Artikel top billede

Den digitale signatur gøres mere mobil

Den digitale signatur skal gøres uafhængig af den nøgle, der i dag skal installeres på computeren samt mere kompatibel med open source-produkter.

It-arkitekturkonference 2007: Den digitale signatur skal gøres mere mobil, lyder udmeldingen på IT- og Telestyrelsens årlige konference i Århus.

I øjeblikket kræver signaturen, at man har en signaturnøgle installeret på sin computer, men det skal nu være slut.

Signaturen skal nemlig distribueres på et såkaldt cd-kort.

Et cd-kort er en lille cd-skive, der har fået skåret hjørnerne af så den til forveksling minder om et kreditkort.

Nøglenummer

Cd-nøglen kommer til at indeholde et nøglenummer, et certifikat samt den nødvendige krypteringsalgoritme.

Med cd-nøglen i hånden eller rettere sagt i computerens cd-drev kan man benytte den digitale signatur fra alle maskiner uden, der er installeret en nøgle.

Skiven virker dog kun, hvis man benytter websider, der understøtter OpenSign-teknologien, hvilket i øjeblikket er et fåtal. OpenSign er en Java-applet, der benyttes til verificering.

Cd-nøglen er et af de få nye tiltag som chefkonsulent i IT- og Telestyrelsen Palle H. Sørensen, der har været med i arbejdet med den digitale signatur helt fra begyndelsen, luftede på styrelsens stort anlagte it-infrastrukturmesse.

Piloterne fra Holbæk

Holbæk Kommune indledte ved årsskiftet et forsøg med den lille borgeridentifikations-cd.

Alle 50.000 borgere i kommunen får nemlig tilsendt et cd-kort i løbet af dette år.

På nuværende tidspunkt er 16.000 enheder blevet sendt af sted.

Cd-kortet giver naturligvis adgang til de funktioner som eksempelvis Skat eller E-boks tilbyder, samt til en række lokale tjenester, der er forbeholdt borgerne i Holbæk.

Forsøget koster kommunen 1,4 millioner kroner. Kommunen har beregnet, at hvis hver borger benytter nøglen blot to gange, vil investeringen tjene sig hjem.

Bedre venskab med Firefox

Samtidig styrelsen ved at være nået til vejs ende med et fire år langt arbejde, der skal gøre den digitale signatur mere kompatibel med andre platforme end Microsofts.

Inden for kort tid vil der således komme bedre understøttelse for eksempelvis Firefox-browseren, oplyste Palle H. Sørensen.

Der er i øjeblikket omkring 780.000 nøgler til den digitale signatur på de danske computere, hvilket svarer til, at cirka 20 procent af befolkningen mellem 18 og 65 har én.

IT- og Telestyrelsen har dog ingen konkrete tal på, hvor meget de mange signaturer benyttes.

Der er desuden udstedt 5.500 virksomhedscertifikater.

Den digitale signatur kan benyttes hos cirka 30 private - og 400 offentlige institutioner samt et ukendt antal butikker.

Palle H. Sørensen kunne eksempelvis oplyse, at det er muligt at bestille tid til en klipning hos 340 forskellige frisører med sin digitale signatur.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Fiftytwo A/S
Konsulentydelser og branchespecifikke softwareløsninger til retail, e-Commerce, leasing og mediebranchen.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
EA Excellence Day

Hvad er det, der gør it-arkitektens rolle så vigtig? Og hvad er det for udfordringer inden for områder som cloud, netværk og datacentre, som fylder hos nogle af landets bedste it-arkitekter lige nu? Det kan du her høre mere om og blive inspireret af på denne konference, hvor du også får lejlighed til at drøfte dette med ligesindede.

23. april 2024 | Læs mere


AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere