Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Debitel-salg kan betyde færre udbydere

Et salg af Debitel Danmark kan betyde færre spillere på det danske mobilmarked. Alligevel kan konkurrencen blive intensiveret, fordi både TDC og Sonofon har udsigt til at miste de penge, som de tjener på, at Debitel lejer sig ind på deres net.

Det vil kunne betyde færre spillere på det danske mobilmarked, hvis den svenske kapitalfond Permira får held med at sælge Debitel Danmark for omkring 1,2 milliarder kroner.

Uanset hvem køberen bliver, mener iagtagere, at der er en god sandsynlighed for, at køberen vil integrere Debitel i den eksisterende forretning, og at der på den måde bliver en udbyder mindre på det danske marked.

- Det er jo velkendt i denne branche, at det er kunderne, man køber. Køberne laver en analyse af, hvem kunderne er, og af hvor meget de snakker, og så er alt det andet sådan set lidt ligegyldigt, siger Torben Rune fra analysehuset Netplan.

Angiveligt er både TeliaSonera, der ejer Telia, og Telenor, der ejer Sonofon, interesserede i at købe Debitel, som i dag ejes af kapitalfonden Permira.

Er set før

Torben Rune mener, at det er oplagt, at den kommende ejer vil forsøge at bruge de godt 265.000 mobilabonnenter, som Debitel har, til at styrke sin hovedforretning.

- Man kan drage paralleller helt tilbage til det, der skete med CBB og Telmore. De opstod ligesom Debitel som lavprisalternativer og virtuelle operatører uden eget net, og nu er de begge er blevet indlemmet i grundleverandørens selskab, siger Torben Rune.

Den analyse finder man også hos Brian Troelsen, der er teleanalytiker hos IDC.

- Tendensen går mod et marked, hvor de gamle teleselskaber opsluger de andre, siger han.

Faldende resultater

Debitel Danmark har haft faldende resultater i de seneste tre år, selv om omsætningen er steget.

Sidste år tjente Debitel med omkring 200 ansatte otte millioner kroner efter skat, men selv om virksomheden giver overskud, vil den med en markedsandel på 4,7 procent få svært ved at overleve som selvstændig.

- Detet lidt svært at se, at det skulle blive en vanvittig god forretning på sigt med den størrelse, som Debitel har.
Abonnenterne søger hele tiden mod de laveste priser, og det gør, at et selskab som Debitel kommer under pres, siger Brian Troelsen, der er teleanalytiker hos IDC.

Også Torben Rune fra Netplan peger på, at Debitel er presset af den generelle udvikling på telemarkedet.

- Flere og flere danskere begynder at få firmabetalte mobiltelefoner, hvor man også har brug for mere komplekse ydelser som mobil datakommunikation og integration til e-mail og kalender. Og der kommer et selskab som Debitel nok lidt til kort, siger Torben Rune.

Kan miste lejeindtægter

Selv om der dermed er udsigt til færre udbydere på det danske marked, kan konkurrencen godt vise sig at blive intensiveret.

Et salg af Debitel kan nemlig ramme både TDC og Sonofon, da de i dag begge tjener på, at Debitel lejer sig ind på deres net.

TDC vil selv få svært ved at købe Debitel på grund af konkurrence-reglerne, mens Telenor nævnes som en mulig køber i Berlingske Tidende.

Den mest oplagte køber er Telia, der ikke allerede selv har et lavprisselskab som TDCs Telmore og Sonofons CBB Mobil.

Debitels administrerende direktør, Per Lyngbak Nielsen, har ikke ønsket at kommentere sagen overfor Computerworld, ligesom han heller ikke vil af- eller bekræfte rygterne om et forestående salg.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Targit A/S
Udvikling og salg af software til business intelligence.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere