HP, etik & privatdetektiver

Bestyrelsesskandalen i HP bliver bare ved og ved. Senest har topfolk i selskabet stået skoleret i den amerikanske kongres. Men det hele er ikke bare ufrivillig komik, for sagen rummer også en vigtig lære for selskaber og deres bestyrelser.

ComputerViews: Sagen, der har udfoldet sig som et John Grisham-filmmanuskript, handler om et magtopgør i en bestyrelse, hvor bestyrelsesformanden Patricia Dunn hyrede privatdetektiver til at finde frem til, hvem det var, der lækkede følsomme oplysninger til omverden i forbindelse med dronningemordet på HP’s daværende topchef, Carly Fiorina.

Jagten på den formastelige er foregået uden smålig skelen til hverken etik eller lovgivning.

Privatdetektiver har skygget bestyrelses-medlemmer, aflyttet deres telefoner og hacket computere – ikke kun internt i HP, men også eksternt. Blandt andet har privatdetektiverne forsøgt at installere spyware på computerne hos flere journalister på CNET, der var hovedleverandør af historierne om bestyrelsesopgøret.

Såvel FBI som det amerikanske finanstilsyn og statsadvokaten i Californien har indledt hver deres undersøgelser af sagen, så de reelle forhold kommer givetvis for dagens lys – formentlig i form af alle slibrige detaljer og spektakulært foldet ud i offentligheden.

Hvilket bringer os til læren af HP-sagen.

Den første lære er, at jo mere ekstreme metoder en ledelse bruger, jo mere ekstrem risikerer image-skaderne at blive for et selskab. En række amerikanske it-chefer har allerede reageret ved at erstatte HP-udstyr med Dell i protest mod den virksomhedskultur, skandalen afdækker. Det er ærgerlige, unødvendige og demotiverende tab.

Den anden lære er, at etik ikke kan udliciteres. Der må ikke herske tvivl om, at bestyrelsesformanden har det fulde ansvar for, at virksomhedens standarder til enhver tid bliver respekteret i en undersøgelse om uregelmæssigheder, som i HPs tilfælde.

Mark Hurd, HPs nye topchef, har nu bedt en tidligere statsadvokat om at formulere en løsning, så ”denne slags aldrig kan ske igen i HP”. Vi kan håbe på, at dette arbejde i HP leverer et stærkt eksempel til efterfølgelse for andre etisk hæmmede ledelser, så læren fra HP tjener et fornuftigt formål.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
EG Danmark A/S
Udvikling, salg, implementering og support af software og it-løsninger til ERP, CRM, BA, BI, e-handel og portaler. Infrastrukturløsninger og hardware. Fokus på brancheløsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere