Svenskerne udskyder lov om internet-overvågning

De svenske socialdemokrater afviser et lovforslag, der vil give den svenske efterretningstjeneste mulighed for at aflytte og overvåge al kommunikation på internettet.

De svenske socialdemokrater stemmer nej til et lovforslag, der sigter mod at autorisere omfattende overvågning af e-mail og andre web-baserede kommunikationsformer.

Reelt set betyder det kun, at lovforslaget udsættes og ikke, at det tages permanent af bordet.

Socialdemokraterne er i opposition i det svenske folketing og kan i virkeligheden kun udsætte afstemningen om forslaget i et år.

Socialdemokraterne bliver støttet af De Grønne og Venstrepartiet

Al net-kommunikation
Loven vil i givet fald give Försvarets Radioanstalt (FRA) ret til at afkryptere al kommunikation på nettet, der krydser den svenske grænse.

Indtil for nyligt, var FRA et ret ukendt offentligt bureau, der lyttede til militære og diplomatiske radio-kommunikation fra hele verden.

Fra FRAs synsvinkel er internetovervågning en naturlig udvidelse af bureauets traditionelle arbejdsområde.

Bureauet insisterer på, at ”de slemme”, uanset om de er terrorister, spioner, politikere eller almindelige kriminelle, ikke bruger radio mere, men internettet i stedet.

Selv om talsmænd fra FRA har gjort, hvad de kunn,e for at overbevise den svenske befolkning om, at bureauet ingen interesse har i at læse private e-mails, har lovforslaget skabt tumult.

Kronikker og læserbreve fra hele det politiske spektrum udnævner lovforslaget til en overtrædelse af privatlivets fred.

Selvom initiativtageren til lovforslaget, Mikael Odenberg fra Moderaterne, kan regne med de fleste, hvis ikke alle regeringens medlemmer, er der en udbredt utilpashed omkring emnet

Risiko for misbrug
"Der er en helt åbenlys fare for misbrug af oplysninger,” siger Allan Widman fra Folkpartiet, som sidder i regering.

"Det her handler ikke kun om at tilpasse sig ny teknologi. E-mail er vor tids breve, så det favner bredere,” siger han.

Peter Eriksson fra De Grønne, som ikke er i regering siger:

"Vil vi virkelig gerne leve i et land, hvor staten har ubegrænset ret til at overvåge alt hvad vi foretager os? Kan vi stole på regeringen? Erfaring har lært os ikke at stole blindt på nogen.”

Kritikerne frygter at de informationer FRA indsamler ikke kun vil blive brugt af det svenske militær og diplomater, men at fortrolige oplysninger om svenske borgere kan sive ud til udenlandske efterretnings-tjenester.

"Vi kan ikke trække det her ned over de svenske borgere,” lød det fra Thomas Bodström, da han offentliggjorde, at han ville stemme imod lovforslaget.

"Loven forsømmer den universelle ret til at blive stillet for en dommer. Forsvarsministeren siger at der ikke bliver nogen praktiske forandringer, men han narrer ikke mig."

Lovforslaget er ikke dødt.

En parlamentarisk komite vil forsøge at udarbejde et kompromis der er spiseligt for majoriteten.

Hvis man skal dømme ud fra den ballade der har været i medierne og på svenske blogs, er det ene år oppositionen kan udsætte lovforslaget nok ikke nok til at køle gemytterne.

Oversat af Ditte Thøgersen


Ytringer på debatten er afsenders eget ansvar - læs debatreglerne
Indlæser debat...


Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
TDCH A/S
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Digital HowTo: Sikkerhedstrusler

Under corona-krisen er antallet af cybertrusler steget med 33 procent. Det er særligt phishing-angreb, som oversvømmer mange virksomheder i de her dage. Corona-virussen har skabt en ny mulighed for at lokke uopmærksomme internetbrugere til at klikke på inficerede links. Nogle virksomheder oplever at op mod halvdelen e-mails, der sendes til dem, kommer fra it-kriminelle.

19. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: ERP – få optimal udnyttelse af dine store mængder af værdifulde data i den digitale transformation

Få indblik i, hvordan alle virksomheder kan optimere deres kritiske processer og hvordan du realiserer det uforløste potentiale gennem denne procesoptimering. Du får indsigt i forretnings-processer, digital værdiskabelse og teknologi, der har hjulpet mange virksomheder på vej med deres digitale transformation.

20. august 2020 | Læs mere


Digital HowTo: Fremtidens It service management - optimer dit setup med de nyeste teknologier

Det er vigtigere end nogensinde at have styr på kerneopgaverne i virksomhedens it-drift. Fra monitorering af systemerne til udrulning af applikationer, håndtering af service desken og alle udfordringerne med it-sikkerheden. Kom og bliv klogere på mulighederne for automatisering og optimering med ITSM og den nyeste robotteknologi.

21. august 2020 | Læs mere


Premium
Cloud-teknologi sikrede dronningens corona-tale - men DRs CIO Mikkel Müller er slet ikke færdig med cloud endnu
Uden cloud og den rette cloud-strategi havde DR ikke haft samme muligheder eller nye digitale produkter. Det fortæller CIO Mikkel Müller til Computerworld - hvor han også uddyber hvordan han ser resten af it-landskabet bevæge sig mod cloud og hvordan udviklere efterspørger de moderne værktøjer.
Job & Karriere
På jagt efter et it-job i Jylland? Her er 10 stillinger fra Aabenraa til Aalborg, der ledige netop nu
Vi har fundet en række spændende stillinger til dig, der jagter et it-job. Her kan du vælge og vrage mellem ledige stillinger lige fra Aabenraa til Aalborg.
White paper
Få arkitekturen på plads uden omfattende specialtilpasninger eller kodefærdigheder
I dette whitepaper får du en indsigt i KMDs WorkZone informationsplatform til private og offentlige virksomheder. Med WorkZone kan du modellere din specialiserede forretningsunderstøttelse entitet for entitet, opgave for opgave, proces for proces, så informationsarkitekturen flugter meget præcist med krav og ønsker. Og fordi KMD WorkZone er baseret på standardkomponenter og bliver driftet af KMD, er der altid styr på sikkerhed, governance og compliance. Dette whitepaper beskriver, hvordan KMD WorkZone fungerer som navet i en samlet informationsarkitektur på tværs af systemlandskabet og de enkelte fagløsninger. KMD WorkZone til understøttelse af eksempelvis Case Management, Records Management, Content Management, Contract Lifecycle Management og en række andre datadiscipliner uden behov for omfattende analyse, modellering eller konfigurationsprojekter.