Medarbejder sagsøger IBM for jobkarteller

En IBM-ansat trækker sin arbejdsgiver i retten, fordi IBM via en hemmelig jobkartel-aftale har forhindret ham i at få job hos andre virksomheder. Flere IBM-ansatte kan være på vej med lignende krav.

IBM-sikkerhedskonsulenten Claus Bobjerg Juul trækker sin arbejdsgiver i retten med krav om en løn-kompensation på 180.000 kroner.

Det sker, fordi han er stærkt utilfreds med, at IBM via en hemmelig jobkartel-aftale har forhindret ham i at skifte job uden hans vidende.

Der bliver tale om en prøvesag, hvor fagforeningen Prosa med ansættelsesbevisloven i hånden vil have afklaret, om jobkartel-aftalerne er lovlige. Det mener fagforeningen ikke.

Ifølge Prosa står andre IBM-ansatte på spring til at følge trop, så retssagen kan komme til at omfatte erstatningskrav fra en stribe medarbejdere.

– Vi har i denne uge hørt fra endnu en person, der overvejer at lægge sag an, siger leder af Prosas juridiske afdeling, Hanne Lykke Jespersen.

Møder for IBM-ansatte
Det ulmende oprør kan desuden for alvor tage fart, når Prosa i nærmeste fremtid vil holde medlemsmøder for IBM-ansatte, hvor medarbejderne vil blive orienteret om sagen.

Fagforeningen mener, at IBM har overtrådt ansættelsesbevisloven ved ikke at oplyse Claus Bobjerg Juul om de såkaldte non-solicititationsaftaler, der binder ham.

Ansættelsesbevisloven fastslår nemlig, at ansættelseskontrakter skal omtale alle væsentlige vilkår, der har betydning for ansættelsesforholdet.

– Hvis aftaler, der hindrer medarbejderen i at få arbejde andre steder, ikke er væsentlige, så ved jeg snart ikke, hvad der er væsentligt, siger Hanne Lykke Jespersen.

Normalt gives ikke højere erstatning end 10.000 kroner for en overtrædelse af ansættelsesbevisloven, men loven giver i særlige grove tilfælde mulighed for enstørre erstatning.

Og det går Prosa og Claus Bobjerg altså efter med et krav om et halvt års løn i erstatning. Det svarer til 180.000 kroner.

Professor: Elegant træk
Professor i erhvervsret på Handelshøjskolen i Århus, Ole Hasselbalch, kalder sagsanlægget for "elegant."

– Juridisk set er det både kreativt og elegant at køre sagen i forhold til ansættelsesbevisloven, vurderer han.

Prosa vil som bevis blandt andet fremføre Computerworlds afsløring i sidste uge af den hemmelige jobkartel-aftale mellem A.P. Møller - Mærsk og IBM, som ingen af de to virksomheders mange tusinder medarbejdere er blevet informeret om.

IBM har allerede modtaget en fax om erstatningskravet, selv om Prosa endnu ikke har afgjort, om sagen skal køre i Københavns Byret eller Sø - og Handelsretten.

Under alle omstændigheder er det ikke sandsynligt, at der falder endelig dom før om flere år.

– Vi vil gå hele vejen. Også til Højesteret, hvis det bliver nødvendigt, siger Hanne Lykke Jespersen.

IBM bekræfter i en kortfattet mail til Computerworld, at selskabet har modtaget et brev fra Prosa, som selskabet nu kigger nærmere på.

- Derudover har vi ingen kommentarer, skriver kommunikations-chef, Marie-Louise Arnfast.

Læs også: IBM-ansat: Derfor trækker jeg IBM i retten

Læs i den trykte udgave af Computerworld fredag: Milliard-regning venter dansk erhvervsliv i kartel-sag.
Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Strategiske it-sikkerhedsdage 2021

God it-sikkerhed er blevet en strategisk disciplin der kombinerer ledelse, adfærd, processer og teknologi. Men hvor lægger du niveauet? Hvad er vigtigt for forretningen og den drift? Hvad er knapt så vigtigt? Hvordan indtænker du it-sikkerheds-indsatsen strategisk? Hvad gør du, når skaden er sket? Bliv klogere på ”Strategiske it-sikkerhedsdage 2021: Trusler, tendenser og værktøjer”.

26. januar 2021 | Læs mere


Fuel your IT with the best-kept secret in IBM

It takes massive computing power to accurately calculate weather forecasts – and to secure that people and businesses are able to access detailed information about whether it is going to rain, shine, storm, or snow. In this seminar, you will have the chance to hear the British Met Office describe how they do exactly that.

28. januar 2021 | Læs mere


Sandheden om Schrems II – erhvervslivets nye Cuba-krise

Konsekvenserne af Schrems II kan meget vel gå hen og blive en af de største udfordringer for danske virksomheder i 2021. Så tjek ind på denne onlinebriefing, hvor den hemmelige Schrems II gæst, ComplyCloud og Datatilsynet giver dig indsigt i, hvad dommen i virkeligheden handler om, og hvilke menneskelige hensyn der ligger bag.

29. januar 2021 | Læs mere


Premium
Test: Dette smartwatch er som skabt til at krydse Gobi-ørkenen – men det fungerer også fint herhjemme
Garmin Instinct Solar er et af de første smart-ure, som slet ikke behøver at blive opladet – det har sin fordele og naturligvis også sine begrænsinger.
Computerworld
Biden sender skjult besked til kode-folket: "Hvis du læser dette, har vi brug for din hjælp”
En stående invitation er blevet opdaget i kildekoden på Det Hvide Hus' hjemmeside. Men den er kun til de eksperter, der selv kan finde den.
CIO
Podcast: Her er seks gode råd om ledelse og digitalisering fra danske top-CIO'er
The Digital Edge: Vi har talt med 17 af Danmarks dygtigste digitale ledere - og samlet deres seks bedste råd om digitalisering og ledelse. Få alle rådene på 26 minutter i denne episode af podcasten The Digital Edge.
White paper
Digital transformation tvinger organisationer til at nå deres digitale mål på nye måder
Allerede for to år siden hævdede nordiske virksomheder, at virksomhedernes konkurrenceevne og sågar overlevelse var afhængig af en vellykket digitalisering. De var klar, fulde af håb og på vej mod det digitale paradis. Hvordan gik det så? Hvor er de nu? For at finde ud af det, interviewede DigiPlex og Norstat 377 forretningsledere og IT-beslutningstagere fra organisationer fordelt over hele Danmark, Sverige og Norge om deres digitaliseringsfremskridt, om hvordan de har håndteret pandemien, og om hvordan IT understøtter eller står i vejen for indfrielsen af deres bæredygtighedsmål. DigiPlex kan nu dele en rapport med resultaterne fra undersøgelsen samt tanker om, hvordan man håndterer dem. De deler også nogle nyttige tips til, hvordan man skaber en pålidelig infrastruktur, der kan tilskynde til og understøtte ambitioner i den digitale økonomi. Læs mere i rapporten Nordic Data Center Trends 2020: Riding out the Storm.