Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

USA på indkøb efter petaflop-supercomputere

USA's regering investerer et større milliardbeløb i konstruktionen af en række supercomputere med en regnekraft på over én petaflop.

Den amerikanske regering er begyndt at finde det store kreditkort frem til at købe en række supercomputere, der vil give de nuværende regnemonstre baghjul.

Indkøbslisten omfatter nemlig mindst tre nye supercomputere, der skal bryde petaflop-grænsen.

Det vil sige systemer, der er i stand til at foretage mere end én billiard eller én million milliarder kommatalsoperationer pr. sekund.

Den største supercomputer i dag er det amerikanske energiministeriums BlueGene/L, der er bygget af IBM og i tests har leveret 367 teraflops.

BlueGene/L er mere end tre gange så kraftig som nummer to på listen, der står hos IBM selv.

Petaflop fra Cray

Det amerikanske energiminsterium bestilte tidligere på måneden en petaflop-supercomputer hos specialisten Cray til en værdi af omkring 1,2 milliarder kroner.

Samtidig har National Science Foundation, der bestyres af den amerikanske regering, sendt et tilsvarende system i udbud.

Som om det ikke var petaflops nok, er Pentagons forskningsfond DARPA ligeledes på udkig efter to leverandører til petaflop-supercomputere, som vil blive udvalgt blandt IBM, Cray og Sun Microsystems.

DARPA's bestilling er næste fase i et projekt, der har til formål at udvikle nye og mere økonomiske supercomputere.

Klyngecomputere bygget op af almindelige billige servere er en måde at bygge forholdsvis kraftige systemer, der dog ikke kan måle sig med de nyeste specialiserede systemer.

Kraftig strømsluger

Et af problemerne med de nye kraftige supercomputere er strømforbruget, der kan løbe op i adskillige megawatt.

IBM håber imidlertid på, at den næste generation af Blue Gene vil kunne nå petaflop-grænsen uden at øge energiforbruget med mere end 10 til 15 procent.

Et andet problem er storage og hukommelse til systemerne, som bliver en stadigt voksende del af udgifterne til etableringen af en supercomputer, fordi de kraftigere systemer kan håndtere mere data.

- Det er begyndt at sluge en stor bid af de samlede omkostninger til systemet, siger Dave Turek, chef for IBM's afdeling for supercomputere.

Den nuværende top tre for supercomputere domineres af IBM-systemer, men bestillingerne af de nye petaflop-systemer kan betyde, at IBM's chips må slås om dominansen med blandt andre AMD, da Cray vil bygge deres system omkring AMD's processorer.

De nye systemer er planlagt til at stå klar mellem 2008 og 2011.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere