Artikel top billede

Mere en gimmick end en videnskabelig undersøgelse, lyder det fra direktør i Dansk IT, Tony Franke, om Dansk ITs it-kompetence-test.

Hvad rager ASCII egentlig it-Danmark, Dansk IT?

Fem skarpe: Siger Dansk IT's it-kompetencetest overhovedet noget om danskernes it-færdigheder? Hvorfor skal man vide noget om Excel og ASCII-koden? Direktør Tony Franke giver fem skarpe svar på fem skarpe spørgsmål.

"Tony Franke, i Dansk ITs test af danskernes it-færdigheder spørger I blandt andet om, hvordan man bedst afleverer en præsentation i et stort rum med dårlig akustik. Hvad siger sådan et spørgsmål om danskernes it-færdigheder?"

"Man kan ikke nødvendigvis hive et enkelt spørgsmål ud og så generalisere derud fra på hele testforløbet.

Selve spørgsmålet er ikke programspecifikt, men har til hensigt at henlede opmærksomheden på det at skabe en præsentation, der tager hensyn til de ”miljømæssige” faktorer, herunder rummets indretning og akustik, præsentationens læselighed og publikums forudsætninger for at modtage budskabet."

"I 12 af testens 36 spørgsmål bliver der taget udgangspunkt i eller spurgt direkte til en funktion i et Microsoft-program. Hvorfor mener I, at man kan måle på danskernes it-færdigheder ved at teste på én leverandørs produkter?"

"Jeg kan godt se, at hvis det her kunne bruges til noget mere videnskabeligt, så skulle man selvfølgelig kunne vælge det tekstbehandlingsprogram, man arbejder med til daglig. Men det har ikke været målet.

Det her er ikke nogen videnskabelig undersøgelse men en gimmick, vi stiller til rådighed. Og så er det altså 96 procent, der bruger Microsofts produkter.

Men når vi laver vores egentlige certificeringsprodukter, pc-kørekort og så videre, så findes de selvfølgelig til andet end Microsoft-produkter."

"Et spørgsmål lyder: "Hvad dækker begrebet en ergonomisk arbejdsplads over?" Hvilken betydning har det for danskernes it-færdigheder?"

"At vide hvordan en ergonomisk korrekt arbejdsplads ser ud, er ikke som sådan en it-færdighed, men en forudsætning for ikke at blive syg og nedslidt i forbindelse med at bruge sine it-færdigheder.

Derfor er det efter vores mening også vigtigt at have med i en test, der tager temperaturen på almindelige menneskers brede it-kompetencer."

"I testens sidste spørgsmål efterlyses tegnet/symbolet bag ASCII-koden 81. Er det nødvendigt at have viden om en tegnsætsstandard fra 1963 i 2007?"

"Det er taget med til dem, der er historisk interessede eller synes, at de andre spørgsmål har været lidt for nemme.

Det her spørgsmål er et gimmick-spørgsmål, og det er også derfor, det er det sidste.

Det er klart på kanten, men vi har taget det med for dem, der måtte synes, at det andet havde været lidt for brugerorienteret."

"Testen indeholder kun to spørgsmål om internettet. Er internettet ikke vigtigere end ASCII-kode, det binære talsystem og social engineering?"

"Internettet er utrolig vigtigt, men der er også mange af de andre ting, der er vigtige, når vi ser på de kompetencer, der efterspørges på arbejdspladsen.

Hvis testen skulle bruges til noget autoritativt, så havde vægtningen måske været anderledes.

Men vi har hele tiden haft i baghovedet, at det her er noget uvidenskabeligt, der skal give et fingerpeg, og vi har følt, at det var relevant også at få plads til et mere nørdet spørgsmål som for eksempel det med ASCII-koden."




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Konica Minolta Business Solutions Denmark A/S
Salg af kopimaskiner, digitale produktionssystemer og it-services.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
AI Business Excellence Day – sådan folder du mulighederne ud

Mange danske virksomheder har eksperimenteret med AI-projekter af begrænset omfang, men kun de færreste har for alvor udforsket mulighederne i storskala. Det gør vi her! Du vil blandt andet få mulighed for at se eksempler på, hvordan AI kan anvendes som accelerator i storskala og skubber til grænserne for, hvordan det er muligt at integrere teknologien, så potentialet for alvor foldes ud.

24. april 2024 | Læs mere


Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere