Microsoft kritiserer IBM for hykleri i formatstrid

Microsoft beskylder konkurrenten IBM for at stå bag en kampagne, der har til formål at forhindre ISO-certificeringen af Office-dokumentformatet. Derved skæv-vrider IBM konkurrencesituationen.

I et åbent brev anklager Microsoft IBM for at modsætte sig standardiseringsprocessen af Open XML og derved begrænse brugernes valgmuligheder.

Samtidig beskyldes IBM for at opfordre offentligheden til kun at benytte det dokumentformat, som IBM foretrækker.

- Det IBM-drevne forsøg på at tvinge ODF-formatet igennem er et forsøg på at begrænse det frie valg, skriver Tom Robertson, chef for interoperabilitet og standarder samt Jean Paoli, chef for XML-arkitektur, der er underskrivere af Microsoft-brevet.

IBM i Danmark ønsker ikke umiddelbart at kommentere sagen, da de ansvarlige på området alle er på vinterferie.

IBM er hykleriske

Microsoft hævder i brevet, at IBM forsøger at presse ODF-formatet igennem via et offentligt mandat, hvilket ifølge Microsoft vil have en negativ effekt for både kunder og markedet.

Et argument, der ellers traditionelt har hørt til hos modstanderne af Open XML.

I et interview med News.com siger Robertson, at IBM er i gang med at organisere en bred kampagne, der helt skal forhindre ISO i et godkende Open XML som en standard.

- Vi ser IBM’s aktiviteter som hykleriske. IBM har længe krævet, at vi benyttede et åbent format, og det har vi nu efterlevet. Men nu sætter IBM så masse ressourcer ind på at blokere for at Open XML bliver standardiseret, siger Robertson.

Microsoft har valgt at offentliggøre brevet for at belyse IBM’s aktiviteter og eksemplificere IBM’s modstand med, at firmaet var den eneste repræsentant, der stemte imod at gøre Open XML til en standard.

- Den 7. december 2006 blev Open XML godkendt som en åben standard af standardiseringsorganisationen Ecma. Med undtagelse af IBM stemte de 21 medlemmer, der skulle godkende formatet, alle for. IBM var ligeledes det eneste firma, som stemte i mod, da Ecma vedtog at Open XML skulle videregives til godkendelse som en ISO-standard, skriver Robertson og Paoli.

- Kampagnen, der begrænser det frie valg bør forhindres, skriver de.

ISO-blåstempling er vigtig

Den internationale standardiseringsorganisation ISO er i gang med at vurdere om Microsofts dokumentformat Office Open XML (OOXML) kan certificeres.

En sådan blåstempling kan være uhyre vigtig for Microsoft, da offentlige institutioner og politikere ofte foretrækker at bruge digitale dokumenter, der bærer ISO-certificeringen, og derved er defineret som en åben standard.

- Jeg ønsker mig, at vi virkelig får sat gang i de åbne standarder i den offentlige sektor. Og vi har jo allerede presset godt på, så nu skal vi bare følge op på det, har Holger K. Nielsen (SF) tidligere udtalt til Copmuterworld.

IBM og andre konkurrenter til Microsoft foretrækker Open Document Format (ODF), der modtog den eftertragtede ISO-certificering sidste år.

ODF vs. Open XML

Fakta omkring OpenOffice-formatet ODF og Open XML er, at Ecma arbejder på få Open XML certificeret som en ISO-standard, mens Open Document Format (ODF) allerede er en officiel ISO-standard under navnet ISO/IEC 26300:2006.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
KEYBALANCE A/S
Udvikling og salg af økonomisystemer samt CRM og MPS. Systemer til blandt andet maskinhandlere, vvs-branchen, vognmænd, låsesmede,handelsvirksomheder

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere