Statens it-investeringer vokser og vokser

Staten bruger penge på it som aldrig før. Politiet, miljøet og BaneDanmark sluger de ekstra mange penge, der endda kan blive til flere, hvis SOA-tankegangen slår igennem hos staten, vurderer en ekspert i det offentliges brug af it.

It-investeringerne i staten vokser støt som en konsekvens af digitaliseringen af samfundet.

Center for Digital Forvaltning (CEDI) har gransket den endelige udgave af finansloven og påpeger, at der er afsat en milliard kroner mere på it-området, end hvad der var fremme ved finanslovforslagene i august 2006.

”Det er afsat i alt 5,2 milliarder kroner årligt til it- og teleanskaffelser. Set over hele finanslovens periode er der omkring en milliard kroner ekstra, som vil blive brugt på politiet, miljøområdet og Banedanmark,” lyder vurderingen fra chefanalytiker hos CEDI, Troels Andersen.

Ny skinnereform

I politiforliget er der blandt andet på it-området afsat 150 millioner kroner til dels at få ordensmagtens sagsbehandlingssystem, Polsag, på plads i 2009.

Derudover er er flere midler end normalt afsat til elektroniske bødeblokke og undervisning i at fange netbaserede it-kriminelle.

På miljøområdet peger Troels Andersen på, at de største udfordringer ligger i at samkøre amternes databaser for både kommuner og staten, der sammen har overtaget ansvaret for miljøet.

”Amterne har haft database-overvågning på mange områder, og de databaser skal nu være tilgængelige for både kommuner og staten. Derudover virker det som om, at den nye miljøportal, miljoportal.dk skal være omdrejningspunktet på dette område,” forklarer han.

Det tredje område, som CEDI vurderer er den sidste store pengesluger af den ekstra milliard, er Banedanmark.

”Der vil komme noget, som man kunne tale om som en skinnereform, når togstrækningerne i landet skal have et gevaldigt løft. Ikke mindst på signalområdet, vil der blive renoveret grundigt i de kommende år,” siger Troels Andersen.

Meget kommer an på udbredelsen af SOA

Troels Andersen peger på, at der i 2006 generelt har været store udbud med hensyn til at op- eller udbygge statslige it-systemer.

”Man kan simpelthen ikke skubbe moderniseringen mere. Der skal gribes ind på en række områder, og det ser rent faktisk også ud til at ske nu,” siger Troels Andersen.

Han pointerer, at omfanget disse it-anskaffelser vil fortsætte i de næste et til to år. Og festen kan fortsætte.

”Meget afhænger også om hele den serviceorienterede arkitektur (SOA)-tankegang, som man eksempelvis har set hos SKAT, slår igennem. Hvis det bliver en stor succes, så vurderer jeg, at der vil komme yderligere bevillinger igennem fra det statslige apparat,” siger Troels Andersen.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Jobindex Media A/S
Salg af telemarketing og research for it-branchen, it-kurser og konferencer

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere