Her er Danmarks fem bedste CIO’er lige nu:Se de fem nominerede til prisen som Årets CIO 2024

Artikel top billede

Haarder: Nye it-uddannelser stiller krav til it-branchen

Reportage: Hvis virksomhederne i it-branchen vil have nye uddannelser, må de også levere praktikpladser. Sådan lød det fra undervisningsminister Bertel Haarder (V) til IT-Branchens årsmøde torsdag aften.

Reportage: Små 300 deltagere på årsmødet i erhvervsorganisationen IT-Branchen fik både pisk og gulerødder af undervisningsminister Bertel Haarder, da han torsdag eftermiddag talte på organisationens årsmøde.

Undervisningsministeren er klar til at skubbe på for at sikre en såkaldt professions bachelor-uddannelse på it-området. '

Men han vil kun gøre det, hvis it-branchen i praksis demonstrerer, at der er brug for uddannelserne ved at levere praktikpladser.

Lever op til visioner

Professions bachelor-uddannelsen vil gøre det muligt at begynde med en af erhvervsuddannelserne og senere kunne fortsætte med en universitetsuddannelse.

Det er en strategi, som lever op til undervisnings-ministerens vision om at undgå blindgyder i uddannelsessektoren ved at udrydde den institutionelle protektionisme og skabe passage mellem for eksempel erhvervs- og universitetsuddannelserne.

IT-Branchen ser til gengæld professions bachelor-uddannelsen som en mulighed for at trække flere unge videre fra fag som datamatiker og webdesigner til kandidatuddannelser på universiteterne.

Klar i løbet af et år

"Vi har en stor opgave i at sikre, at der uddannes nok unge på it-området. Arbejdsgruppe,n der har siddet det sidste år og kigget på problemerne, anbefaler professions bachelor-uddannelsen på it-området, og den skal kunne begynde i løbet af et år," lovede Bertel Haarder.

Men samtidig krævede han, at it-branchen demonstrerer, at der er brug for uddannelsen ved at skaffe de praktikpladser, der skal understøtte professions bacheloren.

Det krav kvitterede foreningens næstformand – administrerende direktør i Microsoft Jørgen Bardenflet - for.

"Vi anerkender, at it-branchen skal tage sin del af arbejdet med praktikpladser for at få systemet til at virke. Det er jo en klassisk problemstilling fra mange andre brancher. Men nu har vi fået en spids på den med kravet om, at vi skal demonstrere behovet for uddannelserne ved at levere praktikpladserne," sagde han,

ITB fyrer op under kedlerne

Jørgen Bardenfleth havde i sin politiske beretning tidligere på dagen endnu engang fyret op under kedlerne for arbejdet med at gøre it-branchen attraktiv for unge mennesker.

Udover den indsats, der allerede er ydet med IT-Natten og Uddanneleskaravanen, søsætter IT-Branchen nu et helt nyt type udvalg kaldet Attraktivitetsudvalget, hvor ikke bare midaldrende mænd fra foreningen men også repræsentanter fra relevante studier, ungdomsgrupper og lignende, skal være til at skubbe på arbejdet.

Det bliver chefkonsulent Mette Lundberg fra IT-Branchen, der skal kickstarter udvalget.

Og hun er klar til at søsætte projektet i starten af maj, så Attraktivitetsudvalget kan være i fuld gang inden sommerferien.

Brug for flere hænder

Og der er brug for flere hænder.

Den danske it-branche er ifølge Jørgen Bardenfleth fortsat i god vækst.

I 2006 var it-væksten i Danmark på fem procent. Og IT-Branchen oplevede en medlemstilgang på 126 virksomheder til 402 medlemmer.

Til gengæld ser branchens næstformand fortsat store udfordringer i at få it-kompetencer gjort til en integreret del af uddannelsessystemet – ikke mindst folkeskolen.

Og selv om undervisningsminister Bertel Haarder anerkendte kritikken, så gjorde han det også klart, at folkeskolen i dag er klar til at gennemføre en stille revolution i digital læring.

Stille revolution i gang

"Fra 1992 til 2006 er vi gået fra en pc for hver 60 elever i folkeskolen til en pc for hver fem elever. Og de har internetforbindelse. Samtidig har vi en national materialeplatform, som i år skal dække alle uddannelser. Nu er vi nået et punkt, hvor vi kan begynde at arbejde systematisk med undervisning via computeren. Det er en stille revolution men en temmelig voldsom revolution, der kommer nu," sagde Bertel Haarder.

"Vi skal absolut ikke hvile på laurbærene i Danmark. Vi skal bruge efteruddannelsesmidler på at gøre lærerne bedre til it – også de ældre. Vi skal justere prøverne, så de også passer til den digitale virkelighed og vi skal fremtidsrette og forfine anvendelsen af teknologi i den danske undervisningssektor," sagde han.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TIETOEVRY DENMARK A/S
Udvikler, sælger og implementerer software til ESDH, CRM og portaler. Fokus på detailhandel, bygge- og anlæg, energi og finans.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere


ERP-trends 2024

Bliv derfor inspireret til, hvordan du kan optimere dine systemer og processer når af nogle af de fremmeste eksperter på ERP-markedet dele deres iagttagelser af det aktuelle marked og vurderinger af, hvad vi har i vente de kommende 3-5 år. Vi sætter også fokus på, hvordan udviklingen kommer til at påvirke din organisation, hvordan du bedst forbereder og planlægger ERP-indsatsen og om, hvilke faldgruber du skal være opmærksom på.

02. maj 2024 | Læs mere