TDC tager snigløbs-trussel med knusende ro

Telekæmpen TDC er ikke nervøs for den gruppe af virksomheder fra erhvervslivet og forskningsmiljøet, der er begyndt at alliere sig mod TDCs monopol på tele-infrastrukturen.

TDC-cheferne i Nørregade i København ryster ikke på hånden ved beskeden om, at et politisk snigløb på tele-giganten er under opsejling fra en broget skare af danske virksomheder.

Angrebet på TDC foregår på initiativ af SAT-Gruppen, der denne gang har forsøgt at få flere virksomheder med på angrebsholdet.

Formålet er at få påvirket teleordførerne på Christiansborg og efterfølgende IT- og Telestyrelsens strategiske eftersyn, der i disse dage er åbent for emner, som bør indgå i et eftersyn af telereguleringen.

TDC: Nemt at gennemskue
"Det er jo let at gennemskue, hvad SAT-Gruppens formål er med rekruttering af tropperne. De vil jo bare have mere opbakning til den måde gruppen driver forretning på, som jo er at udnytte TDC's investeringer i tele-infrastrukturen i Danmark," påpeger kommunikationsdirektør Ulf Lund fra TDC.

Han fortæller, at gruppens simple plan går ud på at få reguleret TDC hårdere, så gruppen bestående af teleoperatører kan få billigere adgang til kablerne.

"Gruppen må jo gøre, hvad den vil. Og politisk lobbyisme er helt okay. Det vil jo ikke være første gang i verdenshistorien, at gruppen render politikerne på dørene," siger Ulf Lund.

Hul lyd fra konkurrenterne

SAT-Gruppens alliance med TDC består blandt andet af netværksorganisationen Crossroads Copenhagen, der har kritiseret TDC for manglende innovationsvilje.

Organisationen har peget på, at TDC ikke støtter seriøst op omkring Crossroads Copenhagens initiativer.

"Først og fremmest synes jeg, at Crossroads gør et samfundsgavnligt arbejde. Men i sidste ende forbeholder vi os retten som privat virksomhed til selv at bestemme, hvor vi investerer vores penge," forklarer Ulf Lund.

Han fortæller, at TDC igennem flere initiativer bakker op omkring innovation – ikke mindst for selskabets egen forretningsudvikling.

Blandt andet peger han på, at TDC støtter Alexander Instituttets Innovation Lab med "et stort beløb", hvor han mener, at tele-selskabet får valuta for pengene.

"Men at angrebet bliver camoufleret som mangel på innovation og andet synes jeg lyder hult. Og jeg må sige, at vi ikke er virkelig bekymret for det udspil, der vil komme fra SAT-Gruppen," udtaler Ulf Lund.

Svensk regering har delt TeliaSonera i to

Hvis SAT-Gruppen ellers får politisk medhold i sit angreb på TDC, kan det betyde en opsplitning af TDC i en netdel og en forretningsdel.

I Sverige har regeringen eksempelvis for nyligt taget konsekvensen af at have en enkelt tele-gigant, der sidder både på kabler og som samtidigt agerer selvstændig forretningsenhed.

Det drejer sig om TeliaSonera, som sidder på den svenske it-infrastruktur på nogenlunde samme måde, som TDC gør i Danmark.

Den svenske regering har besluttet, at vort broderlands telegigant TeliaSonera skal have separeret sin netdel fra resten af virksomhedens aktiviteter.

Men en af forskellene er dog, at den svenske stat har ejerskab i TeliaSonera, og net-infrastrukturen i TeliaSonera skal fortsat være en del af selskabet.

Men den adskilles helt fra virksomhedens andre aktiviteter, som det også kendes fra den britiske model, der skilte British Telecom i to dele.

Ulf Lund er dog ikke bekymret for, at dette perspektiv vil løbe af sporet.

"I Danmark har vi i realiteten en funktionel separation, hvor vi har en branchesalgsforretning, der på ikke-diskriminerende vilkår fastlagt af myndighederne både betjener TDC og konkurrenterne. Det betyder, at vi nok er under Europas mest intensive regulering," udtaler Ulf Lund.

Om denne regulering strammes yderligere, vil SAT-Gruppens næste skridt mod TDC formentlig vise.




Brancheguiden
Brancheguide logo
Opdateres dagligt:
Den største og
mest komplette
oversigt
over danske
it-virksomheder
Hvad kan de? Hvor store er de? Hvor bor de?
Hewlett-Packard ApS
Udvikling og salg af software, hardware, konsulentydelser, outsourcing samt service og support.

Nøgletal og mere info om virksomheden
Skal din virksomhed med i Guiden? Klik her

Kommende events
Unbreakable - sådan sikrer du dig vedvarende og uafbrudt adgang til dine data

Vi dykker ned i værdien af en stabil og pålidelig storage-platform og hvilke muligheder der findes, for at sikre den højeste grad af redundans og tilgængelighed. Områder som date-beskyttelse og cyber-sikkerhed vil også blive berørt.

25. april 2024 | Læs mere


OT og IT: Modernisér produktionen og byg sikker bro efter et årelangt teknologisk efterslæb

Moderne produkter skal have mere end strøm for at fungere – og deres navlestreng skal ikke klippes når de forlader fabrikshallen. På denne konference kan du derfor lære mere om hvordan du får etableret det sikre setup når der går IT i OT.

30. april 2024 | Læs mere


Roundtable for sikkerhedsansvarlige: Hvordan opnår man en robust sikkerhedsposition?

For mange virksomheder har Zero Trust og dets principper transformeret traditionelle tilgange til netværkssikkerhed, hvilket har gjort det muligt for organisationer at opnå hidtil usete niveauer af detaljeret kontrol over deres brugere, enheder og netværk - men hvordan implementerer man bedst Zero Trust-arkitekturer i et enterprise set up? Og hvordan muliggør Zero Trust-arkitekturen, at organisationer opnår produktivitetsfordele med AI-værktøjer samtidig med, at de forbliver sikre i lyset af fremvoksende trusler?

01. maj 2024 | Læs mere