Mobilbrugere har ikke øget risiko for hjernekræft

De første danskere, der hoppede på mobildillen for 20 år siden, har ikke en øget risiko for at få kræft i hjernen, viser ny undersøgelse, hvor knap en halv million danske mobilabonnenter er blevet fulgt i op til 21 år.

Nul risiko.

Sådan lyder det fra Kræftens Bekæmpelse om, hvorvidt brug af mobiltelefonen giver øget risiko for kræft i hjernen.

Det sker på baggrund af en stor undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse, hvor forskere har fulgt 420.095 danskere med et mobilabonnement og undersøgt, om de har en øget risiko for kræft sammenlignet med den øvrige befolkning.

Forskerne har især fokuseret på kræft i hjernen, men de har også set på forekomsten af andre kræftsygdomme, og konklusionen er klar.

Mobilabonnenter har ikke en højere forekomst af kræft sammenlignet med danskerne generelt.

Det gælder også de mobilbrugere, der har haft et mobilabonnement i mere end 10 år.

- Faktisk så vi, at de danskere, der havde haft et mobilabonnement i mere end 10 år, havde lidt færre hjernetumorer, end man skulle forvente. Når det er sagt, skal det nævnes, at disse langtidsbrugere kun udgjorde cirka 10 procent af deltagerne i undersøgelsen, og resultatet er derfor behæftet med en vis usikkerhed, siger Joachim Schüz, der har stået i spidsen for undersøgelsen

Måske alligevel

Undersøgelsen kommer ikke ind på, hvorvidtlangtidsbrugerne af mobiltelefoner vil opleve en øget kræftrisiko senere i livet.

- Men da vi ikke ser nogen tendens til en øget sygdomsrisiko, så forventer jeg ikke, at sygdomsbilledet på længere sigt pludselig skulle vende og give brugerne en højere risiko for eksempelvis kræft i hjernen, siger Joachim Schüz.

På trods af undersøgelsens klare budskab maner Joachim Schüz til forsigtighed.

Undersøgelsen har også sine naturlige begrænsninger og bør derfor ikke overfortolkes.

For eksempel ved forskerne ikke hvilke mobilabonnenter, der havde et lille dagligt forbrug af mobiltelefonen og hvem, der havde et stort dagligt forbrug.

Omvendt ved de heller ikke, hvor mange blandt ikke-abonnenterne, der havde en mobiltelefon, der blot står i en andens navn.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Despec Denmark A/S
Distributør af forbrugsstoffer, printere, it-tilbehør, mobility-tilbehør, ergonomiske produkter, kontor-maskiner og -tilbehør.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere