IBM-ansat: Derfor trækker jeg IBM i retten

Den 33-årige familiefar Claus Bobjerg Juul kræver 180.000 kroner i erstatning fra sin arbejdsgiver, IBM, for brud på ansættelsesbevisloven. Jobkartel-aftaler er uetiske og umoralske, mener han.

– Det er rent ud sagt noget værre ”crap”, at IBM, min arbejdsgiver, indgår sådan nogle hemmelige aftaler, fortæller 33-årige Claus Bobjerg Juul.

Han har en fortid i WM-data, men arbejder i dag som sikkerhedskonsulent hos IBM SDC, det tidligere DM Data.

Han står bag det krav om erstatning, som IBM netop har modtaget. Bag sig har han it-fagforbundet Prosa.

Da Claus Bobjerg Juul fandt ud af, at IBM havde indgået jobkartel-aftaler, tog han fat i sin fagforening, Finansforbundet, som stod for den overenskomst, han var underlagt.

Burde stå i kontrakt

Men forbundet ville ikke røre ved sagen. Det ville derimod Prosa, hvor han også er medlem.

– Aftalerne er væsentlige ting, som burde fremgå af min kontrakt, siger Claus Bobjerg Juul.

Han kræver erstatning på grund af ideologiske synspunkter og ikke fordi, at han vil have seks måneders løn.

– Det handler for mig om, at jeg synes, det er noget svineri, at ens arbejdsgiver indgår sådan nogle aftaler. Det strider mod min etik og moral, fortæller han.

Claus Bobjerg Juul, der er nybagt far til en datter på knap seks måneder, er ikke bange for at sætte IBM på anklagebænken, selv om han erkender det usædvanlige i at sagsøge sin arbejdsgiver, mens man stadig arbejder i firmaet.

Frygter ikke fyring

– Jeg er ikke bange for at blive fyret. Det ville måske endda betyde, at jeg slipper ud af de hemmelige aftaler, fordi jeg så ikke længere er ansat nogen steder, uddyber han.

Claus Bobjerg Juul mener, at det nærmest er umuligt for ham at finde job nogen steder, hvis IBM har jobkartel-aftaler med flere af selskabets kunder eller leverandører, fordi selskabet er så stor en spiller på det danske marked.

– Det vender sig nede i maven på mig. For det betyder jo, at jeg er bundet til mit nuværende job resten af mit liv. Det vil være utroligt svært for mig at gå ud at finde en anden stilling, hvis aftalerne dækker meget mere end bare A.P. Møller - Mærsk og IBM. Og det tror jeg, at de gør, siger han.

Kilden til Claus Bobjerg Juuls frustrationer over de hemmelige jobkartel-aftaler går nogle år tilbage.

Mens han var ansat hos WM-data, skrev han en del jobansøgninger til andre virksomheder, men fik stort set ingen respons. Han blev nærmest ignoreret.

– Det var påfaldende, og det irriterede mig ad pommern til, fordi jeg var rigtigt godt kvalificeret i forhold til de stillinger. Og jeg kunne bare ikke forstå, at jeg ikke fik ret mange henvendelser på mine ansøgninger, siger han.

Claus Bobjerg Juul fik derfor nok, da sagen mellem WM-data og NeoProcess blev kendt, og det efterfølgende kom frem, at IBM havde lignende aftaler med både underleverandører og A.P. Møller – Mærsk.

Læs også: Medarbejder trækker IBM i retten for job-karteller

Læs i den trykte udgave af Computerworld fredag: Milliard-regning venter dansk erhvervsliv i kartel-sag.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Also A/S
Salg af serviceydelser inden for logistik, finansiering, fragt og levering, helhedsløsninger, digitale tjenester og individuelle it-løsninger.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere