighed, som vi arbejder videre med i øjeblikket. Hvis det ikke giver nogen juridiske problemer, så er Færgeselskabet parat til at overtage kameraet, siger Peter Jensen.

Det er Færgeselskabet Læsø I/S, der sejler mellem Læsø og Frederikshavn, der er interesserede i at sikre kameraets overlevelse.

Selskabet er ejet af Nordjyllands Amt og Frederikshavn Kommune, oplyser færgeselskabets direktør Jess Jessen-Klixbüll.

Tvivler på godkendelse

- Kameraet er en god service for kunderne. Vi har nogle drøftelser om at overtage det, siger færgeselskabets direktør Jess Jessen-Klixbüll.

Han mener i lighed med Peter Jensen, at ejerskabet af kameraet kan have indflydelse på lovligheden af optagelserne.

Web-kameraet er tidligere dømt ulovligt efter lov om tv-overvågning, der ifølge juraprofessor Peter Blume ved Københavns Universitet er rettet mod private.

Selv om kameraet kommer under offentligt ejerskab mener han dog ikke, at det nødvendigvis vil sikre, at kameraet kan fortsætte optagelserne.

- Selv om loven ikke gælder for offentlige myndigheder, så vil man alligevel tage hensyn til den, når man vurderer sager i det offentlige, siger Peter Blume.

Vejdirektoratet accepteret

Hvis kameraet får offentligt ejerskab kan personer, der er utilfredse med at blive optaget, klage til Datatilsynet.

Peter Blume mener, at tilsynets afgørelser vil afhænge af, om overvågningen tjener et sagligt hensyn eller ej.

Eksempelvis har den offentlige myndighed Vejdirektoratet tidligere oplyst til Computerworld, at direktoratets web-kameraer er sat op med godkendelse fra Datatilsynet.

Vejdirektoratets kameraer laver optagelser fra flere end 50 trafikknudepunkter landet over.

Relevante link

Vejdirektoratets web-kameraer

Peter Jensens web-kamera ved Verserø Havn




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Compliance og strategisk it-sikkerhed efter DORA

Finansielle koncerner har i snit 85 sikkerhedsløsninger i drift – men er i snit op til 100 dage om at opdage et igangværende cyberangreb. Ydermere viser øvelser, at det typisk tager 4-6 uger at rense og genetablere sikker drift af centrale systemer efter et stort angreb. Fokus for dagen vil derfor være på henholdsvis governance samt om, hvordan du som it-leder i den finansielle sektor skal kunne håndtere fremtidens cybertrusler og arbejde effektivt med sikkerhed på et strategisk niveau.

04. april 2024 | Læs mere


EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

16. april 2024 | Læs mere


IAM - din genvej til højere sikkerhed uden uautoriseret adgang og datatab

På denne dag udforsker vi de nyeste strategier, værktøjer og bedste praksis inden for IAM, med det formål at styrke virksomheders sikkerhedsposition og effektiviteten af deres adgangsstyringssystemer og dermed minimere risikoen for uautoriseret adgang og datatab. Og hvordan man kommer fra at overbevise ledelsen til rent faktisk at implementere IAM?

18. april 2024 | Læs mere