Artikel top billede

It-løsninger skal årligt spare SKAT for 750 mio. kr.

Smarte it-løsninger, der skal komme borgerne til gode, skal spare Skat for op mod 750 millioner kroner om året. Derfor er virksomheden ved at søsætte en en hel stribe it-projekter og tage professionelt hånd om projektstyringen.

It-investeringerne i SKAT ser ud til at lykkes til fulde, efter skattefar i 2004 fik fyldt en ekstra milliard til it-projekter i tegnebogen.

Milliarden kom ovenpå de 100 til 200 millioner kroner, som SKAT allerede årligt punger ud på it-omkostninger.

Målet for virksomheden frem mod 2011 er at nå op på årlige besparelser på 750 millioner kroner i forhold til budgetterne fra 2004. Besparelserne skal hovedsageligt komme fra personalenedskæringer og driftsbesparelser.

"Vores nuværende og kommende it-løsninger skal kunne erstatte en væsentlig del af de 2.700 medarbejdere, som forlader os de kommende år. Det svarer til 25 procent af de ansatte. Derudover letter vores digitale processer en stor del af vores omkostninger, fordi vi simpelthen har bedre systemer nu," siger kontorchef Klaus Østergård Jensen fra SKATs projektkontor.

Nedskæringen i personalet på 25 procent er et krav i finansloven 2007-2010.

Og Klaus Østergård Jensen forklarer, at disse personer skal skæres ved naturlig afgang såsom pension eller jobskifte.

Projektorienteret virksomhed

Klaus Østergård Jensen fortæller, at SKAT har stået i det klassiske dilemma med hensyn til, hvordan vægtningen mellem drift og ny-udvikling skulle finde sted.

"Men vi har taget konsekvensen af, at mange af vore processer kan digitaliseres, og nu sidder der 100 mand og udvikler vores kommende projekter," udtaler han.

Flere projekter på vej

Og der er en del projekter på vej fra SKAT.

Der bliver blandt andet arbejdet på et nyt digitalt udsøgningssystem, der automatisk skal kunne udtage virksomhedernes regnskaber til kontrol frem for den manuelle udvælgelse, der finder sted nu.

Udvælgelsen er blandt andet baseret på selvangivelsen, momsregnskaber og den branche, virksomheden kommer fra.

Dette tiltag betyder, at virksomhederne ikke behøver at sende deres årsregnskaber med selvangivelsen til sommer, når der er skæringsdato for regnskabet 2006.

Derudover arbejder virksomheden på projektet e-indkomst, som går ud på at få månedlige indrapporteringer om danskernes indtægter frem for den ene årlige, som vi kender det nu.

De månedlige indrapporteringer skal sikre et mere detaljeret billede af opgørelserne, og dermed forhindre skattefusk.

Overtager motorregistreringen i 2008

I 2008 overtager SKAT registreringen af motorkøretøjer fra politiet. Og også på dette projekt forventer SKAT at spare det offentlige mange penge.

"Vi kan umiddelbart gøre det 100 millioner kroner billigere end politiet, fordi vi digitaliserer processen," forklarer Klaus Østergård Jensen.

Professionel projektstyring nødvendig

Det har været nødvendigt at styre alle disse projekter professionelt, fordi der sker så meget hos SKAT.

"I starten prøvede vi med regneark. Men nu har vi investeret i et projektstyringsværktøj, der sætter vores arbejdsprocesser i system. Vi arbejder ud fra en projektmodel, hvor vi tager udgangspunkt i en projektbeskrivelse, og hele tiden opdaterer modellen med projektets nuværende status," lyder det fra Klaus Østergård Jensen.

Projektstyringsværktøjet vil blive implementeret i alle SKATs it-projekter fra maj 2007.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Ed A/S
Salg af hard- og software.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere


Datadrevet forretning: Skab enestående kundeoplevelser med viden og data i centrum

Data står i centrum, når du skal styrke kundeoplevelsen – eller det burde det i hvert fald gøre. På denne konference vil du møde eksperter indenfor CX og komme i dybden med, hvordan du sætter data, transparens og viden til at arbejde for dig i din Customer Experience-strategi.

07. maj 2024 | Læs mere


Kunstig Intelligens (AI) Masterclass - fra futuristisk idé til uundværlig ressource

Velkommen til en Masterclass om kunstig Intelligens (AI) og den transformative kraft, som kan tage din organisation og karriere til næste niveau. AI er gået fra at være en futuristisk idé til at blive en uundværlig ressource for virksomheder over hele verden og har allerede sat sit præg på den måde, som vi arbejder på, træffer beslutninger og kommunikerer med vores kunder.

07. maj 2024 | Læs mere