ITEK: Regeringen bør tage ansvar for it-Danmark

Udviklingen af it-Danmark er ikke blevet styret ordentligt af Den Digitale Taskforce og regeringen, mener ITEK under Dansk Industri. Nu skal regeringen frem i skoene, lyder det.

ITEK under Dansk Industri retter skarp kritik mod Den Digitale Taskforce, som ITEK-direktør Tom Togsverd ikke mener har levet op til forventningerne i arbejdet med at stimulere den offentlige sektors it-udvikling.

- Det var vores forventning, at Den Digitale Taskforce ville styrke udviklingen mere, end den har gjort. Det er mere blevet en slags koordinations-organ end et ledelses-organ, siger Tom Togsverd.

Kritikken kommer, efter Computerworld i sidste uge kunne dokumentere, at den offentlige sektor i Danmark har særdeles svært ved at udnytte mulighederne i it og digitalisering.

Ingen beslutninger

Tom Togsverd mener, at Den Digitale Taskforce bedriver "soft management".

- Der bliver ikke taget nogle egentlige beslutninger, siger han.

Lars Frelle-Petersen, kontorchef i Den Digitale Taskforce, mener, at Tom Togsverds kritik rammer forkert.

- Vi har forskellige forummer til forskellige beslutninger. Skal vi træffe vidtgående beslutninger, så er det en politikerne, som skal gøre det, siger Lars Frelle-Petersen.

Han mener, at Den Digitale Taskforce har opnået gode resultater gennem koordinering.

- Den konstruktion viser, at vi kan nå rigtig langt gennem enighed og ved at finde nogle fælles projekter, siger han.

Regeringen skal mere frem

På bagrund af kritikken mener ITEK imidlertid, at regeringen - der står bag Den Digitale Taskforce - bør komme mere frem i skoene.

Blandt andet bør finansminister Thor Pedersen (V) gå forrest i udviklingen, mens sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen (V) bør vise et godt eksempel med en samlet plan for de elektroniske patientjournaler, når der senere kommer et udspil fra ministeren, lyder det.

Kravet om større beslutsomhed fra centralt hold får delvis opbakning fra Jacob Primault, afdelingschef i Dansk IT.

Han mener, at det ikke nødvendigvis er påkrævet med en centralisering af beslutningerne, men snarere fælles målsætninger på tværs af de berørte myndigheder.

- Der er nogle områder, hvor der skal opbygges et fælles forpligtende samarbejde. Det er der i høj grad brug for, siger han

Jacob Primault mener, at det er helt centralt, at alle offentlige it-løsninger bliver mere borgerrettede.

- Politikerne skal være med til at fjerne de barrierer, som vi allerede kender, siger Jacob Primault.

Han peger på tre barrierer, nemlig siloopdelte strukturer i administrationen, dårlig sammenhæng mellem, hvilken afdeling, som gennemfører digitalisering og hvem der mærker fordelene og endelig manglende innovation i det offentlige.

Mangler vilje til at tage ansvar

Tom Togsverd fra ITEK fokuserer på politikernes manglende vilje til at involvere sig i it-udviklingen, når han skal pege på de dybere årsager til den manglende it-succes.

- Det er et spørgsmål om viljen til at tage ansvar, siger Tom Togsverd med henvisning til de store kuldsejlede it-projekter, der tidligere har givet de ansvarlige politikere dybe ridser i lakken.

Går i den rigtige retning

IT-Branchens administrerende direktør Jakob Lyngsø er ikke så skeptisk i vurderingen af situationen.

På trods af resultaterne fra undersøgelsen ”Public Digital Governance 2006” mener Jakob Lyngsø, at udviklingen af de offentlige it- og digitaliseringsløsninger helt klart går i den rigtige retning.

Han mener, at den bedste måde at fremme forståelsen af it som et forretningsværktøj er ved at fremme de gode eksempler.

- Vi kan ikke tvinge noget ned i halsen på nogen. Det handler om at inspirere topledelsen til at fokusere på det her, og det er urimeligt, hvis man ikke kan inspirere ledelsen på nuværende tidspunkt, siger Jakob Lyngsø, der mener, at der er masser af gode erfaringer at trække på.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere