Danske CIO'er blæser på direktørtitlen

Der er ingen grund til at sidde med omkring det store mahognibord i direktionens mødelokale. Det er meget vigtigere med en stærk it-governancepolitik, mener flere danske CIO’er.

Der er ingen grund til at sidde med omkring det store mahognibord i direktionens mødelokale. Det er meget vigtigere med en stærk it-governancepolitik, mener flere danske CIO’er.
It-chefen sidder stadigt bænket udenfor direktionslokalet i de fleste danske virksomheder. Og dér befinder han sig godt. Så længe den øverste ledelse er lydhør, higer danske CIO’er ikke efter mere magt og indflydelse på forretningens strategi. Faktisk anser mange et direktionsmedlemskab for direkte upassende.

– Jeg skal ikke sidde og være med til at bestemme, om vi skal lave smagsstoffer og købe virksomheder op. Hos Danisco er it en support-funktion. Men det betyder ikke, at det ikke er vigtigt, siger CIO i Danisco, Niels Molzen, som refererer til økonomidirektøren.

MT Højgaards it-chef, Bjarne Poulsen, er også placeret under økonomifunktionen og går heller ikke efter en direktørstol.

– Hvis en virksomhed ikke har it på et højt strategisk niveau, som f.eks. banker og forsikringsselskaber, behøver it-chefen ikke sidde i direktionen, siger han. Bjarne Poulsen er tilfreds med, at MT Højgaard har adopteret en it-governance model, der blandt andet betyder, at han har tæt kontakt til økonomidirektøren og kvartalsvise møder med hele direktionen.

Bedre med indsigt
En stærk it-governance politik er generelt vigtigere for danske CIO’er, end hvor de formelt er placeret.

– Jeg synes, det er en forkert debat at fokusere på titler. Jeg vil hellere vende det om og sige, at det vigtigste for en CIO er, at koncernledelsen har indsigt i og interesse for it. Så er det ligegyldigt, hvad man hedder. Derudover er det vigtigt, at ledelsen vælger en it-governance model, der passer til forretningen, siger direktør for koncernudvikling og it hos Nykredit, Lars Mathiesen.

Skønt den økonomi uddannede CIO sidder i en finansiel virksomhed, hvor it-direktører mange steder er rykket op i direktionen, er Lars Mathiesen ikke en del af Nykredits koncernledelse – til gengæld har han stor indflydelse på og adgang til den.

Nykredit adopterede i 2002 en governance-model, der styrkede it, fordi udvikling og it blev slået sammen og udviklingschefen, den økonomiuddannede Lars Mathiesen, gjort til chef for begge dele. Samtidig blev styregrupper afskaffet, og it-projekter prioriteres i dag af et udvalg bestående af Lars Mathiesen og to koncerndirektører. Den lille, men beslutningsstærke gruppe mødes 100 gange om året på møder af en halv times varighed. Her sørger Nykredits CIO for, at koncerndirektørerne hele tiden får den nyeste viden om aktuelle projekter og løbende er med til at beslutte, hvor it bevæger sig hen.

Læs hele historien i det trykte magasin CIO (april 2006)
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Alfapeople Nordic A/S
Rådgivning, implementering, udvikling og support af software og it-løsninger indenfor CRM og ERP.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Sådan gør IT bæredygtighed til en god forretning

Presset øges i disse år på virksomheder for at begrænse klimabelastningen. IT og teknologi spiller en nøglerolle i arbejdet, hvilket er emnet for denne konference. Her kan du blive klogere på, hvordan du aktivt arbejder for at kombinere effektiv og lønsom forretningsdrift med en effektiv bæredygtighedsindsats.

20. april 2021 | Læs mere


The Successful Journey to the Cloud

Cloud usage on enterprise level is growing rapidly and for good reason. With the flexibility and scalability offered by cloud, businesses and organizations can harness new technologies, increase resiliency and adapt to changing demands at an unprecedented level. In this webinar we address some of the important issues to consider when embarking on your cloud adoption journey.

21. april 2021 | Læs mere


IT Security 2021

Strategic IT Security 2021 will focus on the never-ending story about security and cyber-defense, and how you can defend your business and your customer’s data and information. Together with several leading experts and digital executives from all over the Nordic countries, this conference seeks to give you the best input to focus even more on cyber security in the future.

22. april 2021 | Læs mere


Premium
Efter vanskeligt år jagter aarhusianske Mjølner nu tocifrede vækstrater: Vil for alvor indtage Sjælland - her er planen
Interview: Efter et corona-plaget år er aarhusianske Mjølner Informatics nu klar til at trykke på speederen. Topchef Brian Gottorp Jeppesen forventer tocifrede vækstrater, der især skal hentes fra det sjællandske marked. Se hans plan for 2021 her.
Computerworld
Næste uge går det løs: Apple inviterer til event på utraditionel vis
Apples store event i næste uge blev afsløret af Siri før tid. Få overblik over, hvad Apple ventes af løfte sløret for.
CIO
Har du rost din mellemleder i dag? Snart er de uddøde - og det er et tab
Computerworld mener: Mellemledere lever livet farligt: Topledelsen får konstant ideer med skiftende hold i virkeligheden, og moden går mod flade agile organisationer. Men mellemlederen er en overset hverdagens helt med et kæmpe ansvar. Her er min hyldest til den ofte latterliggjorte mellemleder.
Job & Karriere
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
"Vi var nødt til at sige til dem, at I er nødt til at sende ham hjem nu, for han begynder at knække"
White paper
Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi
Evnen til at tilpasse sig en verden i konstant forandring bliver afgørende for virksomhedens mulighed for at vækste i fremtiden. Ét af de finansielle håndtag du kan skrue på, er en hel eller delvis outsourcing af it-driften. I e-bogen ”Kunsten at navigere i en tilpasningsøkonomi” får du viden om, hvordan din virksomhed kan bruge tilpasningsøkonomi til at håndtere fremtidens krav til it. Vi spørger blandt andet: - Kan din virksomhed skalere og tilpasse sin digitale kapacitet og økonomi? - Har dine kunder tillid til, at du har de skarpeste it-løsninger? - Ville I kunne styrke forretningen ved at give jeres it mere fokus? - Kan I få øget funktionalitet til samme pris? Vi fokuserer på risiko, økonomi, fokus og valg af it-partner, som er fire opmærksomhedspunkter du skal have styr på for at lykkes med at tilpasse virksomheden til at modstå forandringerne i verden.